March 15, 2022
 • 
Lifestyle

Vintage shoppen voor beginners: 6 handige tips

Vintage is tegenwoordig weer helemaal in de mode. Maar hoe zorg je ervoor dat je de mooiste pareltjes scoort? En hoe voorkom je een miskoop? We delen onze tips en tricks met je in dit artikel.

Als je graag een duurzame kledingkast wilt maar ook niet vies bent van een middagje shoppen, ben je bij de kringloopwinkel aan het juiste adres. Hier vindt je de meest unieke kledingstukken tegen een schappelijk prijsje.

Hier moet je echter wel wat moeite voor over hebben. Zo overzichtelijk als de nieuwste collectie in een fast fashion keten wordt gepresenteerd, zo rommelig oogt de gemiddelde kringloopwinkel. Maar laat je niet afschrikken! Voorkom een miskoop met de tips in dit artikel en vind jouw nieuwe lievelingsitem.

1. Laat je niet verleiden door de prijs
2. Check goed op vlekken en beschadigingen
3. Neem de tijd
4. Doe aan upcycling
5. Let op het materiaal
6. Staar je niet blind op de maat

Vintage shoppen voor beginners

1. Laat je niet verleiden door de prijs

Balen! Heb je eindelijk je droomjurk gevonden, is het niet de juiste maat (of zelfs verre van).

Je vraagt je nu waarschijnlijk af of je het kledingstuk voor die paar euro wel zal laten hangen. Helaas is goedkoop in dit geval hoogstwaarschijnlijk duurkoop, en belandt de jurk achterin je kast om nooit meer gezien te worden. Ook als iets net niet je stijl is, is het verstandiger om het hierbij te laten.

Ons advies? Vraag jezelf af of je het kledingstuk ook aan zou schaffen voor een duurdere prijs. Is dit niet het geval? Dan houd je het bedrag beter in eigen zak.

2. Check goed op vlekken en beschadigingen

Ook al ondergaat de kleding die in de winkel eindigt altijd een kwaliteitscheck, kan het zijn dat er vlekken of beschadigingen over het hoofd gezien worden. Het is dus een goed idee om ieder kledingstuk dat je overweegt aan te schaffen hier goed op te controleren.

In het geval van een kleine beschadiging kan je het kledingstuk natuurlijk altijd zelf proberen te repareren. Ook kan je deze naar een kledingmaker brengen, al zal de reparatie waarschijnlijk duurder uitvallen dan de aankoop zelf.

Er bestaat een kans dat je eventuele vlekken zelf uit het kledingstukken kunt wassen. Helaas is dit niet altijd het geval. Neem dergelijke vondsten dus alleen mee naar huis als je ze zo leuk vindt dat je er risico voor wil lopen om wat geld te verliezen.

Old shoes

3. Neem de tijd

De gemiddelde kringloopwinkel is enigszins rommelig. Dit is geen probleem als je een volledige middag hebt uitgetrokken om lekker rond te neuzen, maar kan in het geval van haast voor miskopen zorgen.

Zorg daarom dat je geen overhaaste beslissingen maakt door je bezoekje aan de kringloopwinkel goed te plannen.

Ga ook nooit naar iets specifieks op zoek: het is altijd weer een verrassing wat je nou weer aantreft in een kringloopwinkel.

Als je rustig alle afdelingen afloopt, kan het zijn dat je zomaar je nieuwe favoriete winterjas vindt (ook al was je eigenlijk op zoek naar een galajurk).

Clock

Tip: Zoek op Pinterest, Google en YouTube naar upcycling tutorials voor inspiratie voor jouw volgende project.

4. Doe aan upcycling

Upcycling: een hippe term met een duurzaam karakter. Upcycling is een vorm van recycling waarbij je iets nieuws (en vaak zelfs mooiers) maakt van oude spullen.

Heb je een perfect zittende lange broek gevonden met een gat aan de onderkant? Kort deze in en eindig met comfortabele shorts. Ben je een beetje handig met de naaimachine, dan kun je dat oudbollige jurkje mogelijk omtoveren tot een key piece van je garderobe!

Er zijn genoeg voorbeelden te vinden op het internet waarbij oude kledingstukken worden getransformeerd tot een volledig nieuwe outfit. In sommige gevallen is het echter enkel een kwestie van omdenken.

Ben je helemaal verliefd op het kleurrijke patroon van een sjaaltje, maar draag je nooit sjaals? Draag deze dan als top door deze om te knopen. Er zijn geen regels!

Sewing clothes

5. Let op het materiaal

Sommige materialen zijn duurzamer dan andere. Vooral natuurlijke materialen gaan over het algemeen lang mee.

Ook kan het fijn zijn om bij voorbaat te weten of je het kledingstuk goed heet kan wassen voor je het zelf aandoet.

Wil je er zeker van zijn dat jouw nieuwste tweedehands aankoop nog een ronde mee kan, bekijk dan altijd even het label (als deze er nog in zit).

Daarnaast kan je jezelf inlezen over stofeigenschappen, zodat je de meest voorkomende materialen ook kan herkennen mocht het label door de vorige eigenaar uit het kledingstuk geknipt zijn.

Green fabric

6. Staar je niet blind op de maat

Maten veranderen over tijd. Daarnaast verschillen deze ook nog eens per merk. Ook al draag jij al jaren maat 40, kan het zijn dat een rok in maat 38 uit de vorige eeuw perfect aansluit.

Het is dus een goed idee om altijd alles te passen - ook als een kledingstuk bij jouw favoriete winkel vandaan komt. Zo voorkom je teleurstellingen en schrijf je kledingstukken die misschien wel perfect bij je passen niet onnodig af.

Heb je geen tijd om alles aan te trekken? Neem dan je eigen maten op en neem een meetlint mee naar de winkel om alsnog geïnformeerde keuzes te maken.

TIP: Shop je liever vanuit je luie stoel? Kijk dan ook eens online op platforms zoals Vinted en Marktplaats. Hier zijn duizenden pareltjes te vinden, die je ook nog eens kunt sorteren op kleur of maat. Veel shopplezier!

Measurement tape