Supermarkten kunnen bijdragen aan een betere wereld door het verkopen en adverteren van producten die goed zijn voor de maatschappij en de planeet. Een aantal supermarkten in Nederland lopen voorop wat betreft duurzaamheid. Bijvoorbeeld de Albert Heijn, Ekoplaza, en Marqt. In deze blog lees je over deze duurzame supermarkten in Nederland, en een alternatief: Bulk winkels. 

  1. Albert Heijn
  2. Ekoplaza
  3. Marqt 
  4. Een alternatief: Bulk winkels

Albert Heijn

De Albert Heijn wordt gezien als de duurzame voorloper van de Nederlandse supermarkten. Volgens de Consumentenbond is bij deze supermarkt gemiddeld 1,2% van alle folderpromoties voor eten en drinken biologisch. Hierbij worden biologische producten vaak uitgesloten van kortingsacties. Zoals ‘alle AH Goudse kaas in plakken, met uitzondering van biologisch’. Klanten met AH Premium (een abonnement voor €12 per jaar) krijgen wel 10% korting op het hele biologische assortiment. 

Albert Heijn is de strijd tegen voedselverspilling aangegaan, en heeft daarom de AH overblijvers service gecreëerd. Hiermee kan je producten kopen in een speciale box die bijna over datum zijn en anders weggegooid zouden worden. Dit lijkt op Too Good To Go. Meer over de AH overblijvers lees je op de website.

In de winkel kan je vaak kiezen tussen verpakt als onverpakt fruit. De supermarkt heeft een assortiment met meer dan 1000 producten die vrij zijn van plastic verpakkingen. Albert Heijn verkoopt daarnaast ook brood/fruitzakjes die je opnieuw kunt gebruiken.

Als laatste heeft Albert Heijn ook een blockchain technologie geïmplementeerd waarmee je de informatie over de productieketen van het AH eigen merk voor eieren kunt traceren. Nu vraag je je misschien af hoe dit werkt. Elk AH ei heeft een eigen code die je kunt invoeren op www.check-je-ei.nl. Deze website laat zien wanneer het ei is gelegd en welke route het heeft afgelegd voordat deze in je winkelmandje belandde. Alle AH eieren hebben bovendien ten minste een '1 Beter Leven ster'. Wil je meer weten over het Beter Leven keurmerk? Lees er hier meer over.

Ontdek Albert Heijn: https://www.ah.nl/ | @albertheijn

Ekoplaza

De meest bekende biologische en duurzame supermarkt in Nederland is de Ekoplaza. Ekoplaza staat bekend als een 100% biologische supermarkt. Ze houden veel rekening met het dierenwelzijn en het milieu. Daarom is Ekoplaza de perfecte winkel om duurzaam boodschappen te doen, zonder je bij ieder product af te moeten vragen of het daadwerkelijk biologisch is.

Ekoplaza verkoopt zelfs baby- en diervoeding gemaakt van zuivere ingrediënten die je niet in een normale supermarkt kunt vinden. Je kunt in deze winkel ook verschillende soorten granen, pitten, noten, zaden en snoep in bulk kopen. Hierbij kan je de gewenste hoeveelheid zelf tappen! Neem in dit geval een eigen bakje mee om onnodig verpakkingsmateriaal te voorkomen.

Waar ook rekening mee wordt gehouden bij Ekoplaza is de consumptie van rood vlees. Rood vlees wordt namelijk zo min mogelijk geadverteerd bij deze winkel. Dit is beter voor de gezondheid van de klanten en het milieu.

Er wordt bovendien hard gewerkt aan het plastic probleem bij Ekoplaza. Deze supermarkt is namelijk de eerste keten met een 100% plasticvrij assortiment. Hiermee naderen ze hun doel om voor 2025 zo veel mogelijk verpakkingsvrij te zijn.

Wil jij de Ekoplaza graag eens bezoeken? Dan hoef je niet ver te zoeken. Er zijn 85 locaties door heel Nederland!

Ontdek Ekoplaza: https://www.ekoplaza.nl/nl | @ekoplazabio

Marqt

Marqt is een supermarktketen die een selectie biologische, lokale en duurzame producten aanbiedt. Ze richten zich op afvalvermindering door onverpakte producten aan te bieden en klanten aan te moedigen hun eigen herbruikbare verpakkingen mee te nemen. Het doel van Marqt is om gezond en duurzaam eten toegankelijk te maken voor iedereen - tegen een welverdiende, eerlijke prijs. Marqt kan je vinden in Amsterdam, Den Haag en Heemstede.

Vergeet bij een bezoek aan deze winkel niet om je pinpas mee te nemen. Je kunt namelijk niet met contant geld betalen bij Marqt. Ze hebben voor deze betalingswijze gekozen omdat deze minder schadelijk is voor het milieu dan betalen met contant geld. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) staat de belasting op het milieu van een pinbetaling gelijk aan het anderhalf uur laten branden van een spaarlamp. Bij een contante betaling is dat twee uur.

Ontdek Marqt: https://www.marqt.nl/ | @marqt

Wat kunnen supermarkten doen om te verduurzamen?

Free Person Holding A Green Plant Stock Photo

Supermarkten kunnen veel verschillende maatregelen nemen om duurzamer te worden. Ze kunnen bijvoorbeeld de hoeveelheid verpakkingsmateriaal verminderen door het aanbieden van meer bulkitems, of het aanbieden van biologische producten die minder verpakkingsmateriaal nodig hebben.

Supermarkten kunnen ook investeren in hernieuwbare energiebronnen om hun energieverbruik te verminderen, of kortingsacties organiseren voor milieuvriendelijke producten om de consumptie hiervan aan te moedigen. Supermarktketens kunnen ook hun afvalbeleid verbeteren door het verminderen van hun eigen afvalproductie, of deel te nemen aan programma's voor het recyclen en hergebruiken van producten.

Een alternatief: Bulk winkels

Free Person Shopping in Store Stock Photo

In bulk winkels kan je producten kopen per volume. Zo koop je nooit meer dan je nodig hebt en voorkom je voedselverspilling. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van bulkwinkels in Nederland.

Delicious food

Delicious food is een zero-waste supermarkt in Amsterdam die bulk producten aanbiedt en klanten aanmoedigt om hun eigen herbruikbare containers mee te nemen om afval te verminderen. Deze winkel bestaat al sinds 2002 en is gestart als familiebedrijf.  De selectie bestaat vooral uit producten die voor een langere tijd houdbaar zijn. Er zijn glutenvrije keuzes verkrijgbaar en is daarom ook een aanrader voor mensen met een gluten allergie die geïnteresseerd zijn in bulk winkels!

Little Plant Pantry

Little Plant Pantry bestaat sinds 2019 en is de eerste plasticvrije winkel in Amsterdam. Deze supermarkt biedt biologische ingrediënten aan zonder of met minimale verpakking. Daarnaast werkt de winkel samen met lokale ambachtelijke voedselproducenten.

In hun vestiging worden producten meestal los, verpakkingsbrij en in bulk verkocht. Je vindt er bijvoorbeeld oliën, zoete siropen, kruiden, veganistische kazen, gefermenteerde voedingsmiddelen en meer. Je kunt zo veel of zo weinig van deze producten kopen als je wilt. Voor de voorverpakte goederen worden bovendien enkel milieuvriendelijke verpakkingen gebruikt, zo ook voor de kant-en-klare maaltijden.

Er bestaat ook een online webshop waar je gebruik van kunt maken als je in Amsterdam woont. Alle leveringen worden gedaan met de fiets! 

Kortom, winkelen bij duurzame supermarkten en bulkwinkels kan een positieve impact hebben op het milieu, het dierenwelzijn, en jouw eigen gezondheid. Daarnaast ondersteunen duurzame supermarkten vaak (lokale) goede doelen en andere maatschappelijke initiatieven. Door bij deze supermarkten te winkelen, draag je dus indirect bij aan deze initiatieven. Wil jij meer weten over hoe jij duurzaam boodschappen kan doen? Lees dan onze 5 tips voor duurzaam boodschappen doen