Laten we eerlijk zijn, al dat gepraat over klimaatverandering kan soms behoorlijk depressief zijn. Het licht aan het eind van de tunnel zien, terwijl je gebombardeerd wordt met negatief nieuws over de toekomst van onze planeet, is verre van gemakkelijk. "Moeten we ons dan geen zorgen maken? Moeten we zo blijven leven?", het antwoord is NEE, zeker niet. De urgentie van de gevaren van klimaatverandering is actueler dan ooit, maar er is ook positief nieuws. 

Laten we eens kijken naar 7 hoopgevende documentaires over de relatie van de mens met de planeet. Omdat we geloven in het bestrijden van klimaatverandering met hoop, in plaats van angst.

1. Kiss The Ground. 
2. The Biggest Little Farm.
3. Fantastic Fungi.
4. David Attenborough: A Life On Our Planet.
5. My Octopus Teacher.
6. 2040. 
7. The Need To Grow

Kiss The Ground

Na onze vorige blogposts over het beginnen van een moestuin, is het niet meer dan normaal om deze lijst af te trappen met een documentaire over het ontbrekende stukje van de klimaat puzzel, de bodem. Kiss The Ground, verteld door de beroemde acteur Woody Harrelson, is een baanbrekende film die het licht laat schijnen op een 'nieuwe, oude benadering' van landbouw, genaamd regeneratieve landbouw. Dit is in wezen een proces van landbouw en veeteelt in nauwe harmonie met de natuur. 

De film betoogt dat we door de helende kracht van de bodem de effecten van de klimaatverandering kunnen omkeren en kooldioxide uit de atmosfeer kunnen halen. Dit kan resulteren in het herstel van verloren ecosystemen, het creëren van overvloedige voedselvoorraden en het behoud van onze planeet. 

Kiss The Ground is te vinden op Netflix.

The Biggest Little Farm

De volgende op onze lijst van hoopvolle natuurdocumentaires, is The Biggest Little Farm. Deze bekroonde film vertelt het opmerkelijke verhaal van John en Molly Chester, die het stadsleven achter zich laten om in harmonie met de natuur te leven op een boerderij in Ventura. 

De film, die in acht jaar is opgenomen, toont de zoektocht van het stel om een duurzame boerderij te creëren op onvruchtbaar land door de grond te regenereren. Door volharding en het omarmen van de mogelijkheden die de conflicten in de natuur bieden, creëren Josh en Molly iets dat hun verbeelding te boven gaat. De film is een prachtige weergave van hard werken en de kracht van de natuur. 

Je vindt The Biggest Little Farm op Netflix. 

Fantastic Fungi

We houden allemaal van paddenstoelen - ze smaken geweldig, ze verbeteren onze gezondheid, en ze fungeren zelfs als huisjes voor kabouters (voor de Nederlandse lezer).  Maar wat als ik zeg dat dat nog niet het topje van de ijsberg is? Wat als ik zeg dat paddenstoelen een grote rol zullen spelen bij het beschermen van onze planeet, en het creëren van een betere toekomst? 

Fantastic Fungi toont een fascinerende weergave van het onderschatte schepsel van de wereld, de paddestoel. Het geeft u een kijkje van dichtbij in de rol die deze organismen spelen bij wedergeboorte, verjonging en regeneratie. 

Wat begon als een documentaire, groeide snel uit tot een wereldwijde gemeenschap van mensen die versteld staan van de mogelijkheden van schimmels. Het zal je echt versteld doen staan. 

Je kunt Fantastic Fungi vinden op Netflix. 

David Attenborough : A Life On Our Planet 

David Attenborough, de man met de meest geruststellende stem op de planeet, is een van de grootste omroepers die deze wereld ooit heeft gezien. Door zijn vele bekroonde documentaires heeft hij niet alleen velen van ons kennis laten maken met een verscheidenheid aan dieren over de hele wereld, maar hij heeft ook de manier veranderd waarop we naar hen kijken. 

In deze specifieke natuurdocumentaire vertelt de 94-jarige Attenborough over zijn leven en de evolutionaire geschiedenis van het leven op aarde. Wat begint als een getuigenis van verdriet, sprekend over het verlies van wilde plekken over de hele wereld, verandert in een hoopvolle visie op de toekomst. A Life On Our Planet is een oprechte en dringende film die een krachtig verhaal vertelt over de relatie van de mens met de natuur, en een hoopvolle boodschap voor toekomstige generaties. 

Je kunt A Life On Our Planet kijken op Netflix. 

My Octopus Teacher

De oscar-winnende documentaire, My Octopus Teacher, is slechts de weergave van een meeslepend portret van mens-dier begrip. De film vertelt het verhaal van Craig Foster, die door een verlies aan doelgerichtheid een dagelijks regime begint waarbij hij gaat duiken in de ijskoude kelpwouden op het puntje van Afrika. Wat net begint als een poging om zichzelf energie te geven, verandert al snel in een ontmoeting met een octopus en een opwindend verslag van het hele leven van het dier. 

Een jaar lang duikt Foster steeds dieper in de wereld van een wezen dat de meesten van ons alleen maar hebben gegeten. De film toont ons een diepe, ontroerende band tussen een mens en een uiterst intelligent dier. 

Je kunt My Octopus Teacher kijken op Netflix. 

2040

Als ik de belangrijkste take away van de film 2040 in één zin moet beschrijven, dan is het 'een gevoel dat verandering mogelijk is'. De regisseur, Damon Gameau, structureert de film als een beeldbrief aan zijn 4-jarige dochter. In de film geeft hij een hoopvol beeld van hoe de toekomst er in 2040 uit zou kunnen zien, als we de dingen daadwerkelijk goed zouden doen. Gameau reist de hele wereld over en tijdens zijn reis kiest hij ervoor om verschillende oplossingen te onderzoeken om de klimaatverandering te keren. Op die manier toont hij een betere en duurzamere wereld, opgebouwd door gebruik te maken van reeds bestaande oplossingen en technologieën. Hij vormt een hoopvol beeld van de richting die we op zouden kunnen gaan, met behulp van ideeën en middelen die we al kennen.

2040 is beschikbaar op Documentary Mania.

The Need To Grow

Om de lijst af te sluiten moeten we terug naar het onderwerp van de eerste documentaire, de bodem. De bekroonde film, The Need To Grow, belicht nogmaals het belang van een gezonde bodem voor de toekomst van de wereld. De film onthult niet alleen het potentieel van gelokaliseerde voedselproductie in samenwerking met de natuur, maar ook onze kans als individu om de stervende bodem van onze planeet te helpen herstellen. Die uiteindelijk een grote rol zal spelen in het herstel van de aarde. 

Met nog maar 60 jaar bebouwbare grond over, biedt deze natuurdocumentaire een intiem kijkje in het hart van activisten en vernieuwers in de voedselbeweging. De film volgt een 8-jarig meisje, een afvallige boer en een volleerde visionaire investeerder, die allemaal vechten voor een verandering in de industrie van agrarische voedselproductie. The Need To Grow is beschikbaar op Vimeo.
Is het niet de perfecte timing voor wat nieuwe actie op je kijklijst met dit koude weer? Pak een deken, zet een kopje thee en laat deze films je weer hoopvol stemmen. Tot volgende week!