Slechts de helft van het GFT-afval wordt gescheiden ingeleverd. Zonde, want jouw schillen, stronken en voedselresten kunnen prima worden hergebruikt. Van dit afval kan namelijk zowel compost als biogas worden gemaakt.
Hiervoor moet je jouw GFT-afval echter wel gescheiden bewaren in een speciale bak. Hier kleven een aantal nadelen aan. Zo neemt de aparte container waarin je dit afval bewaart ruimte in in huis en moet je deze steeds opnieuw legen in de GFT-bak.
Om deze redenen wordt thuiscomposteren steeds populairder. In dit artikel zetten we de voordelen van thuiscomposteren voor je op een rijtje, en bespreken we de verschillende wijzen waarop je dit kunt aanpakken.
Organisch afval zoals groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren en snoeihout kun je gemakkelijk verwerken door het te composteren. Dit betekent dat dit afval wordt afgebroken door micro-organismen (bacteriën, schimmels en kleine insecten) tot koolstofdioxide - een andere benaming voor compost. Om dit proces uit te voeren hebben de micro-organismen enkel zuurstof nodig, al dragen een relatief hoge vochtigheidsgraad en een voldoende hoge temperatuur bij aan een goed verloop van het proces.
Het eindproduct, compost, is een bodemverbeteraar die ruikt naar bosgrond - niet te verwarren met mest. Compost bevat veel voedingsstoffen en verbetert de bodemstructuur. Compost slaat water op en zorgt er tevens voor dat de bodem luchtig blijft. Dit zorgt ervoor dat gewassen goed groeien.
Misschien denk je dat je om zelf te composteren een ruime tuin nodig hebt, maar dit is gelukkig niet het geval. Zelf composteren kan ook gewoon op je balkon! Hoe dit in zijn werking gaat lees je in dit artikel.
Als jij de gemeente betaalt per kilo restafval, zal je portemonnee blij zijn met je keuze om thuis te composteren. Aangezien de afvalprijzen almaar blijven stijgen, ben je een stuk beter uit als je je afvalproductie op deze manier terug weet te brengen.
Mocht jij je GFT-afval momenteel opsparen om gescheiden in te leveren, bespaar je met thuiscomposteren ruimte in huis. Je hebt immers geen GFT-container meer nodig in de keuken.
Aangezien een tekort aan opbergruimte een veelgehoorde klacht is onder huizenbezitters, kan je deze ruimte waarschijnlijk een stuk beter benutten.
Als je besluit om thuis te composteren, profiteer je natuurlijk zelf van het eindproduct. Compost is een grondstof die bestaat uit plantaardige resten. Deze kan je gebruiken om de planten in je tuin of op je balkon goed te laten groeien. Ook huiskamerplanten kunnen echter baat hebben bij de nutriënten uit het compost.
Last but not least: door thuis te composteren lever je een positieve bijdrage aan het milieu. Mocht je jouw GFT-afval momenteel niet (rigoreus) scheiden, betekent dit een verminderde productie van restafval. Bij het verbranden van dit afval komen een hoop broeikasgassen kwijt. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Maar ook als je je GFT-afval al wel scheidt, is het voor het milieu voordeliger om over te stappen op thuiscomposteren. Je voorkomt in dit geval namelijk dat je GFT-afval opgehaald of verwerkt hoeft te worden.
Ben je al enthousiast geworden? Ga dan snel aan de slag met de onderstaande tips!
Er bestaan verschillende systemen om thuis te composteren.
Een composthoop is waar de meeste mensen aan denken bij het woord thuiscomposteren. Dit betreft een open bak van enkele vierkante meters, waarin je je organische afval opslaat. Een voorwaarde is dat de hoop voordat het composteringsproces start en deze inzakt minimaal 1.5 meter lang, breed en hoog moet zijn. Je hoeft de bodem van je composthoop niet per se af te dekken, maar als je dit liever wel doet kan je hier bijvoorbeeld hout of tegels voor gebruiken.
Mocht je wat minder ruimte beschikbaar hebben, kun je kiezen voor een compostvat. Dit betreft een vat gemaakt van hout of plastic, waarin je je organische afval opslaat. Om een compostvat aan te schaffen, bezoek je het tuincentrum bij jou in de buurt.
Heb je geen tuin? Geen nood! Er bestaan ook kleinere compostvaten die je in de keuken of op je balkon weg kunt zetten. Denk dan bijvoorbeeld aan de composteertrommel of de wormenbak. Deze nemen een stuk minder ruimte in dan de bovenstaande opties, maar je kunt er ook minder organisch afval mee verwerken.
LET OP: Als je niet zorgt voor de juiste omstandigheden voor het rottingsproces, kunnen de schadelijke broeikasgassen methaan of lachgas ontstaan. Dit is schadelijk voor het milieu. Het is dus erg belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je begint met thuiscomposteren!
Om het composteerproces goed te laten verlopen, moet je zorgen voor de juiste omstandigheden in je composthoop of - vat. Let hierbij op de volgende dingen:
De micro-organismen hebben baat bij een gebalanceerde vochtigheidsgraad. Zorg er dus voor dat je composthoop- of vat niet uitdroogt. Het mag echter ook niet te vochtig zijn.
Bij een afgedekt compostvatzorgt het deksel ervoor dat de inhoud minder snel uitdroogt. Het is daarom geen probleem als je je compostvat in de zon plaatst, de hogere temperatuur zorgt in dit geval zelfs voor een beter verloop van het composteringsproces.
Een open composthoop plaats je het liefst in de schaduw, omdat je anders het risico loopt dat deze uitdroogt. Ook kan je deze beter niet neerzetten onder een afdak of juist in een open veld, omdat er dan te weinig of juist teveel water in kan belanden. Een beschut plekje onder een boom is daarom de beste plek voor je composthoop.
Bladeren, takjes, vruchten, schillen, keukenrestjes, gras, koffiefilters, thee, keukenpapier: het mag allemaal op je composthoop. Het is echter wel belangrijk dat je voor een goede afwisseling van verschillende soorten organisch materiaal zorgt in je composthoop. Wissel vochtig en droog, hard en zacht, groot en klein, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval) materiaal af. Een handige tip is om de kleuren groen en bruin per laag af te wisselen.
In het geval van een composthoop doe je er goed aan deze eens in de zoveel tijd volledig om te scheppen om deze door te luchten. Houd hiervoor een periode van ongeveer zes weken aan. Dit is niet mogelijk bij een compostvat. Daarom is het in dit geval extra belangrijk dat je voldoende variatie aanbrengt in de samenstelling van het organische materiaal. Sommige materialen laten namelijk meer lucht door dan anderen.