Het is belangrijk om stil te staan bij de impact die onze kledingkeuzes hebben op de toekomst van onze planeet. De mode-industrie is namelijk verantwoordelijk voor zo’n 10% van alle koolstofemissies ter wereld. Ter vergelijking: dat is meer dan de uitstoot van de internationale luchtvaart en zeescheepvaart samen.

Duurzame mode is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor degenen die de kleding produceren. Bij de productie wordt gelet op het verminderen van afval, het gebruik van duurzame materialen en het waarborgen van fatsoenlijke werkomstandigheden van fabrieksarbeiders. Zo loop je er stylish én zonder schuldgevoel bij.

Ben jij toe aan een update van je kledingkast? Check dan zeker eens deze duurzame kledingmerken voor mannen. 

------------------------------------------------------------

Kleding van gerecyclede materialen

In Nederland gooien we jaarlijks gemiddeld zo’n 145 miljoen kilo textiel weg. Hiervan kan zo’n 65% nog worden gerecycled. Helaas wordt momenteel minder dan 1% van alle gebruikte kleding gerecycled, waardoor we met steeds meer afgedankte kleding blijven zitten (bron: Bekind-store.nl).

Door te kiezen voor kleding van gerecyclede materialen, draag jij je steentje bij aan het verminderen van dit textielafval.

Patagonia

©Patagonia

Patagonia

Patagonia doet er alles aan om het milieu te beschermen en is daarom ook een van de meest prominente en vooruitstrevende merken op het gebied van duurzame mode.

Bij de productie van hun kledinglijn is maar liefst 87% van de gebruikte materialen gerecycled. Ook heeft het merk een "Worn Wear" programma opgericht, waarbij ze hun klanten aanmoedigen om hun kleding eerst te proberen repareren voor nieuwe spullen te kopen.

Zo zorgt Patagonia ervoor dat er zo min mogelijk schade wordt toegebracht aan het milieu bij de productie van hun producten, en stimuleren ze hun klanten om bewuste keuzes te maken. Wij zijn fan! 

Mud Jeans

©Mud Jeans

Het merk Mud Jeans richt zich op het produceren van jeans van biologisch katoen en het recyclen van oude jeans om zo afval te verminderen. Bovendien is het productieproces zo ontworpen dat er zo min mogelijk water, energie en chemicaliën worden gebruikt, wat zorgt voor een verminderde impact op het milieu.

Het merk streeft er ook naar om eerlijke werkomstandigheden te garanderen en transparantie te bieden over de productieketen. De herencollectie biedt verschillende modellen en wassingen, geschikt voor verschillende stijlen en gelegenheden. Zo is er voor ieder wat wils!

Loop.a life

©Loop.a life

Heb jij al eens gehoord van Loop.a life? Dit merk maakt kleding van weggegooide kledingstukken en restmaterialen om textielafval te verminderen. Loop.a life heeft een uitgebreide duurzame collectie voor mannen die bestaat uit T-shirts, truien, en meer. 

De kleding is gemaakt van hoogwaardige materialen en heeft een tijdloos design, waardoor het lang meegaat. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruikgemaakt van gerecyclede denim en biologisch katoen. Daarnaast werkt Loop.a life samen met lokale producenten en garandeert het merk eerlijke werkomstandigheden in de productieketen.

------------------------------------------------------------

Betere arbeidsomstandigheden

Duurzame mode heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar ook voor de arbeidskrachten die de productie verzorgen. Hieronder introduceren we verschillende merken die zich hard maken voor fatsoenlijke werkomstandigheden voor hun fabrieksarbeiders. Om deze belofte waar te maken, maken deze merken uitsluitend gebruik van fairtrade gecertificeerde fabrieken.

Thinking MU

©Thinking Mu

Thinking Mu is een duurzaam kledingmerk dat zich richt op het welzijn van katoenboeren. De producten van dit merk zijn uitsluitend gemaakt van ecologisch of biologisch katoen. 

Dit betekent dat er geen schadelijke chemicaliën werden gebruikt bij het verbouwen van het katoen. Het vermijden van deze chemicaliën is van cruciaal belang voor zowel het milieu als de gezondheid van de degenen die de gewassen verzorgen. Door te kiezen voor eco katoen draag je dus niet alleen bij aan een betere wereld voor jezelf, maar ook aan betere omstandigheden in de katoenindustrie en het welzijn van katoenboeren. 

Tip: Wil jij meer weten over duurzame kledingmerken, en hoe hun kleding wordt geproduceerd? Je kunt allerlei merken vinden met de Renoon zoekmachine website en mobiele app.

Nudie jeans

©Nudie Jeans

Nudie Jeans is een Zweeds denim merk en een van de pioniers in de denim industrie als het gaat om duurzaamheid.

Bij de productie wordt bijvoorbeeld 100% biologisch katoen gebruikt. Ook vermindert het merk het waterverbruik door het toepassen van een speciale techniek genaamd 'Dry Indigo', waarbij het indigo-verfproces wordt uitgevoerd zonder water. Daarnaast stimuleert Nudie Jeans de transitie naar een circulaire economie door hun 'Nudie Jeans Reuse'-programma, waarbij klanten oude jeans kunnen inruilen voor korting op een nieuw paar. 

De herencollectie van het merk bestaat uit allerlei tijdloze jeans, jassen, t-shirts en truien gemaakt van biologisch katoen en andere duurzame materialen, waardoor de kledingstukken lang meegaan.

Kings of Indigo

©Kings of Indigo

Kings of Indigo is een Nederlands denimlabel dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Het merk streeft naar een circulaire economie en zet zich in voor eerlijke werkomstandigheden en milieuvriendelijke productieprocessen. Door hun inzet voor duurzaamheid en transparantie heeft het merk meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Sustainable Brand Award en de Dutch Retail Experience Award.

De mannencollectie van Kings of Indigo biedt een breed scala aan duurzame denim en andere kledingstukken, zoals t-shirts, jassen en accessoires. De denim wordt geproduceerd met biologisch katoen en gerecyclede materialen, en er wordt gebruikgemaakt van waterbesparende technieken en verfprocessen met zo min mogelijk chemicaliën. 

Het merk heeft daarnaast ook een repair-programma, waarbij klanten hun versleten Kings of Indigo jeans kunnen laten repareren of recyclen in ruil voor korting op een nieuw paar. 

------------------------------------------------------------

Betaalbare mode

Duurzame mode hoeft niet duur te zijn. Hoewel er een tijd was waarin duurzame kledingmerken een flinke duit kostten, zijn er nu steeds meer betaalbare merken op de markt die zich richten op duurzaamheid (bron: Vogue.co.uk). Door het toepassen van nieuwe technologieën en materialen, kunnen deze merken kwalitatieve en modieuze kleding aanbieden tegen een betaalbare prijs. 

Een van deze merken is ArmedAngels, een Duits label dat zich richt op eerlijke werkomstandigheden en het gebruik van milieuvriendelijke materialen. Zo zijn er nog tal van andere merken die zich richten op duurzaamheid en betaalbaarheid, zoals WAWWA.

Daarnaast kun je natuurlijk ook tweedehands kledingwinkels bezoeken om duurzamer en voordeliger uit te zijn. Voor mannen zijn er diverse opties, zoals de Episode (in Amsterdam en Utrecht), waar je vintage kleding kunt vinden van verschillende merken. Ook zijn er landelijke ketens zoals Kringloopwinkel Opnieuw&Co en Rataplan, waar je naast kleding ook andere tweedehands spullen kunt vinden.

Online kun je terecht bij Vinted, een platform voor tweedehands kleding van particuliere verkopers. Lees hier waarom tweedehands kleding een belangrijke trend is. 

Tip: Je kunt oude kledingstukken een nieuw leven geven door deze te upcyclen. In plaats van nieuwe kleding te kopen, kun je creatief aan de slag gaan en je kledingstukken een persoonlijke touch geven. Zo draag je bij aan een beter milieu en bespaar je ook nog eens geld! Leer meer over upcycling in onze upcycling community op Facebook.