June 15, 2023
 • 
Duurzaamheid

Papierloos en groen: Duurzame studiegewoonten

Het gebruik van papier heeft een enorme impact op het milieu via verhoogde ontbossing en afvalproductie. Gelukkig biedt de digitalisering van informatie nieuwe mogelijkheden om papierloos te studeren en milieubewust bezig te zijn. 

In deze blog verkennen we enkele duurzame studiegewoonten die je kunt aannemen om je ecologische voetafdruk te verkleinen en je steentje bij te dragen aan een groenere planeet.

Hergebruik voorop

Een belangrijke stap naar een duurzame levensstijl is het hergebruiken van wat je al in huis hebt. In plaats van altijd maar nieuwe dingen te kopen, is het een beter idee om de spullen die je al bezit een tweede leven te geven.

Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen:

  • Repareren Denk hierbij bijvoorbeeld aan het herstellen van de kaft van je notitieblokken. Op deze manier verleng je de levensduur van bestaande producten en verminder je de hoeveelheid afval die naar de stortplaats wordt afgevoerd. 
  • Upcycling Vind je het leuk om creatief bezig te zijn? Overweeg dan eens om te upcyclen. Denk hierbij aan het gebruik van oude kleding om een nieuwe totebag te maken of het hergebruiken van glazen potten als opslagcontainers voor school.
  • Delen Je kunt ook overwegen om spullen te lenen of delen in plaats van deze nieuw te kopen. Zo kan je bijvoorbeeld die dure rekenmachine delen met je vriend(in): een winst voor de planeet en je portemonnee!

Door te hergebruiken wat je al hebt, lever je een waardevolle bijdrage aan een duurzamere samenleving. Het bespaart geld, vermindert afval en vermindert de belasting van kostbare grondstoffen. Goed bezig!

E-books en digitalisering

Een van de meest voor de hand liggende manieren om papierloos te studeren, is door gebruik te maken van e-books en digitale informatiebronnen. 

De voordelen

In plaats van gedrukte boeken en hand-outs aan te schaffen, kun je elektronische versies downloaden of toegang krijgen tot de online bibliotheek van jouw school. Zo voorkom je dat er onnodig papier verloren gaat, bespaar je op het verbruik van inkt en beperk je het energieverbruik en de CO2-uitstoot die gepaard gaan met het drukproces.

Daarnaast bieden digitale bronnen vaak extra voordelen, zoals zoekfuncties, annotatiemogelijkheden en de mogelijkheid om notities te delen met medestudenten. Door over te stappen op e-books en digitale bronnen kan je dus niet alleen duurzaam studeren, maar ook efficiënter leren.

Digitale informatiebronnen

  1. Online boekwinkels

Populaire online boekwinkels zoals Amazon Kindle Store, Kobo, Barnes & Noble en Google Play Books hebben een uitgebreide collectie ebooks die je met het grootste gemak aan kan schaffen.

  1. De bibliotheek

Naast de online bibliotheken van jouw school biedt ook vaak je lokale bibliotheek e-books aan. Meestal kan je je online aanmelden als lid van een bibliotheek en zo toegang krijgen tot hun digitale collectie. 

  1. Abonementsdiensten

Er zijn daarnaast ook abonnementsdiensten zoals Scribd en Kindle Unlimited die onbeperkt ebooks en digitale bronnen aanbieden voor een vast maandelijks bedrag. Wanneer je veel leest, is deze optie dus zeker het overwegen waard! 

Online samenwerkingstools

Traditioneel gingen groepsprojecten en samenwerkingen vaak gepaard met stapels papieren documenten en notities. Tegenwoordig zijn er echter talloze online samenwerkingstools beschikbaar die je kunt gebruiken om papierloos en efficiënt samen te werken. 

Platforms zoals Google Docs, Microsoft Teams, Miro en Trello stellen je in staat om documenten te delen, taken toe te wijzen en real-time samen te werken, zonder dat er papier aan te pas komt.

Door gebruik te maken van deze online samenwerkingstools bespaar je niet alleen papier, maar ook tijd en energie. Je kunt gemakkelijk wijzigingen bijhouden, feedback geven en communiceren met je teamleden, waar je ook bent. Bovendien verminder je de behoefte aan fysieke vergaderingen, wat zowel tijdbesparend als milieuvriendelijk is - je hoeft zo immers minder te reizen. 

Duurzame studiebenodigdheden

Naast het verminderen van het gebruik van papier, kun je ook milieuvriendelijke studiebenodigdheden aanschaffen om je studiegewoonten te verduurzamen.

Kies bijvoorbeeld voor herbruikbare notitieboeken die je kunt wissen en opnieuw kunt gebruiken in plaats van wegwerppapiertjes. Merken die deze notitieboeken verkopen zijn bijvoorbeeld Bambook en Greenstory

Daarnaast kun je investeren in een whiteboard of een krijtbord om aantekeningen te maken die je later kunt wissen.

Voor het maken van aantekeningen kan je gebruikmaken van milieuvriendelijke pennen en potloden gemaakt van gerecyclede materialen. Vermijd plastic en kies in plaats daarvan voor pennen van gerecycled papier of bamboe behuizingen

Als je hebt genoten van deze blog, raden we je aan om ook de onderstaande blogs te lezen:

  1. "Verduurzamen: 8 gewoontes voor een groene levensstijl - Deel 1" - https://www.byewaste.nl/blog/verduurzamen-8-gewoontes-voor-een-groene-levensstijl-deel-1 
  2. "Verduurzamen: 8 gewoontes voor een groene levensstijl - Deel 2" - https://www.byewaste.nl/blog/verduurzamen-8-gewoontes-voor-een-groene-levensstijl-deel-2