Volgens de ANWB is Nederland dit jaar het populairste vakantieland voor Nederlanders, gevolgd door Duitsland, Spanje, Frankrijk en België. We hebben voor ieder van deze landen een aantal leuke duurzame tips op een rijtje gezet, zodat je optimaal kan genieten van jouw vakantie!

Nederland

 • Bezoek een lokale boerenmarkt: Ga naar een boerenmarkt in de buurt en geniet van verse, seizoensgebonden en lokale producten. Neem je eigen herbruikbare tas en zakjes mee om je aankopen in te doen en vermijd zo onnodig plastic afval. Neem eens een kijkje op de blog van Awkward Duckling om alle (biologische) boerenmarkten in Nederland te vinden. 

 • Fiets- of wandeltochten: Nederland staat bekend om prachtige fiets- en wandelpaden. Verken de natuur en bezienswaardigheden op een milieuvriendelijke manier. Neem een herbruikbare waterfles en een lunchbox mee voor onderweg, zodat je geen gebruik hoeft te maken van wegwerpartikelen.

 • Duurzame outdoor-activiteiten: Ga kamperen en maak van je kampeerervaring een kans om te genieten van duurzame outdoor-activiteiten. Ga wandelen, fietsen of kanoën in de natuurlijke omgeving rondom je kampeerplek. Respecteer de paden en natuurbehoud regels om de kwetsbare ecosystemen te beschermen.

 • Bezoek molens: Breng een bezoek aan een lokale molen en leer meer over de traditionele Nederlandse ambacht en duurzame energieproductie. Veel molens hebben bezoekerscentra waar je kunt ontdekken hoe ze werken en de geschiedenis van deze iconische gebouwen kunt ontdekken. Bij enkele molens kun je zelfs lokaal geproduceerde meel en andere graanproducten producten kopen!

 • Natuurreservaten en vogelspotten: Nederland heeft een aantal prachtige natuurreservaten en vogelrijke gebieden. Breng een bezoek aan deze gebieden en geniet van de diverse flora en fauna. Neem je verrekijker mee en ga vogelspotten om verschillende vogelsoorten te observeren en te leren over hun habitat.

Duitsland

 • Natuurreservaten en nationale parken: Breng een bezoek aan de prachtige natuurreservaten en nationale parken van Duitsland. Respecteer de natuurlijke omgeving door de paden niet te verlaten, afval op de juiste manier weg te gooien en wilde dieren met rust te laten. Geniet van wandelen, fietsen en vogels kijken in deze prachtige gebieden.

 • Eco-accommodaties: Kies voor een verblijf in een eco-vriendelijk hotel, een milieuvriendelijke vakantiewoning of een duurzame camping. Deze accommodaties zetten zich in voor het verminderen van afval, energiebesparing en het gebruik van hernieuwbare bronnen.

 • Ontdek de lokale keuken: Proef de lokale Duitse keuken en vermijd overbodig afval door te kiezen voor restaurants die werken met biologische, lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Vraag ook naar herbruikbare servies en bestek in plaats van wegwerpartikelen. 

 • Drink zonder afval: Duitsland staat bekend om zijn bier, maar heb je al eens gehoord over zero-waste beer? Knärzje is de eerste biologische zero-waste bier in Duitsland, en kan je verkrijgen in speciale bierwinkels. 

Spanje

 • Strandopruimingen: Draag je steentje bij aan het schoonhouden van de stranden door deel te nemen aan strandopruimingen. Neem een herbruikbare tas en handschoenen mee en verzamel zwerfafval dat je tegenkomt. Zo help je mee om de prachtige Spaanse stranden schoon te houden.

 • Tapas en lokale markten: Geniet van de heerlijke Spaanse tapas en bezoek lokale markten om verse en lokale producten te kopen. Neem je eigen herbruikbare bakjes en tasjes mee om voedselverspilling en onnodig plastic verpakkingsmateriaal te verminderen.

 • Ecotoerisme: Ontdek de prachtige natuurlijke landschappen van Spanje en neem deel aan ecotoerisme-activiteiten. Ga wandelen, fietsen of kajakken in nationale parken zoals de Picos de Europa, Sierra Nevada of Doñana. Respecteer de flora en fauna, volg de aangewezen paden en vermijd het achterlaten van afval.

 • Duurzaam vervoer: Maak gebruik van duurzame vervoersopties tijdens je reis in Spanje. Neem de trein of bus in plaats van het vliegtuig als je verschillende steden wilt bezoeken. Als je een auto huurt, overweeg dan het huren van een elektrische of hybride auto. Kies voor carpooling om de impact op het milieu te verminderen.

 • Bezoek biologische boerderijen: Ontdek de smaken van Spanje door biologische boerderijen te bezoeken. Leer meer over duurzame landbouwpraktijken en geniet van biologische producten rechtstreeks van de bron. Koop lokale en seizoensgebonden producten om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Frankrijk

 • Verken de lokale markten: Frankrijk staat bekend om zijn markten vol verse producten. Ga naar de lokale markten en koop je boodschappen rechtstreeks bij de producenten. Neem herbruikbare tassen, zakjes en bakjes mee om je aankopen in te doen.

 • Duurzame wijntours: Frankrijk is een paradijs voor wijnliefhebbers. Kies voor duurzame wijntours waarbij de nadruk ligt op biologische en biodynamische wijngaarden. Proef de heerlijke wijnen en leer meer over duurzame wijnproductie.

 • Ga kamperen: Duurzame campings in Frankrijk bieden een geweldige mogelijkheid om van een milieuvriendelijke vakantie te genieten. Via de zoekfunctie van La Clef Verte kun je gemakkelijk duurzame campings in het hele land vinden. Deze campings hanteren duurzame praktijken, zoals waterbesparing, het opwekken van energie met behulp van natuurkrachten en het verkopen van lokale producten in het restaurant en de supermarkt.

 • Stap op een mountainbike: Als je op zoek bent naar een avontuurlijke en milieuvriendelijke manier om Frankrijk te verkennen, dan is mountainbiken een geweldige optie. Het land biedt prachtige mountainbiketrails die je meenemen door adembenemende landschappen. Een voorbeeld is de Grande Traversee du Jura, een 380 kilometer lange route door het schitterende Jura-gebergte. Via de website van ListNRide kan je een overzicht vinden van hun selectie van fietsverhuur in Frankrijk. 

België

 • Bezoek gemeenschapstuinen: Gemeenschapstuinen en daktuinen worden gebruikt om voedsel te verbouwen in stedelijke omgevingen. Je kunt deze projecten bezoeken, lokale producten kopen en zelfs deelnemen aan workshops over duurzaam tuinieren. 

 • Zero waste picknick: Geniet van een zero waste picknick in een van de prachtige parken in België. Neem herbruikbare borden, bestek, bekers en een picknickkleed mee. Kies voor lokale en seizoensgebonden producten en vermijd verpakkingsafval.

 • Kies voor een vakantiehuis: Door te kiezen voor een vakantiehuisje op deze bijzondere locaties in België, ervaar je de schoonheid van het land en ontdek je nieuwe plekken zonder ver te reizen. Bovendien ondersteun je met je verblijf in België de lokale economie en draag je bij aan het behoud van de natuurlijke en culturele erfgoederen van het land.

 • Verken middeleeuwse steden: Het verkennen van middeleeuwse steden in België terwijl je zero waste principes volgt, is een prachtige manier om je onder te dompelen in geschiedenis en cultuur, terwijl je tegelijkertijd je ecologische voetafdruk minimaliseert. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het prachtige Gravensteen in Gent. Dit middeleeuwse kasteel is een van de meest iconische bezienswaardigheden in België. 

Of je nu geniet van de natuur, de lokale keuken ontdekt of duurzame initiatieven verkent, er zijn tal van mogelijkheden om je vakantie milieuvriendelijk te maken. Geniet van je vakantie en draag bij aan een schonere planeet! 

Andere Byewaste blogs die wij aanraden: