June 16, 2022
 • 
Duurzaamheid

Onze leeslijst: 5 boeken over het milieu

Van non-fictie tot fictie, van luisterboeken tot hardcovers, van offline tot online boeken lezen, en van kinderboeken tot kookboeken. Er zijn vele soorten boeken over het milieu te vinden. Dat is natuurlijk fijn, aangezien verschillende groepen zo kunnen leren en lezen over het milieu. Het kan echter ook erg overweldigend zijn, want waar moet je beginnen?

Bij Byewaste geven we veel om het milieu. Daarom proberen we zo veel mogelijk over dit onderwerp te lezen als we kunnen. In dit artikel vind je het favoriete leesmateriaal van ons team. Kijk je liever een film? Ook dan hebben we tips voor je! In dit artikel vind je zes interessante documentaires over afval.

In dit artikel bespreken we de volgende leesmaterialen:

  1. De onbewoonbare aarde - David Wallace-Wells
  2. The Intersectional Environmentalist – Leah Thomas
  3. Losing Earth: A Recent History – Nathaniel Rich
  4. De Lorax - Dr. Seuss
  5. One: Pot, Pan, Planet – Anna Jones

Kan je jouw favoriet niet vinden in de lijst? Aarzel niet om contact met ons op te nemen! We horen graag over je suggesties.

1. De onbewoonbare aarde - David Wallace-Wells

Dit non-fictie boek heeft al menig mens goed wakker geschud. Het boek neemt je mee naar de nabije toekomst en kaart verschillende onderwerpen aan zoals de invloed van de opwarming op de wereldpolitiek, the betekenis van technologie en natuur in de moderne wereld, en de houdbaarheid van kapitalisme.

Niet gek dus dat vele recensies de woorden “horror”, “angstaanjagend”, en “verschrikkelijk” bevatten. Maar nog minder gek is dat dit boek een heuse bestseller is!

2. The Intersectional Environmentalist - Leah Thomas

Someone holding a globe

In dit boek beschrijft Leah Thomas de belangrijke relatie tussen milieuactivisme, voorrecht en racisme. Ze bevorderd de bewustwording voor het feit dat we deze aarde niet kunnen redden als we de stemmen van zij die als minderheden worden beschouwd blijven negeren. Zij zijn namelijk ook degenen die oneerlijk getroffen worden door de klimaatcrisis.

Zo is dit boek niet alleen een “call to action”, maar het leert je ook hoe je kan werken naar een positieve verandering voor iedereen, niet alleen zij die beschikken over het geld, de macht, en de privilege.

3. Losing Earth: A Recent History - Nathaniel Rich

Earth

Nathaniel Rich neemt je in dit boek mee naar de tijdsperiode van 1979 tot 1989, wanneer de mens een beter begrip kreeg van de oorzaken en gevaren van klimaatverandering.

Hetzelfde tijdperk waarin klimaatontkenners en de fossiele brandstof industrie het opkomende klimaatbeleid tegenwerken met behulp van valse informatie en politieke invloeden. Het boek trekt het verhaal door tot de dag van vandaag waar we vechten met de mislukkingen van vroeger.

Het is niet alleen verkrijgbaar als hardcover en audioboek, maar het verhaal is ook te lezen op de site van de New York Times, waar het verrijkt wordt door videos en foto's. Perfect dus als je houdt van online boeken lezen!

4. De Lorax - Dr. Seuss

Dit verfilmde kinderboek van Dr. Seuss is al meer dan 50 jaar oud en was daarmee ver voor zijn tijd! Hoofdpersonage Ted heeft een oogje op Audrey, iemand die ervan droomt om eens een echte boom te zien aangezien ze in een stad woont waar de natuur volledig is weggevaagd. Ted doet er alles aan om Audrey voor zich te winnen door het laatste boomzaadje te zoeken in het niemandsland buiten de stadsgrenzen. Hij komt hier de Once-ler tegen, de aanstichter van al deze ellende.

Net als alle andere Dr. Seuss boeken is ook De Lorax volledig op rijm geschreven en kaart op deze manier de nadelen van altijd maar meer willen aan. Het kinderboek eindigt gelukkig heel hoopvol, iets wat we allemaal kunnen gebruiken!

Ook handig voor op weg, want je kunt veel online boeken lezen van Dr. Seuss. Zo houd je jezelf en de kinderen bezig.

5. One: Pot, Pan, Planet - Anna Jones

Vegan dish

Als laatste op de lijst hebben we een kookboek. Het is gevuld met meer dan 200 heerlijke recepten en leert hoe je deze op een milieuvriendelijke wijze kan bereiden.

Ook zijn er 100 recepten om eender welke hoeveelheid van je meest gebruikte groenten te gebruiken en het geeft je ideeën om het voedsel te gebruiken wat het vaakst weggegooid wordt.

Goed voor jou, je portemonnee, en de planeet!

Heb je zelf een van deze boeken gelezen, of zou je graag andere willen aanraden waar we naar moeten kijken? Laat het ons weten!