December 3, 2021
 • 
Lifestyle

Verduurzamen: 8 gewoontes voor een groene levensstijl (deel 2)

De boodschap van David Attenborough’s nieuwste Netflix-documentaire A Life on Our Planet is maar al te duidelijk: we moeten duurzamer gaan leven, anders gaat de natuur op onze planeet verloren (en daarmee ook de mensheid). Maar hoe zet je dit vooruitstrevende doel om in haalbare dagelijkse gewoontes? Om je op weg te helpen bespreken we in dit artikel vier goedkope en gemakkelijke manieren om groener te leven.

Vorige weekdeelden we onze eerste vier tips voor een duurzamere levensstijl. Er zijn echter nog meer dingen die je kunt doen om een beetje vriendelijker te zijn voor onze planeet! Deze week zullen we de volgende onderwerpen met je bespreken:

5. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen
6. Reduceer je afvalproductie
7. Kies voor een duurzaam vervoermiddel
8. Stem bewust

Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Veel schoonmaakproducten bevatten schadelijke ingrediënten en worden bovendien verkocht in plastic verpakkingen. Er zijn echter verschillende merken waarbij je slechts één verpakking aan hoeft te schaffen, die je later kunt bijvullen door het mengen van handige tabletten of geconcentreerde vloeistoffen met kraanwater (zoals SophieGreen). Je kunt hiervoor zelfs een lege verpakking van een ander merk gebruiken om extra geld te besparen. Er bestaan navulverpakkingen voor afwasmiddel, wasmiddelen, keukenreiniger, noem maar op! Een bijkomend voordeel is dat je boodschappen voortaan veel gemakkelijker te dragen zullen zijn.

Als je wat meer tijd om handen hebt, kun je er ook voor kiezen om je eigen schoonmaakproducten te maken. De meiden van het Zero Waste Project delen in hun boek een heleboel eenvoudige recepten voor zelfgemaakte schoonmaakproducten. Je bent zo vaak goedkoper uit en het is ook nog eens leuk!

Een derde optie is het volledig stoppen met het gebruik van bepaalde producten. Je kunt bijvoorbeeld de wasverzachter overslaan als je wollen wasbollen aanschaft voor in de droger, deze maken je was op natuurlijke wijze zachter.

TIP: Mocht je een fan zijn van DIY, kan je ook wat geld besparen op allerlei schoonheidsproducten als je slim gebruik maakt van wat je in je keukenkastjes hebt staan. Google het product dat je nodig hebt gevolgd door ‘recept’ en je ziet vanzelf hoe makkelijk het kan zijn.

Sustainable cleaning products
Organic food

Reduceer je afvalproductie

Een eenvoudige manier waarop je geld kunt besparen is door meer te halen uit wat je al bezit. Het inperken van je afvalproductie is een van de gemakkelijkste manieren om duurzamer te leven. Het spreekt zo voor zich dat je de vermelding in deze lijst misschien zelfs wat overbodig vindt. De mensheid produceert echter nog steeds enorme hoeveelheden afval per dag. Het gemiddelde gezin gooit bijvoorbeeld bijna de helft van hun eten in de prullenbak.

Bewaar je restjes in afgesloten bakjes in je koelkast om er later van te genieten. Of bewaar deze in je vriezer als je er in de nabije toekomst niet van wilt eten. Als algemene vuistregel geldt dat voedsel tot drie maanden lekker blijft in de vriezer. Overgebleven ingrediënten kan je op een creatieve manier hergebruiken, bijvoorbeeld door soep te maken van groenteresten.

Je op de juiste manier van je afval ontdoen is een ander aspect dat aandacht vraagt. Je afval scheiden is redelijk eenvoudig, maar het heeft in de praktijk een grote impact op onze planeet. Hoe beter je je afval sorteert, hoe meer materialen hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Bekijk de informatie op de website van je gemeente of gebruik onze service om van je ongewenste spullen af te komen.

Kies voor een duurzaam vervoermiddel

Het gebruik van transportmiddelen is vaak schadelijk voor het milieu. De enige volledig duurzame manieren om jezelf voort te bewegen zijn lopen en fietsen. Het gaat echter wat ver gaan om het als een zonde te beschouwen als je van reizen houdt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de negatieve milieu-impact van je reis te verminderen.

Twee traditionele oplossingen zijn gebruik maken van het openbaar vervoer en carpoolen met kennissen. Er zijn echter nog enkele andere innovatieve concepten op de markt. Met Blablacar kom je bijvoorbeeld gemakkelijk in contact met reizigers met deze bestemming, waarop je zowel rit als de kosten kunt delen.

Vliegen blijft uiteindelijk het meest schadelijke vervoermiddel, maar soms is er geen andere keuze. In dat geval compenseer je voor een paar euro al je vlucht. Dit doet de negatieve gevolgen van je vlucht niet helemaal teniet, maar alle beetjes helpen!

A bicycle
A picture with the text VOTE

Stem bewust

Ja, de politiek is soms slaapverwekkend. Maar het uitbrengen van onze stem is een van de meest directe bronnen van invloed die we hebben op de wereld om ons heen. Maak hier dus goed gebruik van. Hoewel we allemaal zullen lijden onder de verslechtering van het milieu en dit dus voor iedereen een prioriteit zou moeten zijn, heeft iedere politieke partijen verschillende opvattingen over wat het betekent om duurzaam te leven en de mate waarin ze denken dat dit hun verantwoordelijkheid is.

David Attenborough benadrukte het belang van politieke betrokkenheid in zijn toespraak over overbevissing die hij hield voor de Wereldhandelsorganisatie. In zijn speech verklaarde hij dat het doorvoeren van een internationale wetgeving onze enige hoop is op ware verbetering. De toekomst van onze planeet ligt in de handen van deze generatie, dus zorg dat jouw stem overeenkomt met je visie op het milieu om te zorgen dat jouw mening wordt gehoord.

Naast het uitbrengen van een stem op een politieke partij die om het milieu geeft, kan je natuurlijk ook petities ondertekenen of brieven schrijven aan politici om je zorgen te uiten. Ten slotte kun je je ook aansluiten bij een sociale beweging die opkomt voor het milieu.