September 22, 2023
 • 
Lifestyle

5 Duurzame uitjes voor het gezin

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Het is niet alleen belangrijk voor ons eigen welzijn, maar ook voor de toekomst van onze planeet. Het is daarom essentieel om kinderen te leren over duurzaamheid en hoe we er allemaal aan kunnen bijdragen. 

Duurzame uitjes voor het gezin zijn een goede manier om kinderen bij dit onderwerp te betrekken. Tijdens deze uitstapjes kunnen je kinderen op een leuke en interactieve manier leren over de natuur, het milieu en hoe we er zorg voor kunnen dragen. In deze blog delen we vijf duurzame uitjes voor het gezin, waarbij kinderen op een speelse manier kunnen leren over duurzaamheid.

1. Wildpluk wandeling

Een wildpluk wandeling is een leuke en leerzame manier om aan je kinderen te laten zien hoe mooi en divers de natuur is, hoe we er respectvol mee kunnen omgaan en hoe we er plezier aan kunnen beleven. 

Allereerst is het goed om te weten dat wildplukken officieel verboden is in Nederland, maar er zijn gebieden waar het wordt gedoogd. Zo staat Staatsbosbeheer wildplukken toe op kleine schaal, voor eigen gebruik en op eigen risico. 

Bezoek deze website voor een aantal leuke wildpluk routes of gebruik deze wildplukwijzer. Er zijn ook verschillende boeken verkrijgbaar met tips over wat je kan plukken en waar je op moet letten.

Als je voor de eerste keer gaat wildplukken, kan het handig zijn om eerst een workshop te volgen. Zo leer je over veilig en respectvol plukken en het vinden en herkennen van eetbare planten, bessen, zaden, noten, vruchten en wortels. Er zijn verschillende workshops te vinden door het hele land. De Wilde School biedt ook een online wildplukcursus aan.

2. Kringloop winkelen

Door tweedehands spullen te kopen geef je ze een nieuw leven en draag je bij aan een wereld zonder afval. Kringloop winkelen is een leuke manier om je kinderen bewust te maken van duurzaamheid en hen te leren om op een verantwoorde manier met hun spullen om te gaan. Kringloopwinkels hebben vaak een breed en uniek assortiment met tweedehands spullen, die ook interessant kunnen zijn voor kinderen, zoals speelgoed, boeken en kinderkleding en -schoenen. 

Voor de creatievelingen zijn er ook talloze manieren om met spullen van de kringloop te knutselen. Zo kan je bijvoorbeeld tweedehandskleding omtoveren tot een nieuw kledingstuk of accessoir, of tweedehandsmeubels opknappen en er een geheel nieuwe look aan geven die past bij stijl van de kinderkamer. Pinterest biedt een schat aan inspiratie voor upcycling met spullen van de kringloop. Op zoek naar nog meer inspiratie? Word dan lid van onze upcycling community en lees onze blog met tien inspirerende upcycling ideeën voor ouders.

Bezoek deze website voor een uitgebreid overzicht van kringloopwinkels in Nederland of bezoek een van de kringloopwarenhuizen van onze partner Het Goed.

3. Zwerfafval wandeling 

Een zwerfafval wandeling is een leuke en nuttige manier om samen met je gezin bij te dragen aan een schoner milieu en ondertussen te genieten van de buitenlucht. Je kunt er een leuke activiteit van maken voor je kinderen door er bijvoorbeeld een wedstrijdje van te maken wie het meeste afval kan verzamelen of door er een speurtocht van te maken. Tijdens de wandeling kan je je kroost bewust maken van het belang van een schone leefomgeving en hen leren hoe ze op een verantwoordelijke manier met afval om kunnen gaan. 

Je kan zelfstandig met je gezin op pad gaan en bijvoorbeeld een rondje door je buurt lopen om daar zwerfafval op te ruimen, of kiezen voor een locatie in de natuur. Het is wel belangrijk om op veiligheid te letten en handschoenen te dragen. Bij veel gemeenten is het mogelijk om een gratis afvalgrijper aan te vragen. 

Als je tijdens dit duurzame uitje voor het gezin liever met een grotere groep op pad gaat, kan je op deze website een zwerfafval wandeling in de buurt zoeken of er zelf een organiseren. Ook kan je met je gezin meedoen met de jaarlijkse wereldwijde opruimactie World Clean Up Day.

4. Blotevoetenpad

Het bewandelen van een blotevoetenpad is een avontuur voor jong en oud. Niet alleen is het super spannend om een hele wandeling zonder schoenen te mogen maken, ook is het heel afwisselend waardoor je kinderen niet verveeld raken. Er zijn zelfs blotevoetenpaden met activiteiten onderweg voor kinderen. 

Daarnaast biedt dit duurzame uitje voor het gezin verschillende gezondheidsvoordelen. Het stimuleert de spieren, aders en reflexzones in je voeten, waardoor je meer energie krijgt. En het schijnt zelfs therapeutisch te werken, omdat op je voeten allerlei drukpunten zitten die corresponderen met andere plekken in je lijf. Bovendien is buitenlucht en beweging gezond.

Er zijn verschillende blotevoetenpaden te vinden door het hele land. Op deze website kan je er al een heleboel vinden. 

5. Plastic vissen

Plastic vissen is een leuke en educatieve activiteit voor kinderen. Het is een manier om kinderen te leren over de gevaren van plastic afval in het milieu en hoe ze kunnen helpen om het probleem op te lossen. 

Tijdens deze activiteit gaan kinderen met een schepnetje op zoek naar plastic afval in het water. Het afval wordt vervolgens uit het water gevist en in een emmer gedaan. Het is daarbij ook belangrijk om kinderen te leren hoe ze het afval op de juiste manier kunnen weggooien en recyclen. Je kan bijvoorbeeld onderweg tijdens een wandeling met een schepnetje plastic uit de sloten vissen of ergens een bootje huren.

Tijdens dit duurzame uitje voor het gezin help je samen te voorkomen dat dit afval terechtkomt in de oceaan en draag je bij aan de missie van The Ocean Cleanup. In deze blog vind je een interessante documentaire over de nadelige impact van plastic afval op onze oceanen.

Duurzame uitjes voor het gezin zijn een leuke manier om je kinderen op interactieve wijze over duurzaamheid te leren en samen een positieve impact op het milieu te hebben.

Op zoek naar duurzame activiteiten voor je kinderen voor thuis? Bekijk dan deze pagina op onze website.