top

Activiteiten

Leerplezier voor kinderen van alle leeftijden

Kinderen 3 tot 7 jaar

Upcycling Knutseltijd: Help je kind om afvalmateriaal om te toveren tot leuke en creatieve kunstprojecten. Verzamel items zoals kartonnen dozen, papierrollen en plastic flessen en laat je kind zijn of haar fantasie gebruiken om er iets nieuws van te maken. Je kunt ze helpen door eenvoudige projecten voor te stellen, zoals het maken van een robot van een kartonnen doos of het creëren van een vogelvoeder van een plastic fles. Je kunt meer inspiratie opdoen en het eindresultaat delen in onze Upcycling Facebook Community.

TIP: Gebruik niet-giftige lijm en verf en moedig je kind aan om zijn of haar project te versieren met milieuvriendelijke materialen, zoals gedroogde bladeren of bloemen

Afval of Schattenjacht:  Zet een speurtocht uit met je kind door het huis en zoek naar spullen die niet meer nodig of gewenst zijn. Leg hen uit dat deze spullen nog steeds waarde kunnen hebben als ze op de juiste manier worden hergebruikt of gerecycled. Laat je kind de spullen die ze hebben gevonden sorteren in twee stapels: "Afval" en "Schat". Voor de "Schat"-stapel, brainstorm samen over manieren om de items opnieuw te gebruiken of te doneren in plaats van ze weg te gooien. Maak bijvoorbeeld gebruik van onze gratis ophaaldienst!

Kinderen 8 tot 12 jaar

Upcycling Uitdaging: Daag je kind uit om een oud voorwerp om te toveren tot iets nieuws en bruikbaars. Geef hen enkele voorbeelden van upcycling projecten (zoals het omtoveren van een oud t-shirt tot een tas of een plastic fles tot een vogelvoeder) en laat hen kiezen welke ze het liefst willen proberen. Help hen bij het verzamelen van de benodigde materialen en begeleid hen bij het uitvoeren van het project. Moedig hen hierbij aan om creatief te denken en hun eigen unieke draai te geven aan het proces. Dit is ook een goede manier om je kinderen vertrouwd te maken met basisvaardigheden zoals boren en naaien, iets waar ze de rest van hun leven baat bij zullen hebben.

TIP: Je kunt meer inspiratie opdoen en het eindresultaat delen in onze Upcycling Facebook Community.

Afvalsorteerspel:
Daag je kind uit om het afval van het gezin in verschillende categorieën te sorteren, zoals papier, plastic, glas en organisch afval. Moedig hen aan om te onderzoeken wat wel en niet kan worden gerecycled en leg uit waarom het belangrijk is om afval op de juiste manier te sorteren. Je kunt er een spel van maken door een timer in te stellen en te kijken hoe snel ze het afval kunnen sorteren, of laat hen de recyclingbakken versieren om de activiteit extra leuker te maken.

TIP: Om je kinderen meer te leren over recycling, kun je ook gebruikmaken van bestaande spellen, zoals het
Afvalrace kaartspel of de online game van NL Schoon.

Kinderen 13 tot 18 jaar

DIY Composteren: Leer je tiener over de voordelen van composteren en hoe het werkt door een compostbak op te zetten in je achtertuin of op je balkon. Alle informatie die je hiervoor nodig hebt, vind je in deze blog. Werk samen om organisch afval te verzamelen en aan de bak toe te voegen, en houd het ontbindingsproces in de gaten. Gebruik de resulterende compost om je tuin of potplanten te bemesten.

Eet de planeet gezond: Daag je tiener uit om een duurzame maaltijd voor het gezin te plannen en te bereiden, waarbij hij of zij gebruikmaakt van lokaal geproduceerde en seizoensgebonden ingrediënten en/of restjes van eerdere dagen. Help ze om onderzoek te doen naar duurzame praktijken in de keuken, zoals het verminderen van voedselverspilling, het gebruik van biologische of regeneratieve landbouwmethoden en het ondersteunen van kleinschalige boeren. Moedig ze aan om creatief te zijn en te experimenteren met nieuwe recepten, en laat ze hun maaltijd aan het gezin presenteren met een korte uitleg waarom ze de ingrediënten hebben gekozen en hoe het gerecht bijdraagt aan een duurzame wereld.

Verspreid het woord

Als jij en je kind enthousiast zijn geworden over de circulaire economie en jullie kennis willen delen met anderen, hebben wij precies wat je nodig hebt! Download ons gratis bestand met alle informatie die je nodig hebt om een geweldige presentatie te geven over de circulaire economie op school.

Door te delen wat je hebt geleerd, kun je andere kinderen en gezinnen inspireren om zich aan te sluiten bij onze inspanningen om afval te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Laten we aan de slag gaan!

Stop nooit met leren! Wij geloven dat kwalitatief hoogstaand onderwijs de sleutel is tot een duurzamere toekomst. Daarom laten we Nederlandse scholieren kennismaken met het concept van de circulaire economie via onze samenwerking met Race Against Waste. Laat de race beginnen!