August 9, 2022
 • 
Byewaste

Ontmoet het team: Sara, onze onderzoeksstagiair

Wij zetten ons in voor een duurzamere samenleving met een klein maar gedreven team. In deze rubriek geven we de mensen achter Byewaste de kans om zich aan jullie voor te stellen. Deze week is het de beurt aan Sara.

Hoewel ieder teamlid zichzelf al kort heeft kunnen voorstellen op onze “Over ons” pagina, vonden we het tijd worden dat jullie ons beter leerden kennen. Vorige week vertelde Gabriele over zijn leven. Deze week deelt Sara haar verhaal. Zij zal je meer vertellen over haar visie op duurzaamheid en het bedrijf.

Hallo! Wie ben jij? Vertel ons eens iets over jezelf!

Hi! Ik ben Sara, ik ben 28 en ik woon momenteel in Firenze, in Italië. Ik ben hier naartoe verhuisd na mijn studie wiskunde om te werken voor een groot, IT bedrijf. Echter, besloot ik na een aantal jaar werken om terug te gaan naar de universiteit om mijn carrière een duurzaam randje te kunnen geven.

In mijn vrije tijd ben ik graag buiten en ga ik graag fietsen, klimmen, en doe ik aan trekking. Hoe gevaarlijker het is, hoe leuker ik het vind!

Ik heb ook een “nerdy” kant. Ik relax door boeken te lezen of the Netflixen. Dan kijk ik naar films, stand-up comedians, of documentaires. Dieren zijn ook een passie van me. Elke week houd ik tenminste 1 middag vrij om naar een asiel dicht bij mij te gaan, zodat ik daar kan helpen en de honden gezelschap kan bieden.

Wat is jouw rol bij Byewaste?

Ik ben momenteel bezig aan mijn stage bij Byewaste waar ik aan mijn Master thesis voor Milieumanagement werk. Ik heb een technische achtergrond, dus wat ik hier probeer te doen is beide kanten van mijn studies combineren. Ik wil een algoritme creëren om de logistieke prestaties van het bedrijf te verbeteren, en kosten en impact op het milieu te verlagen.

Hoe ben je bij Byewaste terechtgekomen?

Toen de tijd aanbrak om te beslissen waar ik mijn stage wilde doen, was ik in Lissabon voor een andere werkkans. Ik wilde graag een plaats vinden waar ik daadwerkelijk iets goeds kon doen voor het milieu en de samenleving, met een interessant project voor mijn thesis. Zodoende keek ik op een dag naar een lijst met de beste startende bedrijven die zochten naar mensen om aan te nemen hier in Lissabon. Een oude advertentie van Byewaste kwam zo naar voren en het was liefde op het eerste gezicht! Ik was onder de indruk van de missie en het idee van Byewaste en het voelde als de goede plek voor mij. Na een nonchalante interview met Tommaso en Riccardo, vonden we een perfect project om samen aan te werken.

Waarom wilde jij graag voor Byewaste werken?

Omdat ik vind dat het belangrijk is om ergens voor te werken waar je gepassioneerd over bent. Ik heb een passie voor recyclen en ik wil graag mijn bijdrage leveren in het zoveel mogelijk verkleinen van onze ecologische voetstap. Ik heb de andere werknemers van Byewaste nog niet fysiek gezien, maar ik voel dat we dezelfde principes delen, waardoor ik ze nu al allemaal erg mag.

Wat vind je het leukste aan je baan?

Wat ik het leukst vind, is dat ik kan samenwerken met mensen die dezelfde waarden hebben als ik, en ik vind het ook leuk dat ik mijn vaardigheden kan toepassen om iets te bouwen dat echt nuttig is voor de mensen om me heen.

En wat het minst leuke?

Er zijn geen dingen die ik niet leuk vind. Echter, iets wat ik niet altijd fijn vind is het feit dat werken op afstand je heel ver van het project en de mensen kan laten voelen. Maar dit is alleen maar een gevoel, want tegenwoordig kun je elkaar al snel bereiken als het nodig is.

Waarom ben je van mening dat we meer moeten recyclen en hergebruiken?

Omdat we al genoeg spullen en afval hebben in deze wereld. We hoeven niet meer en meer dingen te produceren die we niet nodig hebben. Dit kost te veel energie en grondstoffen. Hierdoor wordt het afvalprobleem alleen maar groter. Er is geen winnaar in dit process naast consumentisme. Recyclen is de enige optie die zinvol is.

Wat is jouw leukste tweedehands vondst?

Ik heb een hele goede jas gevonden toen ik in Lissabon was een paar maanden terug. Na een erg hete februari, was maart toch veel koeler en winderiger dan verwacht. Ik had mijn winterjas niet meer bij. Dus ik besloot naar een tweedehandswinkel te gaan en ik vond daar een gave jas die uiteindelijk een hele goede vondst was. Door deze jas had ik geen last meer van de wind en verrassend genoeg was hij ook waterdicht. Daar kwam ik achter toen ik me plots in een storm bevond. En dit allemaal voor maar 6 euro!

Wanneer had je zelf graag gebruikgemaakt van een service als Byewaste?

Ik denk dat het moment dat je je realiseert dat je je oude spullen moet recyclen vaak het moment is wanneer je verhuisd. Deze service zou erg handig geweest zijn voor de honderden keren dat ik ben verhuisd!

Hoe draag jij in je dagelijkse leven bij aan een duurzamere toekomst?

De laatste jaren werd ik steeds bewuster, maar ik heb nogsteeds het gevoel dat ik niet genoeg doe. Ik ben begonnen met fietsen in plaats van de auto te nemen. Ik haat het om ook voor lange-afstanden de auto te moeten nemen. Wanneer ik een trein of ander openbaar vervoer kan nemen, doe ik dat veel liever. Daarnaast heb ik mijn strategie om boodschappen te doen ook veranderd. Ik koop nu kleinere porties van alles om voedselverspilling te voorkomen. Ook eet ik maar 1 of 2 keer per week vlees en hervul ik glazen flessen met kraanwater in plaats van plastic flessen te kopen. Kleine stappen, maar ik probeer me elke dag in te zetten.

murillo-de-paula-o2FCfhNSjPo-unsplash
Welke duurzame gewoonte zou je jezelf nog graag willen aanleren?

Ik zou het geweldig vinden om echt overal met mijn fiets of het openbaar vervoer te kunnen gaan. Ik zou meteen mijn auto verkopen! Ik herinner me dat er ergens als een bepaald systeem in plaats is wat ik echt geweldig vind. Daar zijn platforms op de straten geplaatst die groene energie opwekken wanneer men er overheen fietst. Dat is veel beter dan kostbare grondstoffen gebruiken en vervuilend rondrijden met auto’s. Dat zou echt een droom zijn!

Bedankt voor het lezen van onze blog. Vond je de inhoud interessant?
Vergeet deze dan niet te delen met je vrienden en familie!