April 6, 2023
 • 
Lifestyle

De toekomst van duurzaam wonen

De verbeterde toegang tot schone energie in ontwikkelingslanden, de stijgende verkoop van smart home technologies en het voortdurend toenemende aantal duurzame gebouwen zijn duidelijke tekenen van vooruitgang.

Duurzaam wonen is de toekomst. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar het kan ook kostenbesparend zijn en een gezondere leefomgeving creëren. Hier zijn enkele van de trends die we kunnen verwachten in de toekomst van duurzaam wonen.

In deze blog lees je over: 

  • Duurzame huizen
  • Duurzame energie
  • Duurzame materialen
  • Gemeenschappelijk wonen
  • Een duurzamere omgeving
  • Uitdagingen
  • Kleine stappen naar duurzaam wonen

Duurzame huizen

Slimme- en passiefhuizen zijn beide voorbeelden van hoe technologie en ontwerp kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld.

  • Slimme huizen (oftewel: smart houses) maken gebruik van sensoren om het energieverbruik te verminderen door bijvoorbeeld de verwarming of airconditioning aan- of uit te zetten op basis van de aanwezigheid van mensen. Verlichting en apparaten kunnen ook automatisch worden uitgeschakeld wanneer ze niet in gebruik zijn.
  • Passiefhuizen zijn huizen die zo goed geïsoleerd zijn dat ze weinig of geen verwarming nodig hebben en dus minder energie verbruiken. Deze huizen maken gebruik van zonnewarmte en de warmte die wordt geproduceerd door apparaten en bewoners om op temperatuur te blijven.

In de toekomst kunnen we verwachten dat er steeds meer slimme huizen en passiefhuizen bij zullen komen, omdat deze woningen niet alleen bijdragen aan een duurzamere wereld, maar ook voordeliger zijn voor bewoners. Door het verminderen van energieverbruik en het gebruikmaken van duurzame energiebronnen, dragen deze huizen bij aan de strijd tegen klimaatverandering.

Duurzame energie

Zonnepanelen worden steeds goedkoper, waardoor meer mensen ze kunnen installeren op hun daken. In sommige landen wordt dit zelfs verplicht gesteld bij nieuwbouw. En dat is goed nieuws! Deze leveranciers van groene energie helpen namelijk om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Wist je dat…

  • 35% van alle koopwoningen heeft nu zonnepanelen op het dak liggen. 16% van alle sociale huurwoningen heeft nu zonnepanelen op het dak liggen (Bron: Duurzaam ondernemen). 
  • Bijna 1 op de 5 huizen in Nederland heeft een zonnepaneel (Bron: Independer). Daarmee is Nederland de Europese koploper van zonnepanelen. 
  • De prijs van zonne-energie is de afgelopen jaren sterk gedaald, waardoor het een steeds aantrekkelijkere optie wordt voor energievoorziening. In 2000 was de prijs per megawattuur nog tien keer hoger dan die van een moderne gascentrale, maar in 2021 is de prijs van zonne-energie wereldwijd gedaald tot zo'n 48 dollar per megawattuur (Bron: De Correspondent). 

De dalende trend in prijzen laat zien dat de toekomst van duurzame energie steeds dichterbij komt en dat het potentieel heeft om op grote schaal te worden toegepast. In de toekomst zullen dus steeds meer mensen gebruik kunnen maken van groene energie, zoals zonne-energie, windenergie en geothermische energie.

Duurzame materialen

Duurzaam wonen gaat verder dan het streven naar energie-efficiëntie. Het gaat ook om het hergebruiken van bouwmaterialen. Wij verwachten dat we in de toekomst steeds meer woningen zullen zien die vervaardigd werden met gerecyclede materialen, zoals gerecycled plastic en hout. Het hergebruiken van materialen is niet alleen duurzamer, maar het levert ook minder afval en lagere productiekosten op. Een win-win situatie dus!

Het is ook waard om te overwegen om oude panden op te knappen in plaats van af te breken. Zo gaan er minder bestaande materialen verloren en hoeven er minder nieuwe te worden geproduceerd. Let er hierbij natuurlijk wel op dat je het gebouw voorziet van moderne isolatie, anders wegen de baten niet op bij de kosten (zowel financieel als op het gebied van duurzaamheid).

Gemeenschappelijk wonen

Door de stijgende huizenprijzen wordt gemeenschappelijk wonen steeds populairder, vooral onder jongere generaties. Naar verwachting zal deze manier van wonen in de toekomst nóg aantrekkelijker worden, aangezien dit verscheidene voordelen met zich meebrengt - zowel op het gebied van duurzaamheid als op sociaal en economisch vlak. 

Door het delen van de kosten met anderen, zal je dit voelen in je portemonnee. Ook gaat deze woonvorm eenzaamheid tegen, aangezien je altijd wel mensen om je heen hebt. Daarnaast breng je door het verwarmen van minder kamers en het samen koken het energie- en gasverbruik terug.

Een leuke bijkomende optie is het gezamenlijk verbouwen van voedingsmiddelen in bijvoorbeeld een gedeelde groentetuin. Op deze manier breng je je ecologische voetafdruk nog verder terug. Of zet samen met je huisgenoten een duurzaam initiatief op voor de wijk, zoals het bevorderen van de deeleconomie met Peerby.

Een duurzamere omgeving

De locaties waar huizen zich bevinden, zullen in de toekomst steeds verder verduurzamen. 

  • Vervoer Een belangrijke manier om dit te realiseren is door steden en dorpen zo in te richten dat mensen zich gemakkelijker te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer kunnen verplaatsen. Door deze maatregelen worden bewoners gestimuleerd om te kiezen voor duurzame vervoersmiddelen in plaats van de auto. 
  • Vergroening Ook kunnen er meer groene ruimtes worden aangelegd, zoals parken of daktuinen
  • Afvalbeheer Steden zullen hun afvalbeheer door de almaar strenger wordende afvaldoelstellingen steeds verder optimaliseren (bijvoorbeeld door het implementeren van de Byewaste service) 

Uitdagingen

Op dit moment is het al mogelijk om je woning te verduurzamen, maar dit kan al snel erg duur worden. Dit gaat het doel van duurzame en betaalbare huizen voor iedereen tegen en bevordert ongelijkheid. Gelukkig komt hier met de verbetering van bestaande technologieën en het uitvinden van nieuwe werkwijzen langzamerhand verbetering in. Wel zullen er nog meer investeringen nodig zijn om het doel te bereiken.

Tot nu toe werd er vooral gefocust op het ontwikkelen van technologieën die herhaalbaarheid in het bouwproces mogelijk maakten, waardoor de kosten dalen. Unieke oplossingen voor iedere woonsituatie lijken bijna haaks op dit doel te staan. Dit maakt het ontwikkelen van systemen die beantwoorden aan beide behoeften niet onmogelijk, maar wel lastig. Daarom is het belangrijk dat de politiek duurzaam wonen stimuleert, door middel van subsidies voor ontwikkelaars en/of het ondersteunen van inwoners bij de overstap (bijvoorbeeld door middel van het aanbieden van de Energiebox).

Kleine stappen naar duurzaam wonen

Door het doorvoeren van een paar kleine aanpassingen in je levensstijl, kan je duurzamer wonen en je impact op het milieu verminderen. Hieronder lees je enkele tips die je gelijk toe kan passen:

  • Maak gebruik van wat er al is

Begin met het hergebruiken van materialen die er al zijn. Dit kan je doen door tweedehands meubels aan te schaffen, of door het kopen van meubels die gebouwd zijn van gerecyclede materialen. 

Je vindt enorm veel tweedehands meubels op Facebook Marketplace en Marktplaats, maar ook bij lokale kringloopwinkels kan je terecht.

  • Isoleer je huis goed

Een goed geïsoleerd huis bespaart veel energie en vermindert de uitstoot van broeikasgassen. Begin bijvoorbeeld met het isoleren van je dak of gevel en vervang enkelglas door HR++-glas. Enkel glas heeft namelijk een lage isolatiewaarde en laat veel warmte ontsnappen. 

Hierdoor gaat er veel energie verloren en moet er meer gestookt worden om de gewenste temperatuur in huis te bereiken. Dit resulteert in een hogere energierekening en meer CO2-uitstoot.

Voorbeelden van websites die HR++-glas verkopen zijn: GlasGigant.nl, Glaskoning.nl, Glaswebwinkel.nl.

  • Bespaar water

Met een waterbesparende douchekop bespaar je niet alleen water, maar ook energie. Je verbruikt namelijk minder warm water, waardoor je minder energie nodig hebt om dit water te verwarmen.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook regenwater verzamelen in een ton zodat je minder kraanwater hoeft te gebruiken om je planten water te geven. 

  • Stap over van energieleverancier

Is jouw al stroom groen? Lees hier meer over dit onderwerp. Overstappen naar een duurzame energieleverancier draagt bij aan duurzaam wonen door het leveren van groene energie, het bieden van advies en mogelijkheden voor energiebesparing en de ontwikkeling van nieuwe duurzame energieprojecten in Nederland. 

Voorbeelden van duurzame energierleverancieren zijn: Greenchoice, Energie VanOns, Vandebron, en Powerpeers

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om duurzaam te wonen, zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van energiezuinige apparaten en het aanleren van duurzame gewoontes in de keuken. Met de stappen uit dit artikel kom je echter al een heel eind!