Op onze blog en sociale media hebben we het vaak over zero waste / no waste en over circulaire economie, maar wat betekent dat precies? Waarom is het een belangrijk onderwerp? Dit leggen we je allemaal uit en we delen onze beste tips om mee te gaan met de transformatie naar een circulaire economie:
1. Verspil geen voedsel
2. Vermijd plastic verpakkingen
3. Consuminderen
4. Geef dingen weg
Een zero waste levensstijl focust op het hergebruiken en recyclen van producten. Zo min mogelijk dingen worden dus weggegooid en het doel is om helemaal geen afval te hebben. In een eerdere blog post, hebben we het al uitgebreid over Zero Waste gehad!
Dit sluit perfect aan bij een circulaire economie, het doel van Nederland voor 2050. Een circulaire economie focust op een keten waar geen grondstoffen uitgaan en als gevolg ook geen nieuwe grondstoffen in hoeven. Tijdens grondstof inzameling, productie, en consumptie worden dus alle grondstoffen hergebruikt. Zoals eerder aangekaart wilt Nederland in 2050 dat de economie volledig circulair is. In 2030 wilt het 50% minder primaire grondstoffen gaan gebruiken.
Een aantal voorbeelden van hoe Nederland aan het werken is naar circulair in 2050, zijn de statiegeld op kleine flesjes, het verbod op plastic rietjes, statiegeld op blikjes, et cetera.
Momenteel leven we in een echte wegwerpmaatschappij. Dit is al enigszins verbeterd door de ban op gratis plastic tasjes en het invoeren van statiegeld, maar nog steeds worden veel producten verpakt in onnodig plastic. Ook wordt er veel plastic in kleding verwerkt.
Het probleem met plastic is dat het niet vergaat, maar het breekt af in steeds kleinere stukjes die overal terechtkomen, zelfs in dieren. Daarnaast is afval belastend voor het milieu, het vervuilt de bodem, het water, en de lucht. Het kost ook onnodig veel energie om het te verwerken.
Door No Waste te gaan, en dus een circulaire economie te adopteren, zal er uiteindelijk geen schadelijke uitstoot meer zijn. Ook zal het produceren en consumeren van producten niet langer de gezondheid van de aarde beïnvloeden.
Door al eerder een Zero Waste levensstijl te adopteren zal het overgaan naar een volledig circulaire economie veel makkelijker worden. Er zijn veel voor de hand liggende tips om No Waste te kunnen leven. Denk aan het meenemen van een herbruikbare tas naar de winkel of kiezen voor blokken zeep in plaats van zeep in plastic verpakkingen. Houd onze sociale media in de gaten voor meer tips zoals deze!
Daarnaast zijn er ook een aantal tips die misschien minder voor de hand liggend zijn.
1. Verspil geen voedsel
Ook voedselverspilling is een groot probleem en kan vermeden worden. Het produceren, verpakken, en transporteren van voedingsproducten kost ontzettend veel energie en is doorgaans vrij vervuilend. Meer hierover weten? Check onze eerdere blogpost.
2. Vermijd plastic verpakkingen
Veel groenten en fruit wordt in onnodig plastic verpakt in de supermarkt. Door vaker te kiezen voor verse producten op de markt, vermijd je al een heleboel plastic. Op de markt kun je vaak zelf de hoeveelheid kiezen die je wilt. Als je zelf een herbruikbaar fruitnetje meeneemt, kun je nee zeggen tegen de plastic tasjes.
Daarnaast worden ook veel andere producten in plastic verpakt. Denk bijvoorbeeld aan pasta in de supermarkt. Door te kiezen voor de in karton verpakte variant, kun je de producten in de plastic verpakkingen laten staan! Waar mogelijk is het dus beter om voor kartonnen, metalen, of glazen verpakkingen te gaan.
3. Consuminderen
Van consumeren naar consuminderen. Dit is ook vergelijkbaar met minimalisme, een onderwerp wat we bespreken in deze blog post. Daarnaast kun je er ook tips vinden die je kunt toepassen in je eigen leven.
4. Geef dingen weg
In plaats van spullen, die je niet meer gebruikt, meteen weg te gooien, kun je kijken of ze nog bruikbaar zijn voor iemand anders. Kledingstukken kun je bijvoorbeeld weggeven aan vrienden en familie en je oude servies aan je nichtje die op kamers gaat! Ken je niemand aan wie je je bruikbare spullen kunt geven? Maak dan gebruik van onze service. Dan zorgen wij ervoor dat jouw producten een tweede leven krijgen.
Heb jij nog meer tips om een No Waste levensstijl te adopteren? Laat het ons weten!