August 19, 2022
 • 
Lifestyle

6 Duurzame hotspots in Rotterdam

Wist je dat Nederland vol zit met leuke, duurzame plekjes? Van restaurants met heerlijke gerechten tot heuse circulaire bouwmarkten. Echt voor ieder wat wils dus!

Vandaag delen we onze 6 favoriete, duurzame hotspots in Rotterdam.

1. BACKYARD
2. De Groene Passage
3. Buurman Rotterdam
4. Rotterdamse Munt
5. Bluecity
6. STEK de stadstuinwinkel

1. BACKYARD

Dit restaurant in het hartje van de stad serveert de hele dag plant based gerechten. Je kunt er dus terecht voor ontbijt, lunch én diner! De veelzijdige kaart geeft je de kans om een heleboel diverse vegan gerechten te eten, van pulled ‘chicken’ tot mexicaanse fajitas.

Je kunt binnen in huiselijke sfeer van deze lekkernijen genieten of bij goed weer in de stadse achtertuin. Het hele restaurant is ingericht met duurzame en gerecyclede materialen en veel groen.

BACKYARD is elke dag geopend en kun je aan de Korte Hoogstraat vinden.

2. De Groene Passage

Een winkelcentrum gevuld met winkels, restaurants en activiteiten die goed zijn voor jezelf en de wereld.

Dit unieke concept bestaat inmiddels al zo’n 20 jaar en dat is niet gek, want het is dé plaats om je duurzame cadeaus, biologisch vlees, woonaccessoires, en kleding te halen. Even rusten van al dat verantwoord winkelen? Dan kun je genieten van een heerlijk snack of gerecht bij Spirit. En als dat nog niet genoeg is, kun je helemaal tot rust komen bij schoonheidssalon Aditi.

Deze ‘one-stop shop’ ligt heel gunstig op loopafstand van metrostation Blaak, op de hoek van de Goudsesingel en Mariniersweg.

3. Buurman Rotterdam

Dé circulaire bouwmarkt waar je onder andere gebruikte materialen en Rotterdams stadshout kunt vinden. De gebruikte materialen zijn klaar voor een tweede leven. Hierdoor is het aanbod wisselend. Ook het aanbod van het stadshout verschilt. Dit komt van stadse bomen die om verschillende redenen gekapt moeten worden. Normaal zouden deze versnipperd worden, maar Buurman schenkt ze een tweede leven door en planken van te maken. Extra interessant: van elke plank weten ze de herkomst en de reden van kap!

Naast deze materialen kun je er ook terecht voor cursussen en workshops. Je leert er omgaan met het gereedschap en de materialen, zodat je steeds handiger wordt in het maken van meubels en andere dingen.

Moest je zelf al handig zijn, kun je er ook een werkbank huren zodat je daar helemaal aan de slag kunt gaan.

Buurman ligt aan de Vierhavenstraat en is geopend van donderdag tot en met zondag. Ook zijn er filialen in Utrecht en Antwerpen te vinden.

4. Rotterdamse Munt

Een heerlijke, groene stadsoase waar je met het hele gezin kunt genieten van verschillende dingen.

Zo kun je er helemaal tot rust komen tijdens een wandeling. Bij aankoop van een knip- en plukkaart kun je onderweg zelf de verse kruiden en/of bloemen plukken zodat je er ook thuis van kunt genieten.

Je kunt er een welverdiende pauze nemen bij het Muntterras, waar je eigengemaakte kruidentheeën, limonades, hapjes en lunchgerechten kunt halen. De keuken is geheel vegetarisch en maakt gebruikt van verse, lokale en biologische ingrediënten van eigen tuin en andere lokale telers.

Daarnaast zijn er ook vele activiteiten voor kinderen, zoals speurtochten en een heus blotevoetenpad.

Rotterdamse Munt vind je op de Rosestraat 200 en is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 12 tot 18.

2014-Natuurles-in-de-kruidentuin-op-zuid

BlueCity

In het voormalig Tropicana vind je deze voorbeeldstad van een circulaire economie.

Dit hele concept is zo circulair als maar kan zijn! Het ontwikkelde zich in 5 jaar -helemaal circulair- van leeg zwembad tot dynamische community. De kantoorvleugel werd zo voor 90% gerealiseerd met hergebruikt materiaal wat zo’n 60 ton CO2 bespaart!

Na 5 jaar flexibel moeten bouwen, is het nu de hotspot voor like minded entrepreneurs die door BlueCity niet alleen de ruimte hebben om te ondernemen, maar ook een dynamisch netwerk.

BlueCity heeft een agenda gevuld met events, lezingen en kennisdeling.

Je kunt deze bruisende hotspot vinden aan de maasboulevard.

6. STEK de stadstuinwinkel

Bij STEK vind je alles om je leefomgeving te vergroenen. Het is een klein tuincentrum midden in Rotterdam, waardoor het makkelijk te bereiken is zonder auto!

Het assortiment bestaat niet alleen uit planten en zaden, maar ook uit boeken vol met inspiratie, vogelhuisjes, en andere duurzame producten. Echt voor ieder wat wils! Naast al deze producten, kun je er ook terecht voor ontwerp en advies, en verschillende activiteiten. Houd dus zeker hun website en facebookpagina in de gaten zodat je niets hoeft te missen!

Je kunt STEK vinden aan de Nieuwe Binnenweg 195b.

DSC01407

Welke stad wil je de volgende keer zien? Laat het ons weten!