November 20, 2021
 • 
Lifestyle

Ontspullen: 5 effectieve tips voor meer ruimte in huis

Is jouw huis eerder een bron van stress dan een plek om te ontspannen?

We weten maar al te goed hoe het voelt en helpen je graag. In deze beknopte, no-nonsens gids vind je de beste tips voor het opruimen van je woonruimte. Laten we snel beginnen!

Het lijkt erop dat ons leven de afgelopen jaren steeds drukker is geworden. Een gevolg hiervan is dat onze huizen niet zelden onze mentale staat zijn gaan weerspiegelen. De kasten staan propvol met spullen die je vrijwel nooit nodig hebt, waardoor het een voortdurende uitdaging is geworden om te vinden waar je naar op zoek bent. Uit pure wanhoop koop je het product maar weer opnieuw, wat alleen maar bijdraagt aan de chaos.

Zie je er tegenop om al je rommel door te spitten en ben je nog steeds niet begonnen aan de grote schoonmaak – zelfs na het binge-watchen van alle episodes van Tidying Up with Marie Kondo? Wij staan voor je klaar! Lees snel verder voor de beste aanpak voor het opruimen van je huis. We zullen de volgende onderwerpen bespreken:

1.  Pak het kamer voor kamer aan
2. Verdeel je takenlijst onder in deeltaken
3. Werk met duidelijke categorieën
4. Investeer in handige opbergruimte
5. Je leefruimte netjes houden

Waarom ontspullen?

Hoewel het feit dat je dit artikel leest erop wijst dat je van plan bent om je huis in de nabije toekomst op te ruimen, heb je misschien wat extra motivatie nodig om de eerste stap te zetten. We bespreken graag de drie belangrijkste voordelen van een opgeruimd huis met je.

Minder stress

Onze eerste reden is eigenlijk meteen de belangrijkste: het is aangetoond dat de toestand waarin je omgeving zich verkeert verregaande effecten heeft op je mentale gezondheid. Terwijl rommel stress veroorzaakt, rapporteren onderzoekers dat een opgeruimd huis

Een Byewaste doos

Minder schoonmaken

Als je ook maar een beetje op ons lijkt, is de wekelijkse schoonmaak niet iets waar je naar uitkijkt.

Een tweede voordeel van een opgeruimd huis is daarom dat er simpelweg minder spullen over zijn die schoongemaakt hoeven te worden. Dit betekent dat er meer tijd overblijft om gewoon te ontspannen.

Financiële voordelen

Laten we duidelijk zijn: bezittingen kosten tijd en geld (wat in de praktijk vaak op hetzelfde neerkomt). Ze moeten worden geüpdatet, onderhouden en gerepareerd. Je kunt een voorwerp dus eigenlijk het best alleen bewaren als het bezit hiervan al deze moeite waard is. Door al je overbodige spullen weg te doen, bespaar je zo iedere maand wat geld.

Een stofzuiger

Onze tips voor het ontspullen in huis

Pak het kamer voor kamer aan

Inmiddels zijn we allemaal prima op de hoogte dat efficiënt multitasken een mythe is. Een te enthousiaste start kan een belemmering vormen voor het efficiënt opruimen van je huis. Als je je op meerdere taken tegelijk richt, kan het zijn dat je overweldigd raakt door de enorme hoeveelheid werk. Zo raak je gemakkelijk het overzicht kwijt als je tegelijkertijd je keukenkasten en je kledingkast probeert uit te zoeken. Geen goed idee dus! Richt je aandacht op één kamer tegelijk om onnodige verwarring te voorkomen. Zo onthoud je tevens gemakkelijk waar je precies bent gebleven, mocht je niet alles in één dag af kunnen ronden.

Een kalender

Verdeel je takenlijst onder in deeltaken

We kunnen het belang van een gestructureerde aanpak voor het opruimen van je huis niet genoeg benadrukken. Hoe gemotiveerd je ook bent, begin nooit blindelings met schoonmaken zonder eerst een to-do-lijst op te stellen. Maak voor elke kamer een gedetailleerd overzicht van alle taken die je af wilt werken. Verdeel daarbij iedere grote taak onder in kleinere deeltaken. Het regelmatig kunnen afvinken van een punt op je lijst motiveert, terwijl projecten die ‘te groot’ aanvoelen vaak eerder tot uitstelgedrag leiden. Iets doen is altijd beter dan niets, hoe weinig ook.

TIP: Om jezelf nóg meer te motiveren, kan je ook met beloningen werken. Sta het jezelf dan bijvoorbeeld toe om een aflevering van je favoriete serie te kijken, elke keer dat je een taak van je lijst afrondt.

Werk met duidelijke categorieën

Tijdens het opruimen van je huis, loont het om rigoureus te werk te gaan. Stal al je bezittingen uit voordat je besluit wat je ermee gaat doen. Vraag jezelf bij twijfel altijd af wanneer je een voorwerp voor het laatst hebt gebruikt. Voorkom dat je eindigt met een stapel spullen die een tweede maal gesorteerd moeten worden door vanaf het begin met duidelijke categorieën te werken. Geef door middel van aparte zakken of dozen aan wat je wilt bewaren, waar je vanaf wilt en wat verplaatst moet worden. De tweede categorie kan je opsplitsen in dingen die in de prullenbak kunnen en voorwerpen die kunnen worden gerecycled. Houd er rekening mee dat als je van
onze service gebruik wilt maken, je boeken, speelgoed, e-waste en textiel in aparte zakken aan moet bieden.

Investeer in handige opbergruimte

Het maakt niet uit hoe weinig je bezit, je kamer zal er nooit netjes uitzien als je geen plek hebt om je spullen op te bergen. Investeer in handige opbergbakken om alle ruimte waar je over beschikt te benutten. We verzekeren je dat je geen spijt zult krijgen van deze beslissing! Papiermappen, manden en ladeverdelers: voor iedere ruimte bestaat wel een passende oplossing. Vergeet niet om slim gebruik te maken van wandoppervlak en andere verloren ruimte (zoals onder je bed of trap). Als je je spullen efficiënt opbergt, staan ze nooit meer in de weg.

Een wereldbol
Een woonkamer

Je leefruimte netjes houden

Nadat je klaar bent met het opruimen van je huis, is het belangrijk om goed na te denken over hoe je je leefruimte netjes gaat houden. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk, zodat je niet in de verleiding komt om terug te vallen in je oude gewoontes. Gooi je je vuile was altijd in een hoek van je slaapkamer? Zet je wasmand op exact dezelfde plek! Maak je je vaak schuldig aan impulsaankopen? Bezoek het winkelcentrum dan niet te vaak en zorg ervoor dat je een boodschappenlijstje opstelt voordat je gaat. Vraag jezelf iedere keer dat je iets nieuws wilt kopen af: "Heb ik het écht nodig?". Je kunt zelfs een briefje met daarop deze vraag in je portemonnee stoppen om jezelf hier keer op keer aan te herinneren.

TIP: Veel bedrijven bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan om je uit te schrijven voor de ontvangst van fysieke brieven en brochures. Daarnaast kun je naast je brievenbus een sticker plakken met daarop 'Geen ongeadresseerd reclamedrukwerk en/of huis aan huis bladen’. Dit zal helpen om je papierstapel in te krimpen.