February 15, 2023
 • 
Duurzaamheid

5 Tips voor duurzame boodschappen

Duurzaam boodschappen doen kan meerdere voordelen hebben, zowel voor jezelf als voor het milieu. Het helpt om afval te verminderen en de ecologische voetafdruk van voedselproductie en -transport te minimaliseren. Bovendien krijg je door duurzaam boodschappen te doen ook meer onbewerkte voedingsmiddelen, wat leidt tot een gezonder dieet. In deze blog vind je 5 tips zodat jij ook duurzaam boodschappen kan doen. 

  1. Plan vooruit
  2. Vermijd eenmalige verpakkingen
  3. Steun duurzame merken
  4. Overweeg plantaardige opties
  5. Koop in de aanbieding

1. Plan vooruit

Voedselverspilling is een wereldwijd probleem. In Nederland dragen wij ook bij aan voedselverspilling. Volgens het Voedingscentrum verspilden Nederlandse consumenten in huis ongeveer 34 kilo aan eten per persoon in 2019.

Het is daarom handig om altijd een boodschappenlijstje te maken op basis van je maaltijden voor de week en je daaraan te houden om impulsaankopen en voedselverspilling te voorkomen. Controleer voordat je naar de supermarkt gaat je voorraadkast en koelkast op ingrediënten die je al in huis hebt. 

Je kan ook flexibele hoeveelheden te kopen, zoals producten die per gram/kilo worden verkocht. Hiermee voorkom je dat je meer koopt dan je nodig hebt. Je kunt overwegen om in bulk te kopen, omdat je zo minder verpakkingsafval hebt en geld bespaart. In de meeste bulkwinkels kan je glazen potten lenen, of je kan ervoor kiezen om je eigen potten mee te brengen. Hiermee bespaar je geld omdat je geen geld betaald voor de verpakking. Lees het volgende artikel om meer te leren over bulkwinkels in Nederland.

2. Vermijd eenmalige verpakkingen

茶色の木箱に黄色のバナナの果実

Dagelijks worden er 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggegooid in Nederland na eenmalig gebruik. Bovendien worden bewerkte voedingsmiddelen vaak geleverd in verpakkingen die niet kunnen worden gerecycled en een grotere koolstofvoetafdruk hebben. De Nederlandse consument gebruikt bijvoorbeeld gemiddeld 35 plastic zakken per jaar. Zoek daarom naar producten in de supermarkt die verpakt zijn in herbruikbare of recyclebare verpakkingen en neem je eigen herbruikbare tassen, verpakkingen en zakken voor producten mee. 

Als je bij lokale boeren koopt die hun producten op de markt verkopen ze hun producten meestal niet in verpakkingen, hoewel er wel een optie is waarbij je een plastic zakje of tasje kan vragen. Daarnaast kost het veel brandstof om producten naar Nederland te transporteren vanuit het buitenland. Door de lokale boeren te steunen en te kiezen voor producten die in het seizoen zijn verminder je de ecologische voetafdruk van het vervoer en is er minder plastic afval.

3. Steun duurzame merken

Onderzoek en kies voor merken die prioriteit geven aan duurzaamheid in hun praktijken, van inkoop tot verpakking. Om er zeker van te zijn dat het product duurzaam is kan je kiezen voor producten met een fairtrade label of biologisch geteelde producten.

Biologisch voedsel wordt geteeld in een gezonde en voedselrijke bodem en is vrij van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) en synthetische bestrijdingsmiddelen. Het doel van biologisch geteeld voedsel is het bevorderen van de bodemgezondheid, het verminderen van milieuvervuiling en het bevorderen van een duurzame planeet.

Producten die in de EU biologisch zijn geteeld, zijn herkenbaar aan het EU-logo voor biologische productie. Het logo staat alleen op een product als het voor minstens 95% uit biologische ingrediënten bestaat. Andere bio keurmerken zijn onder meer: EKO, Skal, Naturland en Demeter. 

4. Overweeg plantaardige opties

果物屋で果物を摘む男性

Een plantaardig dieet kan een lagere koolstofvoetafdruk hebben en vereist minder hulpbronnen voor de productie. De veeteelt levert een belangrijke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen, vooral methaan, dat wordt geproduceerd door koeien en andere herkauwers.

Plantaardige voeding vermindert de vraag naar dierlijk voedsel, waardoor de uitstoot van broeikasgassen door de veehouderij afneemt. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, aangezien vlees en vis aan de prijzige kant zitten, maar het is ook goed voor je gezondheid. Een plantaardig dieet verlaagt het risico naar hart en vaatziektes. Het is namelijk zo dat plantaardige vetten vaker onverzadigd zijn. In vergelijking met verzadigde vetten zijn onverzadigde vetten zijn beter voor je hart en bloedvaten.

5. Koop in de aanbieding

Gratis stockfoto met 10, 30, 50 Stockfoto

Bederfelijke producten zoals fruit, groenten, afbakproducten, kant-en-klaar maaltijden en vlees mogen de volgende dag niet meer in de supermarkt verkocht worden. Alle supermarkten moeten daarom hun producten aan het einde van de dag afprijzen. Daarbij varieert het tijdstip waarop deze producten worden afgeprijsd per supermarkt. Naast deze afgeprijsde producten van de supermarkten zijn er ook andere initiatieven waarbij je het restvoorraad kunt aankopen. Hieronder vind je voorbeelden van initiatieven waarbij je in de aanbieding kan kopen en zo duurzaam boodschappen kunt doen. 

- AH Overblijvers

Aangezien veel supermarkten hun schappen moeten leegmaken nadat de houdbaarheidsdatum is verlopen, wordt er veel voedsel verspild. Daarom verkoopt Albert Heijn momenteel hun producten die uit voorraad gaan of waarvan de houdbaarheidsdatum nadert. Je kunt deze producten extra voordelig meenemen in je eigen tas. De producten kan je kopen in een speciale box wat de AH overblijvers wordt genoemd. Je kunt de box kopen voor €4,95 (met een waarde van minimaal €14,95). Er zijn 3 soorten AH Overblijvers die verkrijgbaar zijn bij de AH: Verrassing, Vegetarisch en Bakkerij. Lees meer over de AH Overblijvers op de AH website

- Too Good To Go 

Too Good To Go is een app en beweging om voedselverspilling tegen te gaan. Het verbindt consumenten met lokale bedrijven, zoals supermarkten, restaurants en cafés, die aan het eind van de dag een voedseloverschot hebben. Via de app kunnen gebruikers dit overtollige voedsel tegen een gereduceerde prijs kopen, waardoor voedselverspilling wordt tegengegaan en lokale bedrijven worden gesteund. Het doel van Too Good To Go is om mensen bewust te maken van het probleem van voedselverspilling en hen in staat te stellen actie te ondernemen en een positieve impact op het milieu te hebben. Lees hier meer over het tegengaan van voedselverspilling.

Kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben en alle kleine beetjes helpen om een duurzamer voedselsysteem te creëren. Door boodschappenlijstjes te gebruiken, eenmalige verpakking te vermijden, duurzame merken te steunen, plantaardige opties te kiezen en in de aanbieding te kopen kan je op een duurzaam boodschappen doen. Door duurzaam boodschappen te doen draag jij niet alleen een steentje bij aan het milieu, maar draag je ook bij aan je eigen gezondheid!