Wij zetten ons in voor een duurzamere samenleving met een klein maar gedreven team. In deze rubriek geven we de mensen achter Byewaste de kans om zich aan jullie voor te stellen. Deze week is het de beurt aan Riccardo, onze CTO.

Hoewel ieder teamlid zichzelf al kort heeft kunnen voorstellen op onze “Over ons” pagina, vonden we het tijd worden dat jullie ons beter leerden kennen. Deze week deelt Riccardo zijn verhaal. Hij zal je meer vertellen over zijn visie op duurzaamheid en het bedrijf.

Hallo! Wie ben jij? Vertel ons eens iets over jezelf!

Hallo! Ik ben Riccardo, een van de mede-oprichters en de CTO van Byewaste. Ik ben 34 jaar oud en ik ben Italiaans.

Ik woon samen met mijn vriendin in een flat in een leuke en rustige woonwijk. Tot mijn persoonlijke interesses behoren tech (vanzelfsprekend), videogames, koken (en eten natuurlijk), wandelen en reizen. Ik ben ook erg sociaal ingesteld en breng graag zoveel mogelijk tijd door met mijn goede vrienden.

Team: Riccardo
Waarom ben je van mening dat iedereen meer zou moeten recyclen?

Omdat het het juiste is om te doen zou al een geldig antwoord zijn, maar zoals we in de praktijk zien werkt deze redenering helaas niet.

Dus om hier verder op in te gaan, denk ik dat we moeten beginnen met recyclen vanwege alle voordelen waar we ons al van bewust zijn (ook al doen we vaak alsof dat niet het geval is), maar vooral ook omdat we in een eindig ecosysteem leven. Dat betekent dat er over een jaar, of misschien wel enkele tientallen, geen natuurlijke hulpbronnen meer over zijn. Ik wil me niet eens voorstellen wat dit ons gaat kosten in termen van milieuschade.

Daarom moeten we echt gaan nadenken over een duurzamere oplossing, en we moeten daar zo snel mogelijk mee beginnen, want we hebben bijna geen tijd meer.

Recycling icoon
Wat is jouw rol bij Byewaste?

Ik ben verantwoordelijk voor de technologie achter Byewaste. Met de hulp van het team van ontwikkelaars, onze grafische vormgevers en continue samenwerkingen met leden van het gehele team, is het mijn doel om de beste tool te bouwen om onze gebruikers met plezier gebruik te laten maken van de Byewaste-service.

Wat is jouw leukste tweedehands vondst?

De duidelijke winnaar is de matras die ik kocht toen ik een appartement deelde tijdens mijn tijd op de universiteit.

Toen ik voor het eerst het appartement binnenkwam, zei de man die wegging dat hij op het punt stond om zijn matras weg te gooien omdat hij het niet mee wilde nemen naar zijn nieuwe appartement. Omdat de matras splinternieuw was, zei ik hem dat ik hem wel wilde overnemen.

Om een lang verhaal kort te maken, ik heb nog 9 jaar op die matras geslapen en het is nog steeds een van de meest comfortabele matrassen waar ik ooit op heb gelegen.

Hoe ben je bij Byewaste terechtgekomen?

Naast alle rollen die ik binnen het bedrijf vervul, ben ik een mobiele ontwikkelaar. Een paar jaar geleden werkte ik samen met Tommaso (een van de mede-oprichters van Byewaste) aan een ander project als iOS-ontwikkelaar.

Op een dag hadden we het over Byewaste en besprak hij met mij hoe hij worstelde met het bouwen van de technologie die hij nodig had om het idee naar een meer concreet niveau te tillen.

Ik was meteen weg van het concept van Byewaste en de missie erachter, want duurzaamheid is iets waar ik echt om geef. Dus toen Tommaso me vroeg om samen met hem en Francisco de Byewaste-app te maken, zei ik zonder een moment te aarzelen ja.

Stones with quotes
Waarom wilde jij graag voor Byewaste werken?

De echte vraag is: "Waarom niet?". Ik werk samen met een geweldig team dat bestaat uit fantastische mensen, terwijl ik doe waar ik van hou, namelijk bouwen aan iets waar ik echt in geloof: een betere wereld - niet alleen voor mij, maar voor ons allemaal.

Wanneer had je zelf graag gebruikgemaakt van een service als Byewaste?

Ik ben veel verhuisd in mijn leven, en elke keer had ik veel spullen die nog in een goede staat waren, maar die ik niet met me mee kon nemen.

Als je verhuist, gebeurt het soms dat je iets in je nieuwe appartement hebt staan dat je al bezat, en ik denk dat Byewaste me op die momenten had kunnen helpen om te voorkomen dat goede en werkende spullen tussen het afval waren beland.

Hoe draag jij in je dagelijkse leven bij aan een duurzamere toekomst?

Ik doe niets bijzonders, maar ik houd de temperatuur binnenshuis op 19º, gebruik spaarlampen, gebruik de wasmachine niet vaker dan één keer per week, koop alleen iets nieuws als ik het echt nodig heb en nog wat andere gewoontes die nu zo natuurlijk voor me zijn dat ik er momenteel niet op kan komen.

We hoeven geen superhelden te zijn om de planeet te redden, we moeten enkel proberen om betere mensen te zijn.

Vegan dish
Welke duurzame gewoonte zou je jezelf nog graag willen aanleren?

Ik worstel met mijn dieet, ik ben nog steeds een alleseter en ik weet niet of ik ooit een veganistisch dieet zal volgen.

Vanwege persoonlijke gezondheidsredenen kan ik hier niet volledig op overstappen, maar mijn doel voor 2022 is om een van de meest vervuilende dingen op aarde volledig uit mijn dieet te bannen: rood vlees. Ik eet dit momenteel al vrij weinig, maar ik wil zo snel mogelijk naar 0.

Chalkboard with text: (Im)possible
Wat vind je het leukste aan je baan?

Wat ik het leukst vind, is dat ik kan samenwerken met mensen die dezelfde waarden hebben als ik, en ik vind het ook leuk dat ik mijn vaardigheden kan toepassen om iets te bouwen dat echt nuttig is voor de mensen om me heen.

En wat het minst leuke?

Als je bij een startup werkt, kan het gebeuren dat je het gevoel hebt dat het niet goed gaat of alles niet gaat zoals je had gehoopt. Op deze momenten kun je je ontmoedigd en verloren voelen, maar we zijn allemaal mensen, dit gebeurt. Ik geloof echt in wat we doen en deze momenten motiveren me daarom alleen maar om nog meer moeite te steken in mijn werk om het doel te bereiken.

Bedankt voor het lezen van onze blog. Vond je de inhoud interessant?
Vergeet deze dan niet te delen met je vrienden en familie!