September 14, 2022
 • 
Lifestyle

Onze beste bespaartips voor je koelkast

In onze vorige blogpost hebben we al kort aangehaald dat je met het duurzaam omgaan met je koelkast veel energie en geld kan besparen. Aangezien de alsmaar oplopende energiekosten een belangrijk onderwerp zijn tegenwoordig, zoeken ook steeds meer mensen naar slimme bespaartips.

Om deze reden delen we vandaag onze beste bespaartips voor je koelkast.

1. Kijk goed naar het energieverbruik van je huidige koelkast
2. Zorg ervoor dat je koelkast ook koel blijft
3. Laat je bevroren etenswaren ontdooien in de koelkast
4. Zorg ervoor dat je koelkast goed gevuld is
5. Maak de koelkast tijdig en volledig schoon

1. Kijk goed naar het energieverbruik van je huidige koelkast

Een nieuwe koelkast is een hele investering en voor veel mensen niet meteen betaalbaar, maar indien mogelijk is dit wel de tip die voor veel verschil in energieverbruik kan zorgen.

Heb je een koelkast die al 25 jaar oud is? Dan verbruikt hij al snel 500 kWh stroom per jaar. Met de huidige energieprijzen (€0,885 per kWh) kom je al snel aan 442,5 euro per jaar. In vergelijking met een koelkast die zo’n 8 jaar oud is en zo’n 350 kWh aan stroom verbruikt, bespaar je dus 132,75 euro per jaar. Als we kijken naar de zuinigste koelkast die momenteel beschikbaar is op de markt, zien we een koelvriescombinatie van Samsung die jaarlijks 108 kWh verbruikt. Dit komt neer op 95,58 euro per jaar. Een heel verschil met de oudere modellen!

Als het mogelijk is om zo’n grote som geld in één keer neer te leggen is dit zeker een goede investering die je kunt maken, want zoals je ziet verdien je hem al snel terug.

2. Zorg ervoor dat je koelkast ook koel blijft

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar er zijn een aantal factoren die hierin meespelen.

Denk bijvoorbeeld aan het tijdig dichtdoen van de koelkastdeur. Het verschil tussen de kamertemperatuur en de temperatuur van de koelkast verschilt enorm waardoor de koelkast al snel gaat compenseren. Zodra je eruit hebt gehaald wat je eruit moest halen, kun je het best de koelkast dus meteen sluiten.

Iets anders wat vaak gedaan wordt is warm eten meteen in de koelkast zetten. Hierdoor stijgt de temperatuur binnen de koelkast waardoor er ook weer gecompenseerd moet worden en de koelkast moet bijdraaien. Het is daarom ook slimmer om het bijvoorbeeld op het aanrecht af te laten koelen.

3. Laat je bevroren etenswaren ontdooien in de koelkast

We hebben het net al gehad over het feit dat warme dingen in de koelkast zetten niet ideaal is, maar daarentegen kun je juist bevroren etenswaren wel erin zetten!

Heb je je vlees(vervangers) ingevroren en wil je ze graag hebben voor het avondeten? Verplaats ze dan van de vriezer naar de koelkast voordat je gaat werken. Zo kom je thuis met ontdooide etenswaren voor je avondeten én een koelkast waar de warmte eruit getrokken is door dat ontdooiende stuk. Een echte win-win situatie!

Als we dit in nummers willen zetten, kunnen we er vanuit gaan dat de etenswaren van -18 graden naar +4 graden zijn verplaatst. Dit betekent dat er zo’n 390 KJ warmte uit de lucht wordt onttrokken wat normaal 43 Wh gekost zou hebben. Dat kun je vergelijken met een uur een gloeilamp laten branden.

ello-AEU9UZstCfs-unsplash

4. Zorg ervoor dat je koelkast goed gevuld is

Wanneer een koelkast maar voor de helft gevuld is, wordt de rest van die ruimte opgevuld door lucht. Wanneer de deur opengaat, wordt die lucht al snel vervangen door warme lucht van buitenaf. Hierdoor moet je koelkast weer even extra werken om de temperatuur naar beneden te brengen. Als je koelkast dus helemaal vol zit, is er minder lucht die vervangen kan worden.

Vooral als je alleen woont én in deze dure tijden lijkt het moeilijk om je koelkast te vullen. Maar je kan bijvoorbeeld ook flessen vullen met water en deze erin zetten. Zo heb je altijd koud water bij de hand én een koelkast zonder al te veel lucht.

markus-spiske-uE1z9lJoWLk-unsplash

5. Maak de koelkast tijdig en volledig schoon

Houd het koelelement schoon en stofvrij, deze vind je aan de achterzijde van je koelkast. Als deze namelijk geblokkeerd is, kan de koelkast moeilijker zijn warmte kwijt waardoor het constant extra moet bijdraaien. Heb je alles schoon en stofvrij? Dan werkt je koelkast al meteen zo’n 30% efficiënter.

Heb je een koelvriescombinatie? Zorg er dan voor dat je vriezer ijsvrij blijft. Je vriezer werkt vanaf 3 mm ijsvorming al een stuk minder efficiënt. Een ijslaag van zo’n 2 mm zorgt al voor een stijging van 10% in energieverbruik! Ontdooi daarom je vriezer als dit het geval is.

dev-benjamin-pwr2uTPpz68-unsplash

Heb jij nog tips om duurzaam om te gaan met koelkast? Laat het ons weten!