Is jouw huis al klaar voor de lente? In onze lenteschoonmaak challenge helpen wij je om je huis in zeven dagen helemaal aan kant te maken. Lees snel verder voor onze beste tips!

Dag 1: De keuken

Het is tijd om je keuken grondig aan te pakken en ervoor te zorgen dat alles weer schoon en georganiseerd is. Laten we beginnen!

9:00-11:00

De eerste stap is het leeghalen van je koelkast en het weggooien van voedsel dat over de datum is. Haal al het eten eruit en haal de stekker uit het stopcontact om de koelkast schoon te maken.

Pauze

12:00-14:00

Nu is het tijd om de keuken grondig schoon te maken. Hierbij is het van belang dat je de juiste producten gebruikt voor de juiste doeleinden.

  • De koelkast

Voor de binnenkant van de koelkast kan je gebruikmaken van een reinigend mengsel van water en azijn. Als je geen azijn in huis hebt, kun je een milieuvriendelijke allesreiniger gebruiken zoals die van Marcel’s Green Soap of SophieGreen. Gebruik een oude tandenborstel om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Droog de koelkast af met een schone doek en plaats het voedsel terug. Reinig de buitenkant met een vochtige doek.

  • De magnetron 

Maak je magnetron schoon door water met citroen te mengen en dit in de magnetron te sprayen. Plaats vervolgens een vochtige spons met het mengsel in de magnetron en laat het 2 minuten draaien. Gebruik de spons om de binnenkant schoon te maken en gebruik een antibacteriële spray voor de buitenkant.

  • Het fornuis

Om je fornuis duurzaam schoon te maken, meng je baking soda met water tot een pasta. Smeer het mengsel op de vuile plekken en laat het even intrekken. Veeg het daarna weg met een vochtige doek. Voor hardnekkig vuil kun je weer een oude tandenborstel gebruiken.

Pauze

15:00-17:00

Tijd om je keukenapparaten onder handen te nemen! Overweeg om apparaten die je niet meer gebruikt te verkopen via websites zoals Marktplaats of te doneren aan de lokale kringloopwinkel.

Tip: Je kunt deze apparaten ook thuis laten ophalen met de Byewaste ophaalservice. Zo geef je ongebruikte spullen een tweede leven en maak je ruimte vrij in de keuken. 

Wist je dat..

  • Als je nieuwe keukenapparatuur of witgoed van IKEA koopt en laat bezorgen, je de oude apparaten gratis mee terug kan laten nemen? Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.
  • Wecycle jaarlijks meer dan 100 miljoen kilogram elektronisch afval in Nederland verzamelt en recycleert, inclusief oude keukenapparatuur?

Goed gedaan! Je hebt de eerste dag van de Lenteschoonmaak Challenge voltooid. Morgen gaan we verder met Dag 2: De gang en de woonkamer.

Dag 2: De gang en de woonkamer

Welkom bij dag 2 van onze lenteschoonmaak challenge! Vandaag richten we ons op de gang en de woonkamer. 

10:00-11:00

Begin met het uitzoeken van alle kasten, lades en bakken in de gang en de woonkamer. Neem de tijd om kritisch te kijken naar alle spullen die je daar hebt opgeslagen en beslis wat weg kan en wat moet blijven. Denk aan oude jassen, decoraties die niet meer bij je stijl passen of andere voorwerpen die stof staan te happen.

11:00-12:00

Nu je je van alle onnodige spullen hebt ontdaan, is het tijd om alle oppervlakken schoon te maken. Gebruik een milieuvriendelijke allesreiniger of een mengsel van water en azijn om tafels, kasten en andere meubels schoon te maken. Vergeet ook niet om deurknoppen en lichtschakelaars af te nemen, omdat deze vaak vergeten worden maar veelvuldig gebruikt worden.

12:00-13:00

Hierna is het tijd om de vloeren te laten blinken. Gebruik eerst een stofzuiger of bezem om stof en vuil te verwijderen van de vloeren en meubels. Ga er daarna met de dweil doorheen.

Pauze

14:00-15:00

Nu je je energie hebt opgeladen, is het tijd om de ramen schoon te maken. Gebruik een mengsel van water, allesreiniger en een druppel afwasmiddel om de ramen te reinigen en droog ze met een zeem voor een streeploos resultaat. Toch wat strepen te zien? Boen deze dan weg met een oude krant. 

15:00-16:00

Voeg als laatste wat groen toe aan de woonkamer. Kamerplanten zuiveren niet alleen de lucht in huis, maar zijn ook een prachtige decoratieve aanvulling. Hier zijn enkele voorbeelden van kamerplanten die je in de woonkamer kunt zetten. 

Bedankt voor het meedoen aan onze lenteschoonmaak challenge! Morgen gaan we verder met dag 3: De slaapkamer.

Dag 3: De slaapkamer

Welkom bij dag 3 van de lenteschoonmaak challenge! Wist je dat we gemiddeld ongeveer een derde van ons leven slapen? Daarom is het belangrijk om een schone en frisse slaapkamer te hebben. 

8:30-12:00

Begin met het afstoffen van de meubels, het reinigen van de ramen en het luchten van de kamer. Stofzuig en dweil de vloeren - neem hierbij ook eens de ruimte onder je bed mee. Was je beddengoed en dek het bed opnieuw op. Hierbij kan je ook het dekbed en je kussens zelf eens wassen voor een extra fris resultaat. 

Pauze

13:00-17:00

In de middag is het tijd om je kledingkast uit te ruimen. Haal alles eruit en beoordeel wat je wilt bewaren en wat weg kan. Doneer of verkoop kleding die je niet meer draagt en berg de rest netjes op. Je zult versteld staan hoeveel ruimte je op deze manier kunt creëren!

Tip: Kies voor beddengoed en kleding gemaakt van duurzame materialen, zoals biologisch katoen of bamboe. Deze materialen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je huid en gezondheid. Zo maak je van jouw slaapkamer een oase van rust en duurzaamheid!

Bedankt voor het meedoen aan onze lenteschoonmaak challenge! Morgen gaan we verder met dag 4: De badkamer.

Dag 4: De badkamer

Welkom bij dag 4 van de lenteschoonmaak challenge. Doorloop de volgende stappen om je badkamer weer als nieuw te laten voelen. Laten we aan de slag gaan!

9:00-11:00

Begin met het afstoffen van de badkamermeubels en het schoonmaken van de spiegels en ramen. Maak vervolgens de douche, het bad, de wastafel en het toilet grondig schoon. Gebruik een ontkalker voor de kranen en douchekoppen om kalkaanslag te voorkomen. Vervang oude handdoeken en washandjes om een frisse uitstraling te creëren.

Tip: Overweeg om natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken voor een milieuvriendelijke en gezonde badkamer. Azijn, baking soda en citroensap zijn goede alternatieven voor chemische schoonmaakmiddelen. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor duurzame alternatieven zoals de badkamerzeep van Planet Detox of de schoonmaakzeep van Werfzeep.

Pauze

13:00-14:00

Neem de tijd om de medicijnkastjes en cosmetica-lades uit te ruimen. Gooi verlopen producten en producten die je niet meer gebruikt weg. Denk eraan om medicijnen op de juiste manier weg te gooien volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Pauze

17:00-18:00

Maak de vloer grondig schoon met een dweil of een stoomreiniger. Vergeet niet om alle hoekjes en randjes mee te nemen. Zet eventueel ook wat luchtverfrissers neer om een frisse geur in de badkamer te verspreiden.

Bedankt voor het meedoen aan onze lenteschoonmaak challenge! Morgen gaan we verder met dag 5: Het kantoor.

Dag 5: Het kantoor

Welkom bij dag 5 van de lenteschoonmaak challenge. Vandaag richten we ons op het opruimen en schoonmaken van ons kantoor. 

13:00-14:00

Begin met het sorteren van de papieren in je werkruimte. Maak stapels van documenten die je moet bewaren, weggooien of scannen. Overweeg om een digitaal archiefsysteem op te zetten om je papieren rommel te verminderen en tijd te besparen in de toekomst. Gooi alle papieren weg die je niet meer nodig hebt en bewaar de belangrijke documenten op een veilige plaats.

14:00-15:00

Maak je toetsenbord, muis en beeldscherm schoon. Gebruik een microvezeldoekje en reinigingsmiddel om vingerafdrukken en vlekken te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle stof en vuil van je bureau verwijdert om een schone werkomgeving te creëren.

Tip: Kies voor herbruikbare doeken zoals die van ImseVimse voor eenvoudige taken - zoals het afstoffen van de oppervlakten - en was ze daarna. Het grootste deel van afval tijdens het schoonmaken komt van papieren wegwerphanddoeken.

Een alternatief is om composteerbare schoonmaakdoekjes aan te schaffen, zoals die van EcoLiving. Deze doekjes kunnen na gebruik op een milieuvriendelijke manier worden afgebroken, waardoor ze een duurzamere keuze zijn dan traditionele schoonmaakdoekjes.

15:00-16:00

Maak tenslotte je kantoorbenodigdheden schoon en doneer de defecte of ongebruikte spullen. Organiseer je bureau en lades en ontdoe je van alle overbodige spullen die onnodig ruimte innemen. Zo voorkom je dat je werkruimte overvol raakt. Wanneer je een opgeruimde werkomgeving hebt, is het namelijk een stuk makkelijker om je te focussen.

Bedankt voor het meedoen aan onze lenteschoonmaak challenge! Morgen gaan we verder met dag 6: De garage.

Dag 6: De garage

Welkom bij dag 6 van de lenteschoonmaak challenge. Vandaag gaan we aan de slag in de garage. De garage is vaak een plek waar we veel spullen opslaan en waar rommel zich gemakkelijk opstapelt. 

8:00-11:00

Begin met het opruimen van de garage door spullen weg te gooien of te doneren die je niet meer nodig hebt. Sorteer het (tuin)gereedschap en maak ieder voorwerp schoon alvorens deze terug op te bergen. Bedenk hierbij een indeling die voor jou werkt. Maak indien nodig gebruik van opbergbakken, planken en gereedschapskisten om alles netjes en overzichtelijk te houden.

Pauze

13:00-16:00

Maak de garagevloer schoon door stof en vuil te verwijderen. Gebruik een hogedrukreiniger voor een snelle en efficiënte reiniging. Let op: zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt bij het gebruik van een hogedrukreiniger. 

Tip: Als er olie- of vetvlekken op de vloer zijn, kun je kattenbakvulling gebruiken om deze te verwijderen. Kattenbakvulling heeft een absorberend vermogen en kan helpen bij het opnemen van de vlekken. Let er wel op dat je dit alleen doet bij relatief nieuwe vlekken. Oude vlekken zijn vaak moeilijker te verwijderen en hebben mogelijk professionele reiniging nodig.

Bedankt voor het meedoen aan onze lenteschoonmaak challenge! Morgen gaan we verder met dag 7: De zolder.

Dag 7: De zolder

Welkom bij de laatste dag van de lenteschoonmaak challenge. Vandaag is het tijd om de zolder aan te pakken. Deze ruimte wordt nog wel eens overgeslagen, maar daarmee wordt de klus alleen maar groter!

9:00-11:00

Begin met het sorteren van spullen op de zolder. Maak aparte stapels voor de spullen die je wilt houden, doneren of weggooien. Vergeet niet om oude papieren en documenten te controleren en te vernietigen als ze niet langer nodig zijn.

11:00-12:00

Gebruik een bezem of stofzuiger om het stof en vuil van de zoldervloer te verwijderen. Vergeet niet om alle hoeken en gaten schoon te maken, aangezien zich daar vaak stof en spinnenwebben bevinden.

12:00-13:00

Gebruik de stofzuiger of een dweil om de vloer te reinigen. Als de zolder bekleding of tapijt heeft, kan een stoomreiniger van pas komen.

Pauze

14:00-15:00

Maak de ramen schoon met een sopje en droog ze met een schone doek of trekker. Vergeet niet om ook de raamkozijnen en vensterbanken schoon te maken.

15:00-17:00

Als laatste is het tijd om alle opbergdozen en -bakken te sorteren en te labelen. Dit zal je helpen om gemakkelijk dingen terug te vinden wanneer je ze nodig hebt. Naast het bieden van een overzichtelijk opbergsysteem, zorgt dit er ook voor dat je spullen worden beschermd tegen stof en vocht.

-------

Gefeliciteerd, je hebt de lenteschoonmaak challenge voltooid! Bedankt voor je deelname, we hopen dat je iets aan onze tips hebt gehad. 

Lees hier meer over tips voor de lenteschoonmaak.