Boeken hebben vaak een speciale charme en sentimentele waarde. Ze nemen echter ook onnodig veel ruimte in wanneer deze in de kast staan te verstoffen. Het kan dus geen kwaad om je boekenkast eens uit te zoeken. Maar wat te doen met die stapel boeken die je niet meer nodig hebt?

Doneren

Een van de meest voldoening gevende manieren om van je boeken af te komen, is door ze te doneren. Zo ben je er namelijk zeker van dat iemand anders nog plezier beleeft aan jouw lievelingsboek.

Er zijn talloze bibliotheken, scholen, gevangenissen en liefdadigheidsorganisaties die wel raad weten met jouw boeken. Daarnaast kan je ook lokale boekendrive-ins of boekenbeurzen zoeken waaraan je je boeken kunt doneren.

TIP: Zorg ervoor dat de boeken in goede staat zijn en geschikt zijn voor de doelgroep waar je ze aan schenkt. 

Kost het je teveel moeite om je boeken te sorteren en een geschikte bestemming te vinden? Laat deze dan ophalen via de Byewaste ophaalservice. Jouw boeken worden dan hergebruikt via ons netwerk van duurzame partners. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lokale kringloopwinkels en partijen zoals Boekenbalie.

Ruilen of verkopen

Boekenruil

Ben je op zoek naar nieuw leesvoer, of wil je gewoon ruimte vrijmaken in je boekenkast? Overweeg dan eens om een boekenruil te organiseren. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook erg gezellig!

Nodig vrienden, familieleden of collega's uit om hun oude boeken mee te nemen om onderling te ruilen. Zo heeft iedereen aan het einde van de dag weer iets nieuws om te lezen. 

Een extra zakcentje

Je kunt er ook voor kiezen om je boeken online te verkopen via platforms zoals tweedehands boekwinkels, boekenmarkten of sociale media. Zo maak je niet alleen anderen blij met nieuwe boeken, maar verdien je ook nog een beetje extra geld.

Kunst en decoratie

Overtollige boeken kunnen met een beetje moeite en creativiteit dienen als originele decoraties. Een aantal ideeën: 

  • Gebruik de pagina's om collages te maken, waarbij je interessante tekstfragmenten, afbeeldingen en kleuren combineert. 
  • Maak boeksculpturen door het oprollen en vouwen van de pagina’s om zo papieren bloemen of andere unieke patronen te maken. Deze kunstwerken geven je huis of kantoor een artistiek tintje en dienen als opvallende gespreksstarter. 
  • Gebruik de pagina's gebruiken om origamifiguren te maken, zoals papieren kraanvogels of bloemen. Dit is een leuke bezigheid voor zowel kinderen als volwassenen.

Upcycling

©kidsactivities.com

Upcycling is een trendy en duurzame manier om gebruikte materialen een nieuw doel te geven.

  • Gebruik de harde kaften van boeken als onderzetters, notitieboekomslagen of als basis voor het maken van een geheime opbergdoos. 
  • Maak bijzondere lampenkappen of (zwevende) boekenplanken van gestapelde boeken.
  • Meer inspiratie voor je nieuwe project vind je op Pinterest of in onze upcycling community.

Laat je verbeelding de vrije loop en geef je oude boeken een nieuwe functie in je dagelijks leven! Upcycling is namelijk niet alleen leuk en creatief, maar je draagt zo ook nog eens bij aan een duurzamere samenleving. Op deze manier voorkom je dat kostbare materialen worden weggegooid. Goed bezig!

Recycling

Als laatste optie kun je je boeken recyclen. Hoewel het moeilijk kan zijn om afstand te doen van je geliefde leesvoer, is recycling een ecologisch verantwoorde keuze voor boeken die niet meer kunnen worden hergebruikt.

Wanneer boeken worden gerecycled, wordt het papier waarvan deze zijn gemaakt opnieuw gebruikt voor het produceren van boeken, bouwmaterialen of andere papierproducten.

TIP: Je kunt terecht op de website van je gemeente om erachter te komen wat de richtlijnen zijn voor het recyclen van boeken in jouw woonplaats. 

Of je nu wilt doneren, ruilen, verkopen, recyclen, creatief bezig wil zijn of aan de slag wil met upcyclen, er is altijd een geschikte optie om je gelezen boeken een tweede kans te geven.

Heb jij een ander idee om ervoor te zorgen dat je boeken een tweede leven krijgen? Laat het ons weten!