July 3, 2022
 • 
Byewaste

Ontmoet het team: Tommaso, onze CEO

Wij zetten ons in voor een duurzamere samenleving met een klein maar gedreven team. In deze rubriek geven we de mensen achter Byewaste de kans om zich aan jullie voor te stellen. Deze week is het de beurt aan Tommaso, één van de oprichters van het bedrijf.

Hoewel ieder teamlid zichzelf al kort heeft kunnen voorstellen op onze “Over ons” pagina, vonden we het tijd worden dat jullie ons beter leerden kennen. Deze week deelt Tommaso zijn verhaal. Hij zal je meer vertellen over zijn visie op duurzaamheid en het bedrijf.

Hallo! Wie ben jij? Vertel ons eens iets over jezelf!

Ik ben Tommaso, de CEO van Byewaste en een van de medeoprichters van het bedrijf. Ik ben Italiaan maar woon al een aantal jaren in Rotterdam.

Ik ben afgestudeerd in de richting management engineering voordat ik naar de TU Delft verhuisde en daar aan de slag ging als onderzoeker in duurzaamheid en recyclingtechnologieën. Het functioneren van 'systemen' heeft me altijd gefascineerd, van industriële installaties tot complete samenlevingen.

Naast mijn passie voor duurzaamheid schilder ik al sinds mijn kindertijd. In zekere zin beschouw ik mezelf als een kunstenaar.

Tommaso

Voor welke taken ben jij verantwoordelijk bij Byewaste?

Ik ontwikkel de Byewaste-strategie en zorg ervoor dat alle teamleden op één lijn zitten en dat er naar hen wordt geluisterd. Het ontwikkelen van een geweldig product is niet genoeg, er moet ook een geweldig team achter staan.

Ik zorg ervoor dat het team werkt, dat iedereen enthousiast is over onze volgende stappen en zich onderdeel voelt van onze missie. Ik probeer zoveel mogelijk te luisteren en minder te praten (of ik doe in ieder geval mijn best).

Hoe kwam je op het idee voor het bedrijf?

Ik kwam voor het eerst op het idee voor Byewaste op weg naar een smart city hackathon. Ik had nog geen idee waar ik aan ging werken, dus ik dacht: het "Internet of Things" is enorm, maar waarom praat niemand over de keerzijde, het "Internet of Waste?"

Deze ingeving - in combinatie met de mijne en Francisco's ervaring in de recylingindustrie - was het begin van alles.

Someone holding a globe

Waarom wilde jij graag voor Byewaste werken?

Ik ben meestal degene die anderen deze vraag stelt, maar het is ook goed om hier zelf over na te denken.

Tijdens mijn ervaring als ondernemer realiseerde ik me hoe belangrijk het is om in contact te blijven staan met in de reden waarom je bent begonnen. Dit is erg waardevol omdat het je helpt om niet op te geven.

Ik werk hard om duurzaamheid voor iedereen toegankelijk te maken en ieder lid van de samenleving hierbij te betrekken, alle fricties weg te nemen en het recyclingproces tot een minimum te beperken. De natuur heeft haar recycling moeiteloos ontworpen, denk aan de bladeren die van een boom vallen, dus ik ben van mening dat ook wij moeten streven naar eenvoud.

Wat vind je het leukste aan je baan?

Mijn team, hun unieke geest en de manier waarop dezelfde passie in ieder van ons verschillende vormen aanneemt.

En wat het minst leuke?

Tijd en het feit dat we maar 24 uur per dag hebben. Nou ja, eigenlijk maar ongeveer 8 per dag.

Waarom ben je van mening dat iedereen meer zou moeten recyclen?

Omdat onze planeet een gesloten systeem is, kunnen we niet zomaar alles blijven storten of verbranden. Aan de andere kant willen we ons moderne niveau van comfort niet opgeven.

De oplossing voor dit probleem is om de levensduur van spullen te verlengen door ze te repareren of te recyclen om waardevolle materialen te herwinnen en opnieuw te gebruiken.

Wat is jouw leukste tweedehands vondst?

Ik heb een grote collectie gekke mokken die ik heb gekocht in kringloopwinkels in de verschillende landen die ik heb bezocht. Dit zijn voor mij de perfecte souvenirs!

Mugs on a wall rack

Wanneer had je zelf graag gebruikgemaakt van een service als Byewaste?

Ik ben onlangs terugverhuisd naar Rotterdam en realiseerde me hierbij opnieuw de ongelooflijke hoeveelheid boeken en andere spullen die ik heb verzameld. Sommige oude smartphones die ik bezit horen thuis in een museum!

Hoe draag jij zelf bij aan een duurzame toekomst?

Ik ben vegetariër sinds mijn 20e en heb nog geen rijbewijs. Dit is een kleine bijdrage aan de planeet, maar wel een beetje onhandig elke keer als ik mijn vrienden weer om een lift moet vragen.

Welke duurzame gewoonte zou je nog graag toepassen in je dagelijkse leven?

Ik zou graag mijn voedselafval recyclen en dit thuis in mijn appartement in Rotterdam composteren. Ik weet niet waarom niet ieder huis beschikt over een compostmaker, net zoals er een magnetron is.

Organic food