Heb jij ook vaak moeite met het vinden van je favoriete kledingstuk? Of heb je regelmatig het gevoel dat je niks hebt om aan te trekken? Dan wordt het tijd om je kledingkast eens grondig uit te mesten. In dit artikel bespreken we de 5 stappen die je hiervoor kunt doorlopen.

Een uitpuilende kledingkast is vaak een bron van stress. Je bent op deze manier veel tijd kwijt bij het zoeken van je favoriete kledingstuk, of trekt voor het gemak telkens maar weer hetzelfde aan. Loop jij tegen deze problemen aan? Lees dan vooral verder.

Het opruimen van je kledingkast kost misschien even wat moeite, maar het levert je ook veel op. Als je de volgende stappen doorloopt, stel jij binnen de kortste tijd weer met plezier de leukste outfits samen.

Als je echt grondig te werk wilt gaan, adviseren we je om minimaal een dag de tijd te nemen om de volgende stappen door te lopen:

1. Inventariseer je kledingstukken
2. Creëer verschillende stapels
3. Beantwoord de waaromvraag
4. Combineren maar!
5. Hang alles zorgvuldig terug

De 5 stappen voor een opgeruimde kledingkast

1. Inventariseer je kledingstukken

Haal om te beginnen al je kledingstukken uit de kast en sorteer deze vervolgens op categorie. Leg de broeken bij de broeken, de jurken bij de jurken, enzovoorts.

Hoe preciezer je hierin bent, hoe gemakkelijker je de rest van het proces voor jezelf maakt. Maak dus bijvoorbeeld ook onderscheid tussen mini-, midi- en maxirokken. Je kunt hierbij ook het materiaal waarvan de kledingstukken zijn gemaakt in acht nemen. Zo kan je je broeken weer verder onderverdelen in spijker- en stoffen broeken.

Weet je niet zo goed welke categorieën je aan kan houden? Kijk dan eens hoe jouw favoriete webwinkels hun aanbod onderverdelen.

TIP: Loop stap 2 en 3 apart door voor iedere categorie, zodat je niet teveel tegelijk probeert te doen. Zo houdt je het overzicht en weet je zeker dat je rigoureus te werk gaat.

T-shirts on a rack

2. Creëer verschillende stapels

De tweede stap is het maken van drie verschillende stapels op basis van hoe vaak je een kledingstuk draagt.

 1. De eerste stapel bestaat uit kledingstukken die je vaak draagt, waarvan je zeker weet dat je ze wilt houden.
 2. De tweede stapel betreft kledingstukken die je eigenlijk nooit (meer) draagt. Je kunt hiervoor een vaste tijd aanhouden, zoals bijvoorbeeld een half jaar.
 3. De derde stapel bestaat uit alle overige kledingstukken, waarbij je antwoord op deze vraag een beetje in het midden ligt.


TIP:
Je kunt ervoor kiezen om de hangers van kledingstukken die je aandoet in het vervolg andersom terug te hangen in de kast. Zo weet je de volgende keer dat je je kast opruimt gelijk of je een kledingstuk in de tussentijd aan hebt gehad.

Piles of clothing

3. Beantwoord de waaromvraag

Het is belangrijk om jezelf kritisch af te vragen waarom je de kledingstukken die op de tweede of derde stapel zijn beland niet (vaak) draagt.

Het kledingstuk past niet bij je
Het kan zo zijn dat het kledingstuk niet (meer) past bij je stijl, of dat het niet meer goed past. In dit geval is het tijd om afscheid te nemen*. Je kunt deze kledingstukken verkopen, naar een tweedehandswinkel brengen of in de textielbak gooien. Ook kan je een kledingruil organiseren of een ophaalafspraak maken in onze app.

Het kledingstuk is kapot
Een andere mogelijke reden is dat het kledingstuk gerepareerd moet worden. Schrijf dit op je ‘to do’-lijstje en leg deze kleding niet terug in je kast voordat ze zijn gerepareerd.

Het kledingstuk is lastig te combineren
Het kan echter ook zo zijn dat je een kledingstuk wel leuk vindt, maar dat je niet weet hoe je het moet combineren. Van deze kledingstukken bepaal je of je ze wilt houden in de volgende stap.

*TIP: Voordat je je ontdoet van deze kledingstukken, loont het om te kijken of je een patroon kunt ontdekken in de kledingstukken die je wegdoet. Komt een bepaalde kleur bijvoorbeeld vaak terug? Onthoud dit dan, zodat je in de toekomst niet weer dezelfde fout begaat.

TIP: Maak foto’s van de outfits die je hebt samengesteld. Dit bespaart je in de toekomst tijd. Als je echt zorgvuldig te werk wilt gaan, kan je de foto’s op je mobiel zelfs organiseren op seizoen door het aanmaken van verschillende mapjes.

4. Combineren maar!

Nu is het tijd om outfits te bedenken waar jij je goed in voelt. Hiervoor gebruik je alle kledingstukken in je bezit die je niet hebt weggegooid tijdens de vorige stap.

Voor inspiratie kun je bijvoorbeeld kijken naar de foto’s van je favoriete kledingwinkel of Pinterest boards afstruinen. Op deze manier vind je mogelijk verrassende combinaties waar je ‘s ochtends nooit op was gekomen.

Houd je na deze stap kledingstukken over waar je nog steeds geen raad mee weet? Dan mogen deze weg. Ook al vind je het kledingstuk misschien leuk, het is onwaarschijnlijk dat je deze in de toekomst nog zal dragen als je deze nu nog steeds niet weet te combineren.

De enige uitzondering is als je bepaalde basics mist die ervoor zouden zorgen dat je het kledingstuk wel kan dragen. Noteer in dat geval welke kledingstukken je precies nodig hebt, zodat je dit kan opzoeken als je de volgende keer in de winkel staat.

Outfit

5. Hang alles zorgvuldig terug

De laatste stap is het terughangen van alle overgebleven kleding in je kast. Hiervoor kan je natuurlijk alles per categorie terughangen. Hiervoor kan je de onderverdeling van de eerste stap aanhouden. Het is echter ook mogelijk om de kleding terug te hangen op basis van de outfits die je hebt samengesteld in de vierde stap.

Welke strategie je ook gebruikt, zorg ervoor dat je wat ruimte overhoudt in je kledingkast. Zo oogt je kledingkast georganiseerder en behoud je gemakkelijker het overzicht over al je bezittingen.

Wardrobe with clothes

Hoe houd je je kast netjes?

Hoe zorg je er nou voor dat je kast in de toekomst netjes blijft? Houd je daarvoor aan de volgende tips:

 • Koop bewust
  Denk bij het kopen van een nieuw kledingstuk niet alleen na over of je deze leuk vindt, maar ook of deze past bij jouw stijl en figuur. Het beste is om alvast te bedenken hoe je het kledingstuk zou combineren. We adviseren je om alleen te shoppen, zo ben je zekerder van je eigen mening.

 • Richt je kledingkast in op het seizoen
  Bewaar je zomer- en wintergarderobe op een andere plek en wissel deze in je kast als je nog steeds ruimte tekortkomt.

 • Houd je aan de 1/1 regel
  Houd je in het vervolg aan de regel dat als je één ding koopt, dat je ook één ding weg moet doen. Dit is vooral handig voor de shopaholics onder ons.