March 7, 2023
 • 
Lifestyle

Duurzaam reizen

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in duurzaam reizen, vanwege de toegenomen bewustwording over de impact van menselijke activiteiten op het milieu. En dat is een goede ontwikkeling! Om natuurlijke hulpbronnen te behouden voor toekomstige generaties is het essentieel om de negatieve milieu-impact van toerisme te verminderen.

In deze blog bespreken we:

  • Waarom is duurzaam reizen belangrijk?
  • Duurzaam op reis: praktische tips

Waarom is duurzaam reizen belangrijk?

De reisindustrie heeft een aanzienlijke impact op het milieu. Massatoerisme draagt onder andere bij aan koolstofemissies, luchtvervuiling en watervervuiling. Volgens de Verenigde Naties is de industrie verantwoordelijk voor ongeveer 5% van de wereldwijde koolstofemissies.

Daarom is het van belang om deze factor mee te nemen in onze keuzes bij het plannen van onze eerstvolgende vakantie. Gelukkig bieden steeds meer reisorganisaties milieuvriendelijke alternatieven aan voor bijvoorbeeld het vervoer en lijkt ‘ecotoerisme’ een heuse trend te worden. In de rest van deze blog bespreken we een aantal manieren om met een gerust geweten op reis te kunnen.

Duurzaam op reis: praktische tips

Kies een duurzame accommodatie

Kies voor een accommodatie die maatregelen neemt om duurzaam te handelen. Zo kun je zoeken naar hotels die zich inzetten om hun energieverbruik te verminderen, water te besparen en/of om te recyclen. Je kunt er ook voor kiezen om te verblijven in eco-vriendelijke lodges of homestays die uitsluitend of gedeeltelijk gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen.

Duurzame certificeringen

Controleer van tevoren of de accommodatie gecertificeerd is door een erkende organisatie voor milieuvriendelijkheid. Enkele veelvoorkomende certificeringen zijn: LEED, Green Key, EarthCheck en Green Globe. Lees hier meer over deze certificeringen.

Het Park Hyatt Paris-Vendome in Frankrijk heeft bijvoorbeeld vele eco-vriendelijke praktijken geïmplementeerd, zoals het gebruik van energiezuinige verlichting, het verminderen van waterverbruik en het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Ook ondersteunt het park lokale liefdadigheidsinstellingen die zich richten op milieubescherming.

Een duurzame accommodatie vinden

Om het je gemakkelijk te maken, hebben sommige duurzame reisorganisaties het uitzoekwerk al voor je gedaan. Een aantal opties vind je op deze pagina.

Verminder je koolstofvoetafdruk

Een van de grootste veroorzakers van koolstofemissies bij reizen is het transport. Om je koolstofvoetafdruk te verminderen, kan je alternatieve vervoerswijzen overwegen. Denk hierbij aan treinen, bussen of de fiets. 

Trein

Treinen zijn een duurzamer vervoermiddel dan auto's omdat ze minder broeikasgasemissies per passagierskilometer produceren. Bovendien zijn treinen vaak efficiënter en kosteneffectiever voor langeafstandsreizen, omdat ze minder brandstof nodig hebben per passagier en verkeersopstoppingen kunnen vermijden. Als je voor dit vervoersmiddel kiest, kun je overwegen om te reizen met de GreenCityTrip-treinen. 

Huur een fiets

Het is algemeen bekend dat fietsen en wandelen de meest duurzame vormen van transport zijn. Deze manieren om jezelf voort te bewegen hebben niet alleen geen CO2-uitstoot als gevolg, maar het zijn ook uitstekende vormen van lichaamsbeweging en hebben daardoor veel gezondheidsvoordelen. Natuurlijk kunnen we niet altijd overal naartoe lopen of fietsen, maar als je de keuze hebt tussen een korte busrit of een ietwat langere fietstocht, hebben zowel je gezondheid als het milieu baat bij de laatste optie.

Door het huren van een fiets kan je als reiziger je ecologische voetafdruk verminderen en tegelijkertijd genieten van de frisse lucht. Naast het feit dat huurfietsen milieuvriendelijk zijn, bieden ze ook een geweldige manier om een nieuwe stad of bestemming te verkennen. Je ziet immers veel meer van de omgeving wanneer je hier op een rustig tempo doorheen rijdt!

Het vliegtuig

Als je toch moet vliegen, is het beter om te kiezen voor directe vluchten omdat het opstijgen en landen extra koolstofemissies veroorzaakt. Je kunt je emissies van je vlucht ook verminderen door ervoor te kiezen om de uitstoot te compenseren bij het boeken of te doneren aan organisaties die bomen planten (zoals Trees for All).

Neem minder spullen mee

Door het gewicht van je bagage te minimaliseren kan je je ecologische voetafdruk verminderen. Hoe zwaarder de bagage, hoe meer brandstof er nodig is om deze te transporteren. Daarnaast is het ook nog eens handiger om licht te reizen, vooral als je gebruikmaakt van het openbaar vervoer of grote stukken te voet af moet leggen.

1-2-3-4-5-6 Regel

Als het gaat om het inpakken voor een reis, is het belangrijk om licht te pakken en alleen mee te nemen wat je echt nodig hebt. Een nuttige richtlijn is om één hoed, twee paar schoenen, drie stuks onderkleding, vier tops/shirts, vijf paar sokken en zes onderbroeken mee te nemen. Dit zou genoeg moeten zijn voor ongeveer twee weken. 

Het kan natuurlijk zijn dat je niet alles wat op deze lijst staat nodig hebt, waardoor je nog minder in kunt pakken. Of dat je juist iets meer mee moet nemen - bijvoorbeeld als je gelegenheidskleding mee moet nemen. Hoe dan ook, het beperken van je kledingkeuzes tot niet meer dan zeven dagen is een goede vuistregel. Ook is het handiger om gelaagde kleding mee te nemen in plaats van één grote jas wanneer je in de tussenseizoenen reist. Zo heb je meer outfits om uit te kiezen.

Je hoeft je overigens niet te schamen om kledingstukken meer dan één keer te dragen - waarschijnlijk heeft niemand het door als je een outfit herhaalt. Ook is het meestal prima te doen om een wasje te draaien als je langer op reis gaat, bijvoorbeeld wanneer je in een hostel of AirBnB met wasmachine verblijft.

Vermijd wegwerpplastic

Wegwerpplastic is een belangrijke bron van vervuiling, vooral in kustgebieden. Vermijd tijdens het reizen het gebruik van plastic zakken, rietjes en waterflessen. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld een hervulbare waterfles en een herbruikbare lunchbox meenemen. Je kan ook je eigen toiletartikelen in recyclebare verpakkingen meenemen in plaats van gebruik te maken van de wegwerp toiletartikelen van het hotel.

Ben je van plan om te gaan shoppen voor souvenirs? Neem dan een herbruikbare boodschappentas mee. Als je toch een plastic zak hebt gekregen, bewaar deze dan om later opnieuw te gebruiken. Kies er bij het doen van je aankopen voor om enkel duurzame bedrijven te ondersteunen en vermijd degenen die door hun handel het milieu aantasten - zoals de verkopers van koraal.

Meer weten? 

Check onze blog met tips voor een Zero Waste lifestyle en die met 8 gewoontes voor een groene levensstijl

Steun lokale gemeenschappen

Probeer op reis lokale bedrijven en gemeenschappen te steunen. Dit kan betekenen dat je lokaal geproduceerde goederen koopt, in lokale restaurants eet of deelneemt aan lokale activiteiten. 

Door ervoor te kiezen rechtstreeks van lokale ambachtslieden en bedrijven te kopen, kun je helpen om traditionele ambachten en technieken in leven te houden. Daarnaast krijg je zo ook de mogelijkheid om te genieten van de authenticiteit en kwaliteit van lokale specialiteiten - zoals handgemaakte Italiaanse goederen. Bovendien ondersteun je op deze manier de lokale economie en bevorder je duurzaam toerisme.

Shoppi: Local Shop, Go Global

Voordat je op reis gaat, kun je lokale bedrijven ontdekken door de Shoppi-app op je telefoon te downloaden. Met Shoppi schakel je eenvoudig tussen verschillende reisbestemmingen waarvoor je gepersonaliseerde informatie, producten en tips ontvangt die zijn afgestemd op jouw behoeften en voorkeuren. De app biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee je gemakkelijk kunt navigeren en vinden wat je zoekt, waar ter wereld je ook bent.

Respecteer het milieu en de cultuur

Heb tijdens het reizen respect voor de plaatselijke omgeving en cultuur. Vermijd activiteiten die het welzijn van de plaatselijke flora en fauna schaden, zoals het rijden op olifanten of zwemmen met dolfijnen.

Het is ook een goed idee om te leren over de plaatselijke gebruiken en etiquette en deze op te volgen. Zo vergroot je je bewustzijn van het effect van je daden en toon je respect voor de lokale bevolking. Zij weten immers uit ervaring hoe je in overeenstemming met de natuur van je bestemming leeft.

Activiteiten met weinig impact

Kies activiteiten die weinig impact hebben op het milieu, zoals wandelen, vogels kijken of het bezoeken van natuurlijke bezienswaardigheden (zonder van het aangegeven pad af te wijken). Ga op zoek naar een duurzaam alternatief als je in de verleiding komt om een betwijfelbare trip te boeken.

Zo zijn er bijvoorbeeld veel boerderijen in Azië die rondleidingen aanbieden waarbij je meer leert over duurzame landbouwmethoden en dierenverzorging en - als je dat wil - zelfs kunt helpen bij de oogst. Dit is een stuk ethischer dan de populaire olifantenritten - en ook nog eens heel leuk!

Een ander voorbeeld is het uitgebreide netwerk van wandelpaden in Duitsland. Deze paden beslaan samen ongeveer 200.000 kilometer. Het netwerk biedt een uitzonderlijke ervaring met prachtige uitzichten, waaronder routes die door nationale parken slingeren. Ook zijn er paden die je de adembenemende schoonheid van de Alpen laten ontdekken. Of je nu een ervaren wandelaar bent of gewoon geniet van ontspannen wandelingen in de natuur, de Duitse wandelpaden bieden eindeloze mogelijkheden om de omgeving te verkennen en van de natuur te genieten.

Kortom, duurzaam reizen is essentieel om het negatieve effect van toerisme op het milieu te verminderen en de natuurlijke hulpbronnen voor toekomstige generaties te behouden. Door verantwoorde keuzes te maken tijdens het reizen, kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen, lokale economieën ondersteunen en onze reiservaringen verbeteren. Overweeg dus het effect van je acties en streef naar duurzaam reizen bij het plannen van je volgende reis!