Reduce, reuse, recycle.

Deze pakkende zin was de afgelopen jaren de slogan van veel duurzame bewustwordingscampagnes. Hoewel deze campagnes er doorgaans in slagen mensen te informeren over het bestaan van het afvalprobleem in onze samenleving, ontbreekt het hen vaak aan praktische instructies om dit probleem aan te pakken. In onze eerste blog bespreken wij daarom enkele tips om je te helpen met het optimaliseren van je afvalbeheer.

Hoewel 'Zero Waste’ gaan een tijdrovende bezigheid is die niet veel mensen zich kunnen veroorloven, zijn er tal van andere manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Effectief afvalbeheer in en rondom huis draagt aanzienlijk bij aan het oplossen van het vervuiling probleem, en het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier zijn 5 eenvoudige stappen om effectief te recyclen:

  1. Raadpleeg de website van je gemeente
  2. Bewaar de instructies op een handige plek
  3. Learn the meaning of waste disposal icons
  4. Investeer in geschikte afvalcontainers
  5. Laat ons uw overige afval thuis ophalen

Raadpleeg de website van je gemeente

Iedere gemeente houdt er een lokale aanpak voor hun afvalinzameling en -verwerking op na. Op de website van de gemeente vinden inwoners over het algemeen gedetailleerde informatie over de juiste manier om afval te recyclen. Het is erg belangrijk om de specifieke instructies voor jouw woonplaats in te zien. Hiermee voorkom je namelijk dat je onnodige inspanning levert.

Afval website gemeente

Zo hoef je in Rotterdam gebruikte plastic verpakkingen, blikjes en lege drankpakken niet te scheiden, terwijl dit in Den Haag wel wordt aangeraden.

Bewaar de instructies op een handige plek

Als je niet telkens opnieuw wilt moeten opzoeken hoe je een product op de juiste manier recyclet, is het belangrijk dat je de instructies op een plek bewaart waar je deze gemakkelijk kunt vinden. Idealiter is dit in de nabije omgeving van je vuilnisbak. Efficiënt afvalbeheer draait voornamelijk om het verminderen van de dagelijkse inspanning die je in de handeling moet steken. Zo wordt het steeds aantrekkelijker om consistent te recyclen.

Door de instructies te printen en deze binnen handbereik te bewaren zie je in één oogopslag waar een item naartoe gaat. Zit je telefoon altijd in je broekzak? Dan is het digitaliseren van dit proces een goede oplossing. Met de mobiele applicatie van Milieucentraal draag je te allen tijde gedetailleerde instructies bij je. Een bijkomend voordeel van het gebruik van deze handige app is dat je het papier en de inkt bespaart die nodig zijn voor het printen.

Papierbak

Leer de betekenis van afvalscheiding pictogrammen

Effectief recyclen is vaak een stuk makkelijker dan je zou verwachten. De meeste verpakkingen vertellen je door middel van eenvoudige pictogrammen hoe je ze op de juiste manier recyclet. Consumenten zijn zich echter vaak niet bewust van de betekenis van deze pictogrammen. Daarom steken zij onnodige moeite in het op eigen houtje uitvinden waar een item heen moet – pure tijdverspilling!

Door eenmalig de betekenis van deze iconen te bestuderen, voorkom je dat je in de toekomst dubbel werk levert. Je downloadt hier de Weggooiwijzer voor een compleet overzicht van alle iconen, samen met een beknopte uitleg van waar ze voor staan.

Afval iconen

Investeer in geschikte afvalcontainers

Hoewel het ongetwijfeld belangrijk is om te weten hoe je je afval scheidt, is het voor de uitvoering hiervan van vitaal belang dat je dit proces zo veel mogelijk vergemakkelijkt. Een eenmalige investering kan je enorm helpen bij het beter scheiden van je afval. Hiervoor bestaan bijvoorbeeld duo-vuilnisbakken op maat, elektrische composteerders, noem maar op!

Het is tevens erg belangrijk dat je deze containers op een handige plek neerzet. Kleine afvalbakken bedoeld voor het verzamelen van etensresten plaats je bijvoorbeeld op een centrale plaats in de keuken. Zo hoef je tijdens het koken niet herhaaldelijk naar een andere kamer te lopen.

Vuilnisbakken afval scheiden

Laat ons uw overige afval thuis ophalen

Byewaste is opgericht met als doel het helpen van Nederlandse burgers met het efficiënter recyclen van hun afval door het aan huis inzamelen van textiel, boeken, e-waste en speelgoed. In de app maak je in een handomdraai een afspraak om deze items gratis bij jou thuis op te laten halen, op een tijdstip dat jou schikt. Vervolgens doneren of recyclen we deze items voor je op de juiste manier. Dit bespaart je iedere keer dat je de applicatie gebruikt een trip naar het afvalinzamelpunt.

Is onze service nog niet beschikbaar in jouw woonplaats? We groeien snel en zijn momenteel hard bezig met het aangaan van nieuwe samenwerkingen met Nederlandse gemeenten. Door het kenbaar maken van je interesse in onze service bij je gemeente, kan dit proces mogelijk worden versneld. Wij zijn jullie zeer dankbaar voor jullie steun in de transitie naar een circulaire economie!

Een Byewaste doos