December 28, 2021
 • 
Afval

6 Must-see documentaires over afval

Zoals de meeste mensen genieten wij op zijn tijd graag van een goede documentaire. Natuurdocumentaires stellen je in staat om de wereld om je heen te ontdekken vanuit het comfort van je luie stoel, terwijl de indrukwekkende beelden en rustgevende voice-overs vaak een hernieuwde waardering voor de vele wonderen van de natuur bij je teweegbrengen.

Bij Byewaste proberen we ervoor te zorgen dat we voortdurend op de hoogte zijn van alle informatie rondom afvalverwerking. Hierdoor hebben we de meeste podcasts, documentaires en lezingen over het onderwerp al beluisterd of bekeken. Omdat we het verstrekken van de juiste informatie over de impact van afval op het milieu hoog op ons prioriteitenlijstje hebben staan, delen we graag de favoriete documentaires van ons team met je. Veel kijkplezier!

De volgende documentaires komen in dit artikel aan bod:

1. Waste Land
2. Garbage Warrior
3. Minimalism: A Documentary About the Important Things
4. A Plastic Ocean
5. Trashed
6. Plastic Paradise

Je kunt deze documentaires alleen bekijken om jezelf te informeren of samen met je vrienden of familie om een discussie op gang te brengen. In dit artikel zullen we de inhoud van iedere documentaire kort omschrijven.

1. Waste Land

Waste Land documenteert het leven van een groep mensen die het afval in Jardim Gramacho moesten doorzoeken om te overleven.

Jardim Gramacho was destijds ’s werelds grootste vuilstortplaats . Het lag vlakbij Rio de Janeiro in Brazilië en bedekte maar liefst 1,3 vierkante kilometer met niets anders dan hopen afval. In meer dan dertig jaar heeft zich op deze plek ongeveer 60 miljoen ton afval verzameld.

De kijker maakt kennis met Vik Muniz, een inspirerende kunstenaar die samenwerkt met een groep van deze mensen om hedendaagse kunst te maken met de materialen die ze tussen het vuil vinden. De indrukwekkende documentaire werd in 2010 uitgebracht op het Sundance festival en mocht meer dan vijftig filmprijzen in ontvangst nemen.

Muniz gaf het geld dat hij verdiende met de verkoop van zijn kunstwerken en het prijzengeld van de awards terug aan de gemeenschap.

2. Garbage Warrior

Garbage Warrior volgt de Amerikaanse eco-architect Michael Reynolds op zijn missie om zelfvoorzienende huizen te bouwen van natuurlijke materialen en gerecyclede producten zoals blikjes, autobanden en flessen.

Hij begon in de jaren zeventig met het bouwen van deze huizen, die in de volksmond vaak 'Earth Ships' worden genoemd. Reynolds biedt onconventioneel en radicaal duurzaam alternatief voor de traditionele manier van leven en laat daarnaast zien dat de spullen die mensen weggooien vaak nog van waarde kunnen zijn als je ‘out of the box’ denkt.

Hoewel zijn eerste projecten over vele gebreken bleken te beschikken, bleef de architect experimenteren waardoor hij zijn bouwstijl door de jaren heen steeds verder ontwikkelde en verbeterde – waarbij hij zijn kijkers inspireert om ook hun dromen na te jagen.

De film werd in 2007 uitgebracht op het Hotdocs Film Festival en won meerdere prijzen.

3. Minimalism: a Documentary about the Important Things

De derde documentaire die we bespreken werd uitgebracht in 2015 en laat je je eigen levensstijl heroverwegen door het op een toegankelijke wijze promoten van de minimalistische manier van leven.

De kijker maakt kennis met allerlei verschillende mensen die slechts één ding gemeen hebben: ze proberen een zinvol leven te leiden terwijl ze hun persoonlijke bezittingen tot het absolute minimum beperken. Hierbij verwerpen zij de veelgehoorde overtuiging dat spullen geluk brengen.

Terwijl hordes populaire influencers al jaren pleiten voor een minimalistische levensstijl, ligt de echte waarde van deze documentaire in de uitbeelding dat eigenlijk iedereen wel een aantal van de basisprincipes van het minimalisme in hun dagelijks leven kan toepassen

4. A Plastic Ocean

A Plastic Ocean is een prijswinnende documentaire die sinds deze werd uitgebracht in het jaar 2016 op vele milieufilmfestivals is vertoond.

In deze film wordt de nadelige impact van ons plastic afval op het milieu onderzocht, met name in relatie tot onze oceanen. Veel bekende personen werkten mee aan de documentaire, zoals Barack Obama, David Attenborough en Ben Fogle.

Tijdens zijn zoektocht naar de blauwe vinvis vond journalist Craig Leeson niets anders dan plastic waste afval op zijn pad. Om de schokkende waarheid over plasticvervuiling aan het licht te brengen, besluit hij samen met duiker Tanya Streeter en een internationaal team van wetenschappers twintig bestemmingen te bezoeken.

Terwijl hij hun reis documenteert die vier jaar zal duren, bespreekt hij ook enkele praktische oplossingen voor het probleem, met een hoopvolle blik op de toekomst.

5. Trashed

Trashed is een spraakmakende milieudocumentaire die verschillende prijzen heeft gewonnen en in 2012 werd uitgebracht op het filmfestival van Cannes.

In een scherpe kritiek op de consumptiemaatschappij toont de film de ware impact van het verspillende gedrag dat zo kenmerkend is voor de moderne samenleving. Om de zaak te onderzoeken, gaat Jeremy Irons in gesprek met wetenschappers, politici en mensen die persoonlijk zijn getroffen door afvalvervuiling.

Net als in de vorige documentaire op onze lijst worden er verschillende oplossingen voor het probleem besproken. Daarnaast wordt er ook gedemonstreerd hoe deze technieken over de hele wereld succesvol worden toegepast.

6. Plastic Paradise

Plastic Paradise gaat ook over plastic afval en onze oceanen. De film won een aantal prestigieuze prijzen en werd uitgebracht in 2013.

We volgen Angela Sun terwijl ze onderzoek doet naar de Great Pacific Garbage Patch, waar het plastic afval van drie verschillende continenten zich ophoopt. Het gebied beslaat momenteel ongeveer 1,6 miljoen vierkante kilometer en weegt volgens The Ocean Cleanup ongeveer 80.000 ton.

Hoewel de meest directe effecten van plasticvervuiling misschien beperkt blijven tot de oceaan en de levensvormen die deze herbergt, worden ook de implicaties voor onze eigen gezondheid besproken in deze documentaire.

Heb je een van deze documentaires al gezien en wil je graag je mening delen, of weet je andere films die we echt gezien moeten hebben? Neem dan contact met ons op!