Wij zetten ons in voor een duurzamere samenleving met een klein maar gedreven team. In deze rubriek geven we de mensen achter Byewaste de kans om zich aan jullie voor te stellen. Deze week is het de beurt aan Pablo, onze Business Developer.

Hoewel ieder teamlid zichzelf al kort heeft kunnen voorstellen op onze “Over ons” pagina, vonden we het tijd worden dat jullie ons beter leerden kennen. Vorige week vertelde Riccardo over zijn leven. Deze week deelt Pablo zijn verhaal. Hij zal je meer vertellen over zijn visie op duurzaamheid en het bedrijf.

Hallo! Wie ben jij? Vertel ons eens iets over jezelf!

Hallo! Mijn naam is Pablo. Ik ben 23 jaar oud en ik ben Byewaste’s Business Developer. Ik woon in Den Haag, wat erg fijn is aangezien ik slechts een korte fietstocht verwijderd ben van een surfsessie.

Naast surfen heb ik een hoop andere passies. Ik hou bijvoorbeeld ontzettend van muziek en ga dan ook graag naar concerten en festivals. Zelf speel ik gitaar en drums in mijn vrije tijd.

Daarnaast geniet ik er enorm van om in de natuur te zijn, wat sterk gelinkt is aan mijn passie voor duurzaamheid. Ten slotte ben ik ook een liefhebber van kunst en zit ik in een voetbalteam.

Pablo Vermeulen
Wat is jouw rol bij Byewaste?

Binnen Byewaste ben ik verantwoordelijk voor de uitbreiding van onze dienst naar nieuwe gemeenten. Dit betekent dat ik veel in contact ben met gemeenten en andere mogelijke partners.

We willen zoveel mogelijk mensen de kans te geven om zich op op een duurzame en gemakkelijke manier te ontdoen van hun oude spullen. Hierdoor kunnen we nog meer waardevolle spullen redden en zo onze positieve impact vergroten.

Dit kan alleen wanneer onze dienst goed werkt en we sterke samenwerkingen onderhouden. Het is dus zeker een teamprestatie!

Hoe ben je bij Byewaste terechtgekomen?

Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar ik een master in Global Business and Sustainability heb afgerond. Ik wilde graag ergens werken waar ik écht een positieve impact kon maken.

Niet lang nadat ik begon met mijn zoektocht naar een baan, nam Byewaste’s CEO Tommaso Troiani contact met me op. Een duurzame startup die zich bezighoudt met het voorkomen en recyclen van afval leek mij de perfecte plek om te beginnen. Dit sloot aan bij mijn passie voor duurzaamheid en gaf me de kans om echt bij te dragen binnen een bedrijf. Tegelijkertijd kon ik zo veel leren over de verschillende aspecten van een duurzaam bedrijf.

Climate Change Demonstration
Waarom wilde jij graag voor Byewaste werken?

Zoals ik al zei, is duurzaamheid erg belangrijk voor mij. Ik heb de pracht van de natuur altijd gewaardeerd, dus toen ik leerde over de negatieve gevolgen van de huidige levensstijl van onze samenleving, wist ik dat er iets tegen moest doen.

In een tijd van massaconsumptie, is het maximaliseren van hergebruik en recycling een van de belangrijkste manieren om dit probleem aan te pakken.

Wat vind je het leukste aan je baan?

Samenwerken met gelijkgestemden! Of het nu binnen Byewaste is of wanneer ik in contact ben met partners, we realiseren ons allemaal hoe belangrijk het is om het afvalprobleem aan te pakken. Natuurlijk moeten alle bedrijven geld verdienen om te blijven bestaan, maar het is erg fijn om te zien dat dat niet het belangrijkste doel is van iedereen.

En wat het minst leuke?

Het kan soms best lang duren voordat een uitbreiding gerealiseerd wordt of voordat we nieuwe diensten kunnen aanbieden aan onze gebruikers. We willen natuurlijk niks afraffelen omdat we onze kwaliteit willen waarborgen, maar soms voelt het toch alsof dit soort dingen sneller zouden kunnen.

Ik realiseer me echter goed dat we een start-up zijn en daardoor sneller kunnen werken dan gevestigde bedrijven of organisaties. Uiteindelijk wil ik gewoon een positieve impact maken, waardoor factoren die dit vertragen soms frustrerend kunnen zijn.

Waarom ben je van mening dat iedereen meer zou moeten recyclen?

Omdat er nu zoveel waarde verloren gaat wanneer spullen weggegooid worden. Denk aan alle grondstoffen, werk, uitstoot en transport die nodig zijn voor deze spullen. Het is zonde als al deze moeite verloren gaat.

Over het algemeen denk ik dat we hier meer bewust van moeten zijn en proberen om zoveel mogelijk te hergebruiken of recyclen. Uiteindelijk leven we in een eindig ecosysteem met grenzen!

A hand holding a plant
Wat is jouw leukste tweedehands vondst?

Breakfast in America op vinyl. Het is mijn favoriete Supertramp album en ik ben er van overtuigd dat het een van de beste albums aller tijden is.

Bijna iedereen herkent Goodbye Stranger of Breakfast in America, maar het is zeker de moeite waard om het album van a tot z te luisteren. Mijn vader is vast trots als hij dit leest, aangezien hij groot fan is en Supertramp aan mij heeft geïntroduceerd (naast tal van andere bands).

Andere geweldige albums die ik tweedehands heb gekocht zijn Blue Album van the Beatles, Can’t Buy a Thrill van Steely Dan en Out of the Blue van ELO.

Vinyl
Wanneer had je zelf graag gebruikgemaakt van een service als Byewaste?

Ik probeer zo min mogelijk nieuwe spullen te kopen, maar ik heb nog steeds een hoop spullen rondslingeren die ik niet meer gebruik. Kleren, oude electronica, noem maar op.

Ik wil ze niet bij het restafval gooien omdat ik weet dat dat schadelijk is, maar ik heb ook nog niet de moeite genomen om ze wel naar de juiste plek te brengen. Byewaste is nog niet beschikbaar in Den Haag, maar zodra dit wel zo is zal ik het meteen gebruiken!

Hoe draag jij in je dagelijkse leven bij aan een duurzamere toekomst?

Ik doe verschillende dingen om duurzaam te leven, sommigen groot, anderen klein. Een van de grotere dingen is dat ik sinds twee jaar geen nieuwe kleren meer koop, aangezien de mode-industrie de op één na meest vervuilende industrie ter wereld is. Bovendien is er ongelofelijk veel mooie kleding te vinden in vintage winkels of op online platforms.

Daarnaast probeer ik weinig vlees te eten. Ik hou er wel erg van, dus heb ik besloten om het wel te eten wanneer ik uit eten ga, maar niet thuis. Ik denk dat het belangrijk is om te realiseren dat het niet “alles-of-niets” omtrent duurzaamheid.

Ik heb zeker veel respect voor vegetariërs en veganisten aangezien zij de grootste impact maken, maar dit betekent niet dat minder vlees eten geen bijdrage levert. Het is bijvoorbeeld ook het beste om helemaal niet te vliegen, maar als je het een in plaats van drie keer jaar doet helpt dit ook veel.

Reusable bag with oranges
Welke duurzame gewoonte zou je jezelf nog graag willen aanleren?

Ik denk dat ik best een duurzaam leven leef, maar ik zou beter kunnen opletten wanneer ik nieuwe dingen koop. Of het nou boodschappen zijn of andere spullen, ik weet vaak niet hoe het gemaakt is of waar het vandaan komt.

Uiteindelijk hoop ik dat het de verantwoordelijkheid wordt van producenten om duurzame productie te garanderen en communiceren. Tot die tijd denk ik dat het belangrijk is om onderzoek te doen naar de oorsprong en impact van de spullen die je koopt.

Bedankt voor het lezen van onze blog. Vond je de inhoud interessant?
Vergeet deze dan niet te delen met je vrienden en familie!