Er wordt veel tijd, energie en liefde gestoken in het verbouwen en verwerken van voedsel, zodat het uiteindelijk op ons bord belandt. Daarom hebben we thuis allemaal geleerd dat eten weggooien uit den boze is. Maar toch blijven we dit op grote schaal doen. 

Wil jij vandaag een begin maken in je eigen keuken om iets te doen aan dit probleem? Ga dan aan de slag met de volgende duurzame recepten:

  1. Pad thai
  2. Worteltaart
  3. Fruit smoothie
  4. Aardappelpannenkoekjes

Pad thai

Pad Thai is een heerlijk gerecht uit de Thaise keuken. Daarnaast biedt dit recept een geweldige manier om restjes groenten op te maken. Zo doe je toch nog iets met de ingrediënten die vaak overblijven in de keuken, en voorkom je dat deze weggegooid moeten worden.

Ingrediënten:

  • 200 gram rijstnoedels
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, in blokjes gesneden
  • 1 wortel, in dunne plakjes gesneden
  • 1 paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 100 gram taugé
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel suiker
  • 1/4 kopje gehakte pinda's
  • Optioneel: 1 eetlepel rijstazijn, limoenpartjes en verse koriander

Instructies:

  1. Week de rijstnoedels in heet water tot ze zacht zijn, dit duurt ongeveer 5 tot 7 minuten. Giet de noedels daarna af en zet ze opzij.

  1. Verhit de olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, ui, wortel en paprika toe en roerbak gedurende 2 tot 3 minuten.

  1. Voeg de noedels en taugé toe en roerbak vervolgens nog 1 tot 2 minuten.

  1. Meng de pindakaas, sojasaus, (optioneel: rijstazijn) en suiker in een aparte kom tot een gladde saus.

  1. Giet de saus over de noedels en groenten en roerbak het geheel gedurende 2 tot 3 minuten, tot de saus volledig is opgenomen.

  1. Garneer het gerecht met gehakte pinda's. Je kunt hiervoor ook limoenpartjes en verse koriander gebruiken.

  1. Serveer het gerecht onmiddellijk en geniet!

Bron: tastesbetterfromscratch.com

Worteltaart

Wil je restjes wortels op een heerlijke manier gebruiken en tegelijkertijd voedselverspilling tegengaan? Probeer dan dit eenvoudige recept voor worteltaart, waarin ook enkele andere ingrediënten worden gebruikt die je misschien al in je voorraadkast hebt liggen.

Ingrediënten:

  • 2 kopjes bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen gember
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/2 theelepel zout
  • 3/4 kop ongezouten boter, verzacht
  • 1 kop kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 kopjes geraspte wortels (ongeveer 4-5 middelgrote wortels)
  • 1/2 kop gehakte walnoten of pecannoten (optioneel)

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 350°F (175°C) en vet een cakevorm in met boter of kookspray.

  1. Klop in een middelgrote kom de bloem, bakpoeder, kaneel, gember, nootmuskaat en zout door elkaar. Zet het mengsel vervolgens opzij.

  1. Klop in een grote kom de boter en suiker samen tot het mengsel licht en luchtig is, dit duurt ongeveer 2-3 minuten. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze goed door. Roer vervolgens het vanille-extract erdoor.

  1. Verdeel het droge mengsel uit de middelgrote kom in drie delen en voeg deze toe aan het botermengsel in de grote kom, waarbij je telkens goed mengt voordat je het volgende deel toevoegt. Voeg ook de geraspte wortels toe in drie delen, afwisselend met de droge ingrediënten. Begin en eindig met de droge ingrediënten. Meng alles goed door elkaar totdat het goed gecombineerd is.

  1. Voeg de gehakte noten toe (indien je deze lekker vindt).

  1. Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.

  1. Bak gedurende 30 tot 35 minuten. Je kan testen of de taart klaar is om eruit te halen met een tandenstoker. Als de tandenstoker er schoon uitkomt wanneer je deze in het midden van de cake steekt, is dit het geval.

  1. Laat de taart 10 minuten afkoelen in de vorm. Daarna kan je deze eruit halen en verder laten afkoelen.

Serveer de worteltaart zoals deze is of breng deze op smaak met glazuur (gemakkelijk te maken met poedersuiker en water). Geniet ervan!

Bron: Inspiredtaste.net

Fruit smoothie

In Nederland zijn melk en fruit twee van de meest verspilde voedingsmiddelen. Melk gaat redelijk snel over de datum, waardoor een opengemaakt pak weg moet worden gegooid als deze niet snel wordt opgemaakt.

Fruit wordt over het algemeen weggegooid wanneer het overrijp is. Dit gaat nog sneller wanneer het tijdens het transport beschadigt is of niet goed wordt bewaard. Lees hier hoe je voedsel kunt bewaren. In Nederland wordt ongeveer 13% van het fruit verspild (bron: Manners).

Gelukkig is het heel eenvoudig om fruit- en melkverspilling tegen te gaan. Je kan met deze ingrediënten namelijk een heerlijke fruitsmoothie maken!

Ingrediënten:

  • 2 kopjes gemengd fruit (zoals aardbeien, bessen, bananen, perziken, mango's, ananas, enz.)
  • 1 kopje yoghurt (naturel, of met een lekker smaakje)
  • 1/2 kopje melk (hiervoor kan je zowel plantaardige of dierlijke melk gebruiken)
  • 1 eetlepel honing (optioneel)

Instructies:

  1. Snijd het fruit in kleine stukjes en doe ze in een blender.

  1. Voeg de yoghurt, melk en honing (indien gewenst) toe aan het mengsel.

  1. Blend alle ingrediënten tot een gladde en romige smoothie. Indien het mengsel te dik is, kan je meer melk toevoegen.

  1. Serveer de smoothie koud en geniet ervan!

Tip: Vries je fruit in om te voorkomen dat het te snel rijpt en om er ijskoude smoothies mee te maken.

Bron: Jumbo.com

Aardappelpannenkoekjes

Jaarlijks gooien Nederlanders zo'n vier kilo aardappelen weg per persoon. Dat komt neer op ongeveer 70 miljoen kg aardappelen per jaar! Met dit recept voor aardappelpannenkoekjes zorg je ervoor dat er minder aardappelen verloren gaan.

Ingrediënten:

  • 4 middelgrote aardappelen
  • 1/4 kopje bloem
  • 1/4 kopje geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.

  1. Was de aardappelen en kook ze in gezouten water tot ze gaar zijn. Laat de aardappelen uitlekken en laat ze afkoelen.

  1. Prak de aardappelen in een mengkom met een vork of aardappelstamper.

  1. Voeg de bloem, Parmezaanse kaas, ei, knoflook, zout en peper toe. Meng het geheel goed door.

  1. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.

  1. Vorm met je handen de aardappelmix tot pannenkoekjes van ongeveer 1/2 cm dik.

  1. Bak de pannenkoekjes in de pan tot deze aan beide kanten goudbruin zijn, dit duurt ongeveer 3 tot 4 minuten per kant.

  1. Leg de pannenkoekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.

  1. Bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 10 tot 15 minuten, of tot ze aan de buitenkant knapperig zijn.

Serveer de pannenkoekjes warm met je favoriete dipsaus of toppings, zoals zure room, bieslook of spekjes. Smakelijk!

Bron: Favorflav.com

Meer weten over voedselverspilling? Lees dan deze blog

Nog meer duurzame recepten ontdekken? Lees dan deel 2 van deze blog!