March 17, 2023
 • 
Lifestyle

Duurzame cadeautips

Als je iemand wil verrassen met een persoonlijk en duurzaam cadeau, zijn er tal van opties beschikbaar. In deze blog geven we cadeautips die het milieu niet belasten en ook nog eens betaalbaar zijn.

In deze blog vind je de volgende cadeautips:

  • Duurzame kleding
  • Herbruikbare waterflessen
  • Biologische en Fairtrade voedingsmiddelen
  • Biologische en natuurlijke verzorgingsproducten
  • Duurzame gadgets
  • Duurzame cadeauverpakkingen

Duurzame kleding

Duurzame kleding gaat lang mee en heeft vaak een tijdloos ontwerp, waardoor het een perfect cadeau is voor iemand die waarde hecht aan kwaliteit en duurzaamheid. Hieronder vind je enkele winkels waarbij je hiervoor terecht kunt.

TheGreenLabels

TheGreenLabels is een duurzaam online winkelplatform dat zich inzet voor een betere wereld. Het bedrijf biedt een breed scala aan producten aan van duurzame en ethische merken. Deze merken zijn geselecteerd op basis van strikte criteria, zoals duurzame materialen, eerlijke arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productieprocessen. 

Bovendien is het bedrijf transparant over de herkomst van de producten en zorgen ze voor minimale impact op het milieu door bijvoorbeeld verzendingen te consolideren en gerecyclede verpakkingen te gebruiken. 

BrandMission

Bij BrandMission in Amsterdam vind je duurzame modemerken met een uniek verhaal. Het assortiment bevat kledingstukken van natuurlijke stoffen zoals biologisch katoen, wol en hennep. BrandMission biedt naast eerlijke mode ook handgemaakte sieraden en biologische cosmetica.

BUUF Rotterdam

De gezellige concept store BUUF bevindt zich in het hart van de wijk Kralingen in Rotterdam. Hier vind je een mix van tweedehands en nieuwe items voor alle leeftijden. 

BUUF gelooft in duurzaamheid en probeert bij te dragen aan een circulaire economie door het hergebruik van mooie en kwalitatieve items. Naast kinderkleding en boeken, biedt de winkel ook duurzame producten aan voor in huis en leuke cadeau-ideeën. 

Wil je meer duurzame winkels bij jou in de buurt ontdekken? Gebruik de COSH! Shopping guide. Alleen beschikbaar in Nederland en België. 

Herbruikbare waterflessen

Met een herbruikbare waterfles les je onderweg met een gerust hart je dorst. Het gebruik van herbruikbare waterflessen bespaart geld en vermindert bovendien de hoeveelheid plastic afval. Er zijn tal van opties beschikbaar, variërend van roestvrijstalen flessen tot glazen flessen. 

Dopper

De Dopper is een van de bekendste herbruikbare waterflessen. Er zijn al 40 miljoen exemplaren verkocht, waarmee zo’n 125 miljoen kg uit de oceaan werd weggehaald (bron: Dopper). Bovendien steunt de Dopper Foundation waterprojecten over de hele wereld, waardoor het bijdraagt aan een duurzamere toekomst voor onze planeet.

Biologische en Fairtrade voedingsmiddelen

Biologische en Fairtrade voedingsmiddelen zijn een lekker en verantwoord cadeau. Door deze producten te kopen, ondersteun je duurzame landbouw en eerlijke handelspraktijken. Denk bijvoorbeeld aan biologische chocolade of koffie, of aan Fairtrade thee.

Biologische chocolade - Tony Chocolonely

Tony's Chocolonely produceert niet alleen heerlijke chocolade, maar draagt ook een sterke boodschap uit van eerlijke handel en duurzaamheid. Het bedrijf streeft ernaar om 100% slaafvrije chocolade te produceren en doet dit door samen te werken met boeren en leveranciers en hen een eerlijke prijs te betalen voor hun producten. 

Bovendien is de verpakking van Tony's Chocolonely gemaakt van 100% gerecycled materiaal en is het bedrijf actief betrokken bij duurzaamheidsinitiatieven en het verminderen van hun ecologische voetafdruk. 

Pukka thee

Is jouw vriend(in) een echte theeleut, dan zit je goed met Pukka. Pukka staat bekend als een biologisch en ethisch bedrijf, dat de principes van eerlijke handel publiekelijk promoot en het FairWild Fair Trade-programma steunt.

Herbruikbare tassen

Met een herbruikbare tas op zak hoef je nooit meer plastic tassen aan te schaffen tijdens het boodschappen doen. Deze tassen verminderen de hoeveelheid plastic afval en zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en materialen - waaronder katoen, jute en gerecycled plastic.

Tote bag - Dille & Kamille 

Sinds Dille & Kamille werd opgericht in 1974, is duurzaamheid een belangrijke kernwaarde van het bedrijf. Dit uit zich onder andere in het assortiment dat voornamelijk bestaat uit producten vervaardigd van natuurlijke materialen. De Dille & Kamille tote bag is handig, stylish én goed voor het milieu. 

Biologische en natuurlijke verzorgingsproducten

Biologische en natuurlijke verzorgingsproducten zijn een prachtig cadeau voor iemand die goed voor zichzelf én de planeet wil zorgen. Door te kiezen voor deze producten, die op een duurzame wijze worden geproduceerd, verminder je het gebruik van schadelijke chemicaliën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologische zeep, shampoo of gezichtscrème.

Tandpasta tabletten - Smyle

Met de tandpastatabletten van Smyle draagt jouw stralende lach bij aan een betere planeet. In tegenstelling tot traditionele tandpasta's in plastic tubes, zijn deze tabletten verpakt in een duurzame en composteerbare verpakking. 

Bovendien zijn deze producten vrij van onnodige toevoegingen en zijn ze gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals natriumbicarbonaat en xylitol om je tanden schoon en gezond te houden. 

Shampoo bar - Lush

Met de shampoo bars van Lush verzorg je op een verantwoorde wijze je glanzende lokken. In plaats van traditionele plastic flessen, worden deze shampoo bars verpakt in recyclebare verpakkingen of zelfs helemaal zonder verpakking geleverd. 

Ze zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals essentiële oliën en verse producten, en zijn vrij van parabenen en sulfaten. Bovendien gaan ze langer mee dan traditionele vloeibare shampoo, waardoor je niet alleen geld bespaart, maar ook minder plastic afval produceert.

Conditioner bar - HappySoaps

De conditioner bars van HappySoaps verminderen de hoeveelheid plastic afval in de badkamer en blinken uit op het gebied van haarverzorging.

In tegenstelling tot traditionele conditioners in plastic flessen, worden deze bars verpakt in composteerbaar papier. Het product zelf is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals sheaboter, olijfolie en etherische oliën. De bars zijn vrij van parabenen en siliconen, waardoor deze niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook voor je haar. 

Natuurlijke deodorant - Nuud

De natuurlijke deodorant van Nuud is een effectief en plasticvrij alternatief voor de spray. Nuud is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals microzilver, kokosolie en plantaardige oliën. Bovendien wordt het product geleverd in een handige recyclebare tube.

Duurzame zeep - Marcel's Green Soap

Met de duurzame zeep en schoonmaakproducten van Marcel's Green Soap wordt het huishuiden doen een eitje. Deze zepen bevatten geen parabenen, kleurstoffen en petrochemische ingrediënten.

Skin Food Crème - Weleda

Weleda heeft enkel 100% natuurlijke cosmetica, zelfzorg en geneesmiddelen. Zo verzorg je bijvoorbeeld ruwe en droge plekjes met de Skin Food crème. Dit product is gemaakt van biologische en natuurlijke ingrediënten, waaronder extracten van goudsbloem, kamille en viola tricolor. Maar ook de andere producten van het merk kan je met een gerust hart gebruiken.

Duurzame gadgets

Duurzame gadgets als cadeau maken het leven niet alleen gemakkelijker, maar dragen ook bij aan een betere toekomst. Je kan hierbij denken aan:

  • Solar powerbanks - Solar powerbanks zijn een handige manier om apparaten op te laden met behulp van zonne-energie. Prijzen variëren van €20 tot €100.

  • Smart home apparaten - Smart home apparaten verminderen het energieverbruik en zorgen voor meer gemak en veiligheid in huis. Prijzen variëren op basis van het apparaat, maar zijn gemiddeld tussen de €50 en €200.

  • Slimme verlichting - Slimme verlichting beperkt het energieverbruik en verbetert de sfeer in huis. Prijzen variëren afhankelijk van het merk en het model, maar zijn gemiddeld tussen de €30 en €100.

Duurzame cadeauverpakkingen

Heb je een leuk cadeau gevonden? Dan wordt het tijd om na te denken over de verpakking! Helaas zorgt het traditionele inpakpapier voor onnodige afvalproductie en milieuschade. Gelukkig kom je met een beetje creativiteit ook een heel eind. 

In plaats van nieuw inpakpapier te kopen, kun je oude kranten, tijdschriften of papieren zakken gebruiken om je cadeau in te pakken. Ook kan je natuurlijke materialen zoals jute, hennep of katoen gebruiken om je cadeau te verpakken. Dit is niet alleen duurzaam, maar geeft ook nog eens een persoonlijke touch aan het cadeau.

Als je geen oude materialen thuis hebt, kan je ook bijenwasdoeken aanschaffen of Furoshiki halen bij de Lush. Furoshiki is een traditionele Japanse doek die wordt gebruikt voor het vervoer van vele soorten geschenken en goederen, van boeken tot lunches. 

Je kunt eventueel in plaats van een normale wenskaart een bloeikaart geven. Leg je de kaart in aarde, dan groeien er bloemen uit de grond. De bloeikaarten kun je verkrijgen via ZoZero.nl of Levenzonderafval.com.

Alle beschreven opties kunnen door de ontvanger van het cadeau worden hergebruikt, wat zorgt voor nóg minder afval.