January 25, 2022
 • 
Lifestyle

Minimalisme: een nieuwe kijk op consumptie

We leven in het tijdperk van eindeloze consumptie. De toegenomen kennis over de schade die deze manier van leven aan onze planeet toebrengt heeft echter geleid tot een nieuwe manier van denken. Minimalisme is een trending topic geworden, waarbij velen die erin geslaagd zijn om hun leven om te gooien hun succesverhalen online delen.

Waar we ons voorheen niet bewust waren van de gevaren van overconsumptie, betreden we nu een tijdperk waarin de gevolgen hiervan steeds duidelijker worden. Een veelgehoorde uitspraak is tegenwoordig daarom ook “Be more with less”. Netflix bracht een aantal jaar geleden zelfs een populaire documentaire uit over het onderwerp. Hierin wordt scherpe kritiek geleverd op de eeuwige ‘jacht’ van de moderne consument.

Maar wat betekent de term eigenlijk, en waarom resoneert deze gedachtegang met zoveel mensen over de hele wereld? In dit artikel zullen we het begrip kort introduceren, waarna we enkele tips bespreken die je toe kunt passen in je eigen leven, namelijk:

1. Koop bewust
2. Zoek naar creatieve oplossingen
3. Sharing is caring

Een introductie tot het minimalisme

Minimalisme betekent niet dat je je van al je bezittingen hoeft te ontdoen. Sommige spullen kunnen je helpen om belangrijke doelen in het leven te bereiken, en andere geven je simpelweg een goed gevoel - een belangrijk criterium volgens de bekende cleanfluencer Marie Kondo.

In de loop van ons leven verzamelen we echter vaak zoveel items dat we het gevoel krijgen dat we de controle over ons leven verliezen. Onze spullen beginnen ons te bezitten, met de hoeveelheid tijd die het ons kost om ze schoon te maken, te onderhouden en op te ruimen, wat ons leven onnodig ingewikkeld maakt.

Hoewel de meeste mensen van tijd een grote schoonmaak houden, is het doel van de minimalistische levensstijl om te voorkomen dat je in de toekomst nog ellenlang bezig bent met ontspullen. Minimalisten proberen bewust te consumeren en kopen alleen wat ze nodig hebben. Zo weigeren ze toe te geven aan het wijdverbreide idee dat je geluk afhangt van je bezittingen. Het is simpel: als je geen spullen verzamelt die je niet nodig hebt, blijft er niets meer over om weg te doen.

De logica achter het minimalisme

Het lijkt erop dat er een verschuiving plaatsvindt van de overwegend materialistische kijk op het leven naar een meer bescheiden en op waarden gebaseerde kijk waarin we erkennen dat de belangrijke dingen in het leven niet te koop zijn.

Sinds de mensheid de middelen verkreeg om op een sneltempo te produceren, zijn we gestopt met produceren op basis van behoefte. In plaats daarvan werden verkopers aangespoord om een manier te vinden om zo snel mogelijk af te komen van de resterende voorraad. Deze producten worden vaak gepresenteerd als dé manier om problemen op te lossen waarvan we niet wisten dat we ze hadden. In een eeuwigdurend streven naar geluk zijn we dwangmatig geworden in onze drang om te consumeren, voor altijd de 'Amerikaanse droom' najagend zonder ooit het gevoel te hebben dat we genoeg hebben.

Het is echter duidelijk geworden dat overconsumptie ons niet alleen ongelukkig maakt, maar dat het ook ernstige schade toebrengt aan het milieu. Hoewel het misschien niet zo voelt, zijn onze bronnen eindig - en we naderen een punt waarop we onze manier van leven radicaal om moeten gooien als we niet willen dat deze opraken.

Hoe leef ik minimalistischer?

De eerste stap is het weggooien van alle spullen die je niet meer nodig hebt of gebruikt. In dit artikelhebben we een aantal tips gedeeld om te ontspullen. Hier helpen wij je natuurlijk graag bij!

Maar hoe voorkom je nou eigenlijk dat je binnen korte tijd weer terug bij af belandt?

1. Koop bewust

We hebben dit advies allemaal eerder gehoord, maar toch blijkt het opvolgen hiervan vaak moeilijker dan het lijkt. Verlaat je een winkel vaak met veel meer spullen dan je van plan was te kopen? Gebruik dan deze trucs om bewuster te consumeren!

A woman with shopping bags

Stel een boodschappenlijstje op
Als je het ons vraagt, is het opstellen van een goed boodschappenlijstje het allerbelangrijkste. Hoewel veel mensen een boodschappenlijstje maken voor hun bezoek aan de supermarkt, is het veel minder gebruikelijk om dit te doen wanneer je naar het winkelcentrum gaat. Als je zonder duidelijke missie naar een winkel gaat, kan je echter gemakkelijk op een zijspoor worden gebracht. Het maken van een boodschappenlijstje voorkomt dit, omdat het je helpt om je te concentreren op de dingen die je echt nodig hebt.

Maak een verlanglijstje
Wanneer je in de verleiding komt om iets nieuws aan te schaffen, kan je impulsaankopen voorkomen door het product dat je op het oog hebt eerst op een verlanglijstje te zetten. Hierna wacht je minimaal een aantal uur of zelfs dagen voor je overgaat op de aankoop. Als je op dit moment nog achter je keuze staat, kan je altijd nog terug naar de winkel. Je zal waarschijnlijk merken dat de meeste aankopen achteraf gezien niet de moeite waard zijn.

Bepaal een budget
Een derde tip is het vaststellen van een budget voordat je de winkel binnengaat. Je kunt zelfs het exacte bedrag van tevoren pinnen en je betaalpassen thuis laten om ervoor te zorgen dat je je zeker aan dit budget zal houden. Omdat het je zo gemakkelijk wordt gemaakt om contactloos te betalen, zijn we ons minder bewust van het feit dat we geld uitgeven. Hierdoor zijn we sneller geneigd tot impulsaankopen.

2. Zoek naar creatieve oplossingen

Je denkt misschien dat je dat nieuwe shirt écht nodig hebt wanneer je merkt dat je niets hebt om aan te trekken. Het zal je echter verbazen wat je kunt doen wanneer je ‘out of the box’ denkt.

Project 333 is een goed voorbeeld van meer doen met minder. Deze minimalistische mode-challenge vereist dat je drie maanden lang slechts 33 kledingstukken draagt (exclusief lingerie, sport- en loungewear). Dit dwingt je om nieuwe combinaties te bedenken, waardoor je eraan wordt herinnert dat het vaak geen kwestie is van een gebrek aan keuze, maar eerder een gebrek aan creativiteit!

Dit principe op andere gebieden toepassend, kan je bijvoorbeeld tutorials opzoeken om hetgeen wat je nodig hebt zelf te maken (er bestaan bijvoorbeeld veel recepten om je eigen schoonmaakproducten te maken), het product dat je hebt repareren in plaats van vervangen of simpelweg een andere oplossing bedenken voor het probleem waar je tegenaan loopt waar je minder materialen voor nodig hebt. Vaak kom je met een beetje creativiteit verder dan je denkt!

Lightbulb

3. Sharing is caring

Soms heb je iets gewoon echt nodig. Er zijn echter manieren om te voorkomen dat je veel geld uitgeeft aan een artikel dat je maar een of twee keer gaat gebruiken. We zullen hieronder een aantal opties bespreken.

Ask around in your social network
Voordat je een aankoop doet, loont het vaak om rond te vragen bij je vrienden of familieleden. Je zou versteld staan van wat mensen hebben liggen, terwijl ze waarschijnlijk maar al te blij zijn dat ze je kunnen helpen. Je kunt hiervoor natuurlijk een kleine vergoeding bieden - of misschien heb je zelf wel iets liggen wat zij graag zouden willen lenen. Een bijkomend voordeel is dat dit je ook helpen om kledingstukken op te ruimen die je nooit draagt, maar die je vanwege fijne herinneringen lastig weg kan doen.

TIP: Heeft jouw garderobe een update nodig? Organiseer dan een kledingruil met je vrienden! Het is een leuke activiteit, en het geeft je een ongetwijfeld een goed gevoel als je iemand waarvan je houdt dat shirt ziet rocken dat al eeuwen achterin je kast lag.

Maak gebruik van deelplatforms
De opkomst van platforms leidde tot een geheel nieuwe manier van consumeren: de deeleconomie. Er bestaan veel platforms waarmee je je bezittingen kunt delen met andere mensen. Zo kan je bijvoorbeeld je auto verhuren met Snappcar. Om deze reden raden we het je aan om eerst online onderzoek te doen voordat je besluit om iets zelf te kopen.

Huur bij een bedrijf
Veel bedrijven verhuren hun producten ook tegen een eenmalige prijs of als abonnementsdienst. Het is algemeen bekend dat bouwmarkten hun gereedschap verhuren. Dit kan een goede optie zijn als je speciaal gereedschap nodig hebt voor een taak. Maar wist je dat je ook je bruidsjurk kunt huren? Of dat er abonnementen zijn voor kinderkleding, waarbij je voor een vast maandelijks bedrag een nieuwe set kleding krijgt zodra je kind een maat groter nodig heeft?

There are two ways to be rich: One is by acquiring much, and the other is by desiring little.
-Jackie French Koller

Jackie French Koller