July 14, 2023
 • 
Lifestyle

6 Duurzame hotspots in Amsterdam

Wist je dat Nederland vol zit met leuke, duurzame plekjes? Van restaurants met heerlijke lokale gerechten tot hippe vintage kledingwinkels. Ook in Amsterdam is er voor ieder wat wils. Vandaag delen we de 6 favoriete duurzame hotspots van ons team.

1. Atelier Sukha

Foto: Soul Stores 

Gelegen in het hart van Amsterdam is Atelier Sukha een ware oase voor liefhebbers van duurzame producten. Deze winkel biedt een prachtige selectie handgemaakte en eco-vriendelijke items. Van mooie interieurartikelen tot kleding gemaakt van hoogwaardige stoffen, Atelier Sukha heeft voor ieder wat wils. 

Met aandacht voor vakmanschap en ethische productie, straalt elke creatie in deze winkel schoonheid en duurzaamheid uit. Elk item in de winkel is zorgvuldig geselecteerd en vervaardigd met respect voor mens en milieu. De focus ligt op het creëren van tijdloze en kwalitatieve producten die een leven lang meegaan. 

Of je nu op zoek bent naar een uniek stuk voor je interieur of een kledingstuk dat met liefde is gemaakt, Atelier Sukha biedt een bijzondere en betekenisvolle winkelervaring waar je met trots duurzame items kunt ontdekken en aanschaffen.

2. Golden Temple

Foto: Ubereats

In de sfeervolle Utrechtsestraat bevindt zich Golden Temple, het oudste vegetarische restaurant van Nederland. Bij een bezoek aan dit restaurant word je ondergedompeld in een spirituele en rustige sfeer. Golden Temple staat bekend om zijn heerlijke vegetarische gerechten die een gezonde en smaakvolle ervaring bieden. 

Naast de ambiance biedt Golden Temple een culinaire ervaring die vegetarisch eten naar een hoger niveau tilt. Het menu is gevarieerd en biedt een scala aan smaakvolle opties die voldoen aan verschillende dieetvoorkeuren en voedingsbehoeften. 

Van voedzame en vullende bowls gevuld met verse groenten, granen en eiwitten tot kleurrijke salades met een overvloed aan smaken en texturen, de gerechten bij Golden Temple zijn een lust voor zowel de ogen als de smaakpapillen. 

Met de nadruk op verse en duurzame ingrediënten wordt elke maaltijd met zorg bereid en biedt het een gezonde en voedzame keuze voor zowel vegetariërs als niet-vegetariërs die op zoek zijn naar een heerlijke en bewuste eetervaring.

3. IJ-hallen

Foto: Iamsterdam

Voor liefhebbers van vintage en unieke vondsten is IJ-hallen een absolute must-visit. Gelegen in het NDSM-gebied, biedt IJ-hallen de grootste vlooienmarkt van Europa. Hier kun je jezelf onderdompelen in een zee van kraampjes die vintage kleding, antiek, meubels en andere unieke items aanbieden. 

IJ-hallen is een waar paradijs voor vintage-liefhebbers en schatzoekers. Zodra je de markt betreedt, word je overweldigd door de overvloed aan kraampjes die gevuld zijn met unieke vondsten en nostalgische schatten. 

Of je nu op zoek bent naar een retro jurk, een bijzondere vinylplaat of een antieke kast, het is de perfecte plek om rond te snuffelen en verborgen schatten te ontdekken. Een bezoek aan IJ-hallen belooft zeker een onvergetelijke ervaring vol verrassingen.

4. De Ceuvel

Foto: DELVA Landscape Architecture & Urbanism 

In het noorden van Amsterdam bevindt zich De Ceuvel, een inspirerend, duurzaam en creatief initiatief. Wat ooit een vervallen scheepswerf was, is omgetoverd tot een broedplaats voor duurzaamheid en circulaire economie. De Ceuvel herbergt nu creatieve werkplekken en een gemeenschapstuin. 

Op het terrein van De Ceuvel bevindt zich ook het Café de Ceuvel, een plek waar je kunt genieten van heerlijke gerechten gemaakt van lokaal geproduceerde ingrediënten. Het café heeft een duurzaam en seizoensgebonden menu dat wordt gekenmerkt door creativiteit en smaak. Met een focus op lokale en biologische producten laat het restaurant zien dat duurzaamheid en gastronomie perfect samengaan.

Met zijn innovatieve benadering van duurzaamheid heeft De Ceuvel een positieve impact op het milieu en stimuleert het bewustwording en verandering.

5. Fashion for Good

Foto: Fashion for Good

Fashion for Good is een innovatief museum en winkelconcept in Amsterdam dat zich richt op duurzame mode.

Het museum toont innovatieve en circulaire mode-initiatieven en de bijbehorende winkel biedt een selectie van duurzame kleding en accessoires van opkomende merken die zich inzetten voor ethische en milieuvriendelijke productiepraktijken.

Het is een must-visit voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van mode en duurzaamheid. Het biedt een unieke en interactieve ervaring waar bezoekers kunnen ontdekken hoe ze zelf een positieve impact kunnen hebben op de mode-industrie. 

Van innovatieve materialen en productietechnieken tot ethisch verantwoorde merken, Fashion for Good inspireert en motiveert bezoekers om bewuste keuzes te maken bij het kopen en dragen van kleding.

6. The Swapshop

Foto: Honeyguide

Als je op zoek bent naar een duurzame manier om je garderobe uit te breiden, dan is The Swapshop de place to be. Dit unieke concept maakt het mogelijk om kleding te ruilen in plaats van te kopen. 

In deze winkel kun je je ongewenste kleding meenemen en ruilen voor items die anderen hebben ingebracht. Het is een geweldige manier om je kledingkast duurzaam te vernieuwen en tegelijkertijd bij te dragen aan een circulaire modecultuur.

Bij The Swapshop vind je een gevarieerde selectie van kledingstukken en accessoires, van trendy items tot tijdloze klassiekers. Het is een winkel waar je nieuwe stijlen kunt uitproberen en je creativiteit kunt uiten door te mixen en matchen. Bovendien zorgt het ruilsysteem ervoor dat kledingstukken een nieuw leven krijgen in plaats van op de afvalberg te belanden.

Naast het duurzame aspect is The Swapshop ook een sociale ontmoetingsplek waar je kunt praten met andere modeliefhebbers en ervaringen kunt delen. Het is een plek waar je kunt leren over duurzame mode en de positieve impact die het kan hebben op het milieu en de samenleving.

Bezoek deze hotspots en draag bij aan een duurzamere en groenere toekomst. 

Welke stad wil je de volgende keer verkennen? Laat het ons weten!