August 15, 2022
 • 
Lifestyle

De 5 meest voorkomende misvattingen over duurzame kleding

In een eerdere blogpost hebben we het al gehad over de misvatting over gerecycled polyester. Vandaag delen we 5 misvattingen over duurzame kleding!

De afgelopen jaren werd er steeds meer gepraat over de belangrijkheid van duurzame en ethische kleding. Dit komt hand in hand met heel veel informatie over het onderwerp en miscommunicatie en greenwashing, zoals de volgende onderwerpen:

1. Katoen is goed
2. Bamboe is het beste
3. Recyclen is vies
4. Dure merken zijn meer ethisch en duurzaam
5. Alleen rijke mensen kunnen altijd duurzame kleding kopen

1. Katoen is goed

Katoen klinkt misschien alsof het duurzaam is, maar de katoenteelt gebruikt meer chemicaliën dan de teelt van elk ander gewas! 2.4% van de totale beschikbare landbouwgrond wordt gebruikt voor katoe, terwijl het 6% van de totale pesticiden gebruikt.

Daarnaast kost het groeien van katoen ook erg veel water. De precieze hoeveelheid hangt af van de plaats waar het wordt geteeld. Gemiddeld gebruikt het zo’n 8.000 liter water per kilogram katoen. Maar als we kijken naar India, waar het meeste katoen wordt geteeld, kost het zo’n 22.000 liter water per kilogram! En door het gebruik van pesticiden, wordt het water vervuild wat ook gevaarlijk is voor de boeren.

Een beter alternatief is biologisch katoen. Dit vergt nog steeds ontzettend veel water om te groeien, maar het water wordt niet zo vervuild als bij de gewoonlijke teelt. Het enige nadeel is dat biologisch katoen veel arbeidsintensiever is aangezien het met de hand geplukt moet worden. Om het mechanisch te plukken, heb je ontbladeringsmiddel nodig, wat een chemisch middel is.

2. Bamboe is het beste

We zien steeds vaker dat bamboe gebruikt wordt voor kleding. Het wordt vaak gepromoot als duurzaam zijnde, wat tot een bepaalde hoogte waar is.

Bamboe is een supersnel groeiend materiaal, wat ervoor zorgt dat je minder landbouwgrond nodig hebt. Daarnaast is het ook een antibacterieel gewas van nature, waardoor er geen pesticiden of andere schadelijke stoffen gebruikt moeten worden. Om de stof te maken, worden alleen de bladeren gebruikt. De rest van de plant kan dus rustig door blijven groeien.

Een nadeel is dat het niet gemakkelijk is om een stof te maken van bamboe. Van de bamboe schilfers moet een pulp gemaakt worden. Hier zijn momenteel nog chemicaliën voor nodig. Gelukkig worden er vooruitgangen geboekt om het process duurzamer te maken!

3. Recyclen is vies

Recyclen is tegenwoordig een belangrijk concept in de kledingindustrie. Er zijn wel nog heel veel mensen die het woord associëren met hun dagelijkse huis tuin en keuken recyclage. Hierdoor denken ze dat recyclen vies is. Gelukkig is dat niet het geval!

Er zijn veel verschillende soorten van recyclen in de mode-industrie. Je kunt zo bijvoorbeeld PET flessen gebruiken om gerecycled polyester te maken. Daarnaast kun je ook ‘pre-loved’ items gebruiken om nieuwe items ervan te maken.

Er zijn veel bedrijven die bijvoorbeeld 100% gerecycled, lokale jeans items gebruiken om nieuwe producten te maken zoals sjaals en vesten. Dit is een goede manier om de lokale kleding afvalberg te verkleinen. Om dingen in perspectief te zetten: in Nederland, weegt deze berg ongeveer 235.000.000 kilo!

4. Dure merken zijn meer ethisch en duurzaam

Dit is zeker niet altijd waar.

Het merendeel van de dure merken zijn nog steeds erg afhankelijk van niet-duurzame stofferen en onethische werkomgevingen. Deze items worden vaak zelfs in dezelfde fabrieken geproduceerd als de items van fast-fashion merken. We kunnen dus vrijwel altijd met zekerheid zeggen dat je betaald voor een label en niet voor duurzaamheid wanneer we het hebben over deze merken.

Er zijn natuurlijk een aantal dure merken die echt (meer) duurzaam zijn en die hun best doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, maar hetzelfde geldt voor sommige meer betaalbare merken.



dyana-wing-so-PAfM5FQ1Drk-unsplash

5. Alleen rijke mensen kunnen altijd duurzame kleding kopen

Gelukkig hoeft dit zeker niet altijd waar te zijn. Er zijn veel verschillende manieren waarop je op een duurzame wijze kleding kunt kopen.

Wanneer we kijken naar nieuwe, ethische kleding, is het wel logisch dat dat de prijs hoger ligt dan die van fast fashion merken. Deze ethische items komen met een meer ethisch, en realistischer prijskaartje. Het neemt alle arbeiders en de planeet in acht!

Een ander ding waar je over na moet denken is dat deze kleding items gemaakt worden om lang mee te gaan. Dit toont zich niet alleen in de kwaliteit, maar ook het feit dat ethische merken vaak niet de allernieuwste micro trends volgen. Hierdoor kun je een tijdloze garderobe creëren. Hierdoor bespaar je ook weer geld aangezien je niet constant nieuwe kleding moet kopen om op de hoogte te blijven van de laatste trends.

Je kunt ook veel van deze basic, prachtige items vinden in tweedehandswinkels. Door tweedehands kleding te kopen ben je vaker ook nog goedkoper uit dan wanneer je nieuwe, fast fashion kleding koopt. Daarnaast zijn dit vaak ook de meest duurzame dingen die je kunt kopen!

lan-deng-quddu_dZKkQ-unsplash

Zijn er nog anderen misvattingen die we niet hebben besproken in deze blogpost? Laat het ons weten!