October 12, 2022
 • 
Lifestyle

Waarom tweedehands kleding een belangrijke trend is

Tweedehands kleding, een alsmaar groeiende trend waar wij natuurlijk ook achter staan. Want niet alleen bespaar je er geld mee, je zorgt er ook voor dat kleding langer meegaat. En hoe langer iets meegaat, hoe beter voor het milieu! Maar wat houdt dat nu precies in? En wat zijn de andere voordelen van tweedehands kleding?

We delen de meest belangrijke redenen waarom wij ( en moeder natuur) fan zijn van tweedehands kleding.

1. Tweedehands kleding is beter voor je huid
2. Minimaliseren van het gebruik van gevaarlijke stoffen
3. Lagere uitstoot van broeikasgassen
4. Vermindering van water- en energieverbruik
5. Goede arbeidsomstandigheden in de mode-industrie

1. Tweedehands kleding is beter voor je huid

De meeste kleurstoffen die worden gebruikt voor de productie en verwerking van kleding zijn giftig. De mode-industrie is verantwoordelijk voor enorme hoeveelheden lucht-, land- en watervervuiling als gevolg van het overmatig gebruik van gevaarlijke chemicaliën.

Nieuwe kleding is extra slecht voor je huid. Vooral als ze chemisch behandeld zijn om ze flexibeler, zachter, of waterafstotend te maken.

Dus na het goed wassen van je nieuwe tweedehands aankoop, kun je ze met een gerust hart dragen.

2. Minimaliseren van het gebruik van gevaarlijke stoffen

Naast dat het slecht is voor je huid, zijn de chemicaliën ook slecht voor de natuur.

Katoen is wereldwijd de belangrijkste grondstof voor de fabricage van textiel en kleding. Helaas vereist het een grote hoeveelheid water, pesticiden en meststoffen om te groeien.

De productie van 1 kilogram katoen dat in de kleding- en textielindustrie wordt gebruikt voor de productie van kleding, vereist tot wel 3 kilogram chemicaliën.

Volgens het Pulse of the fashion industry report (2018) van de Global Fashion Agendaverbruikt de katoenteelt wereldwijd 4% van de stikstof- en fosformeststoffen, 16% van alle insecticiden en 7% van alle herbiciden.

Deze zeer giftige, door de mens gemaakte chemicaliën vervuilen het grondwater en de waterwegen. Bovendien vervuilen ze grote stukken land, wat een rampzalige impact heeft op ecosystemen, de gezondheid van arbeiders en gemeenschappen.

Door tweedehands je kleding te kopen, laat jij deze vervuilende stappen dus achterwege!

3. Lagere uitstoot van broeikasgassen

De mode-industrie is een van de grootste vervuilers ter wereld. Volgens een recent rapport van de Ellen MacArthur Foundationis het verantwoordelijk voor maar liefst 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

De wereldwijde mode-industrie stoot jaarlijks 1,7 miljard ton CO2 uit. Dit vertegenwoordigt meer dan alle lucht- en zeereizen samen. En in het huidige tempo zal de uitstoot van broeikasgassen door de mode-industrie tegen 2030 met 50% stijgen.

Volgens het rapport van de American Apparel Association (2017) kan elke persoon die tweedehands kleding koopt, jaarlijks meer dan 230 kg CO2-uitstoot voorkomen. Het vermindert iemands water-, afval- en CO2-voetafdruk met meer dan 80%.

4. Vermindering van water- en energieverbruik

Water is niet alleen nodig om gewassen te verbouwen voor natuurlijke vezels zoals katoen, linnen en hennep, maar wordt ook gebruikt voor het verven van de stoffen en andere textiel productieprocessen.

Volgens het WWFis er 20.000 liter water nodig om één kilogram katoen te produceren, het equivalent van een enkel T-shirt en een spijkerbroek.

Niet gek dus dat de Ellen MacArthur Foundation in 2017 meldde dat alle textielproductie wereldwijd, inclusief de landbouw, jaarlijks bijna 100 miljard kubieke meter water verbruikt.

Om wat meer perspectief te bieden: volgens het U.N. Partnership on Sustainable Fashionwordt bijna 20% van het afvalwater in de wereld geproduceerd door de mode-industrie.

Hergebruik van kleding is een zeer goede manier om de hoeveelheid water die wordt gebruikt voor kledingproductie te verminderen, omdat er geen nieuwe kleding hoeft te worden gemaakt. Kleding met een hogere levensduur die lang meegaat en lang gedragen wordt, heeft ook een kleinere impact op het milieu.

Het rapport uit 2016 van de Nordic Council of Ministers ontdekte dat het hergebruik en recycling van meer dan 100.000 ton gebruikt textiel 70 miljoen kubieke meter water bespaart door de productie van nieuw textiel en materiaal teniet te doen.

jeff-hutcheson-i-62dBYw_vM-unsplash

5. Goede arbeidsomstandigheden in de mode-industrie

De meeste kleding wordt gemaakt in verre overzeese landen. Fast fashion merken en retailers blijven de prijzen drukken om zo goedkoop en snel mogelijk nieuwe kleding te produceren om de vele trends te kunnen volgen.

Er is weinig zorg voor het welzijn van boeren en kleding fabrieksarbeiders in de mode-industrie.

In de armste landen ter wereld komen nog veel gevallen van kinderarbeid en dwangarbeid voor om nieuwe kleding te maken. Het is niet zeldzaam dat mensen werkdagen van maximaal 20 uur hebben, zich zeven dagen per week in gevaarlijke werkomstandigheden bevinden en geconfronteerd worden met ernstige intimidatie.

Een meer ethische en eerlijke manier om kleding te kopen, is door tweedehands kleding te kopen. Je hebt misschien geen directe invloed op slechte arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken, maar je kunt nog steeds verandering stimuleren door betere aankoopbeslissingen te nemen.

rio-lecatompessy-cfDURuQKABk-unsplash

Door meer tweedehands kleding te kopen, gaat het geld dat je uitgeeft dus niet naar het ondersteunen van deze vervuilende mode-industrie.

Tweedehands kopen is om geldige redenen een populaire trend in de mode geworden. De markt voor tweedehands kleding groeit snel en zal een belangrijke rol spelen bij het beperken van de schade die de textiel- en kledingproductie veroorzaakt. Het bevordert de duurzaamheid in de hele mode-industrie door de productie van nieuwe kleding te verminderen en creëert een meer regeneratieve en circulaire textiel economie.