October 24, 2022
 • 
Lifestyle

De 10 makkelijkste 'vegan swaps'

Mensen hebben vaak geen zin in een plantaardig dieet omdat ze de indruk hebben dat het moeilijk en omslachtig is. Maar de laatste tijd, met het tumult van het aantal mensen dat ervoor kiest om voor een vegetarisch en veganistisch dieet te gaan, wordt het steeds gemakkelijker om items te ruilen voor hun veganistische alternatief.

In dit artikel delen we naar onze mening de 10 makkelijkste vegan swaps:

1. Zuivelvervangers
2. Tofu
3. Jackfruit
4. Agavesiroop
5. Vlas of Chia
6. Voedingsgist
7. Portobello
8. Banaan
9. Kokosmelk uit blik
10. Skittles en Oreos


1. Zuivelvervangers

Het wordt steeds gemakkelijker om zuivel te vervangen door zijn veganistische tegenhangers. Dat is precies de reden waarom het de eerste op onze lijst is!

Met het tumult van verschillende soorten zuivelvervangers, wordt het steeds gemakkelijker om een ​​versie te vinden die je lekker vindt en die voor jou werkt. Een paar jaar geleden waren soja en kokosmelk de enige gemakkelijk toegankelijke opties, maar tegenwoordig zijn we gezegend met dingen als haver, rijst, hazelnoot en zelfs erwtenmelk. Ze hebben elk hun eigen kwaliteiten en smaken waardoor het erg leuk is om mee te experimenteren.

Naast melk zijn er ook veel vegan vervangers voor yoghurt, room en zelfs de speciale barista melk om je eigen vegan cappuccino's te maken!

2. Tofu

Hier wordt vaak over gesproken als het onderwerp vegetarische of veganistische diëten is. Maar in plaats van het alleen als vleesvervanger te gebruiken, kun je hem ook als eivervanger gebruiken!

Er zijn veel goede recepten voor roerei. Dus als je van een stevig ontbijt met een lekker roerei houdt, is het misschien de moeite waard om de veganistische tegenhanger te proberen.

Het is ook vrij eenvoudig om het te maken: voeg de tofu toe aan een koekenpan en prak met een vork tot het stuk is. Kruid en bak op medium gedurende 1-2 minuten of tot het gaar is. Roer er wat voedingsgist door.

3. Jackfruit

Gemarineerd in de juiste kruiden lijkt jackfruit sterk op pulled pork. Bovendien zit het boordevol vezels, vitamine A en veel B-vitamines. Het is ook gemakkelijk verkrijgbaar in blikjes in supermarkten.

Probeer dit recept voor een lekkere BBQ Jackfruit Pulled Pork.

4. Agavesiroop

Als je op zoek bent naar een zoete vervanger voor honing, hoef je niet verder te zoeken! Agavesiroop heeft dezelfde consistentie, zoetheid en is waarschijnlijk gemakkelijk te vinden in je favoriete supermarkt.

5. Vlas of Chia

Als je echt van bakken houdt, kan het moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat je gebakken producten veganistisch zijn, vooral als het recept eieren bevat.

Gelukkig is er een goede (en gezonde) oplossing voor dit probleem. Wanneer je een eetlepel chiazaad of lijnzaad meel met 3 eetlepels water mengt en 10 minuten laat staan, kun je het gebruiken als vervanging voor een ei!

denise-johnson-CQpN2IdkSdA-unsplash

6. Voedingsgist

Het geheime wapen van een veganist!

Voedingsgist heeft een nootachtige, zoute smaak die lijkt op kaas. Dus in plaats van Parmezaanse kaas te gebruiken om je pasta of pizza aan te vullen, kun je er wat van deze gist overheen strooien.

Het beste gedeelte? Het bevat vitamine B12, dat meestal niet wordt gevonden in veganistische of vegetarische voeding.

7. Portobello

Over het algemeen zijn paddenstoelen geweldige vleesvervangers in maaltijden vanwege hun smaak, textuur en gemak om te marineren. Maar als je trek hebt in hamburgers, zijn portobello-paddenstoelen de perfecte vervanger. Ze hebben de perfecte maat voor de broodjes!

Om je portobello te bereiden, klop je olijfolie, balsamicoazijn, sojasaus, veganistische Worcestershire-saus, knoflookpoeder, zout en peper door elkaar. Laat de champignons ongeveer 10 minuten aan elke kant in het mengsel marineren. Grill ze vervolgens 3-4 minuten aan beide kanten. En geniet van je heerlijke burger!

8. Banaan

Nog een tip voor de bakkers onder ons: gebruik banaan in plaats van boter in bak recepten.

Verwissel boter voor een gelijke hoeveelheid geprakte banaan om je gebakken goederen veganistisch te houden. Houd er rekening mee dat dit de kooktijd kan verkorten, omdat het minder tijd nodig heeft om helemaal door te bakken.

anastasia-eremina-VI2rIoZUrks-unsplash

9. Kokosmelk uit blik

Soms vereisen soeprecepten melk of room, maar wist je dat kokosmelk uit blik een gemakkelijke en heerlijke vervanging daarvoor is?

Het is dik genoeg om als een crème te werken en geeft net dat beetje extra smaak aan je soep. Een perfecte vervanger voor dit herfstseizoen.

10. Skittles and oreos

Veganistisch eten betekent niet altijd dat het helemaal gezond moet zijn. Het is daarom goed om te weten dat je ook op cheatdays vegan-vriendelijke beslissingen kunt nemen als het gaat om snacks en zoetigheden.

De meeste skittles en oreo varianten zijn volledig vegan! Houd hier dus rekening mee de volgende keer dat je niet zeker weet voor welke snack je moet gaan.

Wat is jouw favoriete veganistische vervanger? Laat het ons weten!