January 2, 2022
 • 
Byewaste

Ontmoet het team: Francisco, onze COO

Wij zetten ons in voor een duurzamere samenleving met een klein maar gedreven team. In deze rubriek stellen we de mensen achter Byewaste aan jullie voor. Deze week is het de beurt aan Francisco, één van de oprichters van het bedrijf.

Hoewel ieder teamlid zichzelf al kort heeft kunnen voorstellen op onze “Over ons” pagina, vonden we het tijd worden dat jullie ons beter leerden kennen. Deze week deelt Francisco zijn verhaal. Hij zal je meer vertellen over zijn visie op duurzaamheid en het bedrijf.

Hallo! Wie ben jij? Vertel ons eens iets over jezelf!

Hallo! Ik ben Francisco, mede-oprichter van Byewaste. Ik ben een chemisch ingenieur uit Ecuador.

Mijn achtergrond is vrij internationaal. Ik heb mijn master in Frankrijk behaald en werkte in R&D aan de TUDelft in Nederland. Daarnaast heb ik in het verleden verschillende prijzen gewonnen (een milieu-initiatief van Bayer en een jong leiderschapsprogramma in Spanje).

Ik woon momenteel in Rotterdam samen met mijn gezin en speel graag piano en dans salsa in mijn vrije tijd.

Francisco Riviera - CEO
Wat is jouw rol bij Byewaste?

Byewaste is een vrij nieuw bedrijf, dus er zijn altijd veel verschillende taken die moeten worden uitgevoerd.

Mijn verantwoordelijkheden zijn daarom behoorlijk divers, maar mijn belangrijkste rollen binnen het bedrijf zijn: het plannen, monitoren en verslag uitbrengen van de inzamelactiviteiten en het opstellen van de specificaties voor nieuwe productontwikkelingen.

Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het managen van alle bedrijfsvoering en het onderhouden van relaties met de belanghebbende partijen in de circulaire economiesector.

Hoe kwam je op het idee voor het bedrijf?

Ik ben een voormalig onderzoeker van de TUDelft, waar ik werkte aan de ontwikkeling van een nieuwe technologie voor het terugwinnen van metalen uit de restanten van afvalverbranding.

Ondanks de grote technologische ontwikkelingen in Nederland blijft het grootste knelpunt in de recyclingindustrie de inzameling. Er bestaat nog steeds geen slimme manier om alle recyclebare materialen te scheiden bij de verwerking van de verschillende afvalstromen.

Daarom kwamen we op het idee voor Byewaste, om dit probleem op te lossen.

Wat vind je het leukste aan je baan?

Het ontwikkelen van een nieuw innovatief recyclingsysteem is spannend; zien hoe een milieuvriendelijk idee tot leven komt op basis van een goed uitgedacht bedrijfsmodel is een zeer unieke en spannende ervaring.

Daarnaast is ook het samenwerken met een gedreven team erg fijn, ik onderhoud graag het contact met de verschillende aandeelhouders in de afvalsector.

En wat het minst leuke?

Werken bij een startup betekent dat je over veel flexibiliteit en ruimte beschikt om te testen en te verbeteren, maar omgaan met de onzekerheid en het lage budget dat daarmee gepaard gaat, kan soms een uitdaging vormen.

Laptops
Waarom is Byewaste's missie zo belangrijk voor je?

Scientific research has shown that waste generation is a global problem and even a serious health risk in the long term. In order to live more sustainably, it is imperative to find a way to reduce our waste and recycle more.

De gemiddelde Nederlander heeft het tegenwoordig echter veel te druk om te veel tijd te spenderen aan dergelijke zaken. Daarom probeert Byewaste een handige oplossing te bieden om met minimale inspanning een positieve bijdrage te leveren aan het milieu.

Wat motiveert je in je baan?

Ik vind het erg leuk om de reacties van mensen te zien als ze onze service voor het eerst gebruiken. Ze ontdoen zich van hun oude apparaten of textielwaren, wetende dat alles goed geregeld zal worden. Ik kan me voorstellen dat ze opgelucht zijn dat ze thuis wat extra vrije ruimte hebben gekregen en bovendien een rit naar het inzamelcentrum hebben vermeden.

Dozen met spullen
Hoe draag jij zelf bij aan een duurzame toekomst?

Ik volg mijn hele leven al een vegetarisch dieet en ik neem graag de fiets om overbodige kilometers met de auto te vermijden. Ook zorgen we er thuis altijd voor dat we zo min mogelijk voedsel verspillen.

Welke duurzame gewoonte zou je nog graag toepassen in je dagelijkse leven?

Ik zou graag een goede oplossing voor het hergebruiken van huiselijk organisch afval willen vinden. Dit is een grote uitdaging waar meer aandacht aan besteed zou moeten worden.

Food waste

Bedankt voor het lezen van onze blog. Vond je de inhoud interessant?
Vergeet deze dan niet te delen met je vrienden en familie!