Heb je last van rommel in huis? Dan zit er maar één ding op: het is tijd om te ontspullen. Een opgeruimde omgeving zorgt namelijk voor meer rust in je hoofd, en je bent daarnaast ook nog eens een stuk minder tijd kwijt aan de wekelijkse schoonmaak. Een win-win situatie dus!

Maar wat moet je nou eigenlijk doen met alle spullen waar je graag vanaf wilt? Wij hebben de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Om te voorkomen dat kostbare materialen verloren gaan tussen het restafval, is het belangrijk dat je de juiste optie kiest. Op deze manier zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk teruggeeft aan je medemens en de planeet!

1. Lever de spullen in bij de kringloopwinkel

Als je spullen nog goed zijn voor een tweede ronde, kan je deze naar de kringloopwinkel brengen. Online vind je gemakkelijk de dichtstbijzijnde locatie.

Op deze paginavind je bijvoorbeeld alle winkels van Het Goed. Op deze manier zorg je dat jouw oude spullen terechtkomen bij iemand die deze nog goed kan gebruiken, die deze tegen een lage vergoeding in de winkel kan kopen.

Het is hierbij belangrijk dat de spullen niet kapot of te zwaar beschadigd zijn. Als dit wel het geval is, zal je donatie worden geweigerd bij het innamepunt.

2. Gooi de spullen in de daarvoor bestemde containers

Voor sommige spullen bestaan speciale containers waar je terecht kunt. Op de website van je gemeente vind je een lijst met alle locaties van containers voor restafval, papier, glas en textiel.

Er bestaan tevens containers bestemd voor GFT-afval (Groente-, fruit- en etensresten + tuinafval) en speciale inzamelpunten voor e-waste, zoals die van Wecycle. Soms vind je ook bakken voor lampen en batterijen bij je lokale supermarkt.

Thrift store

3. Verkoop de spullen of geef deze weg

Het is goed mogelijk dat je een ander nog ontzettend blij kunt maken met jouw oude spullen. Er zijn meerdere manieren om jouw oude spullen weg te geven of door te verkopen aan een ander:

 • Organiseer een kledingruil

Wie zegt dat ontspullen saai hoeft te zijn? Nodig al je vrienden, familie en buren uit voor een kledingruil. Zorg dat je deze ruim op tijd plant, zodat iedereen genoeg tijd heeft om hun kledingkast uit te zoeken. Als het eenmaal zover is, kan je ervoor kiezen om alle kleding op één hoop te gooien. Je kan de kleding echter ook sorteren op maat, net zoals in een echte winkel.

 • Verkoop je oude spullen of bied deze gratis aan

Er zijn verschillende platforms waarop je jouw oude spullen kunt verkopen of gratis aan kunt bieden. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan Marktplaats. In het geval van oude kleding, kan je deze op Vinted plaatsen. Ook bestaan er veel weggeefhoeken op Facebook, waar je jouw spullen aan kunt bieden.

 • Doneer je spullen aan een goed doel

Er bestaan verschillende goede doelen die maar al te blij zijn met jouw oude spullen, indien deze nog in een goede staat zijn. Zo bestaan er bijvoorbeeld allerlei speelgoedbanken en vluchtelingenorganisaties met hun eigen inzamelpunten.

billow926-Yei6kjW_rsY-unsplash-2

4. Breng je afval naar de milieustraat

Bij het milieupark van je gemeente kan je over het algemeen terecht met:

 • Grofvuil
 • (Groot) tuinafval
 • Bouw- en sloopafval
 • Elektrische apparaten
 • Papier en karton
 • Piepschuim
 • Glas
 • Kunststof
 • Textiel (schoon en droog)
 • Chemisch afval
 • Autobanden en accu's
 • Kringloopgoederen
 • Grond, zand en grind
 • Brandblussers en gasflessen
 • Asbesthoudend afval

Vergeet vooral niet je identiteitsbewijs mee te nemen wanneer je het milieupark bezoekt - je moet namelijk kunnen bewijzen dat je wel echt in de gemeente woonachtig bent om hier dingen weg te mogen gooien.

Recycling Electronics

5. Maak gebruik van onze gratis ophaalservice

Mocht je in een gebied wonen waar de Byewaste service, wordt het je al helemaal gemakkelijk gemaakt. Wij komen jouw oude spullen namelijk gratis aan huis ophalen, waarna we deze op de juiste wijze doneren of recyclen. Zo geef je zonder moeite terug aan je buren en de planeet!

Je kunt bij ons terecht met oude boeken, elektronica, speelgoed, textielwaren en ander klein huisraad. Wanneer deze spullen nog in een goede staat zijn, worden deze hergebruikt via kringloopwinkel Het Goed. Als de spullen kapot of te beschadigd zijn zorgen wij ervoor dat deze worden gerecycled bij het lokale recyclingcentrum. Zo kan je er zeker van zijn dat jouw oude spullen goed terechtkomen.

Om van de service gebruik te maken, plan je gemakkelijk een afspraak in met de Byewaste app. Relax, wij zorgen voor de rest!

Byewaste Bicycles

Download nu de app!