August 2, 2022
 • 
Lifestyle

Wat is upcyclen: een complete gids voor beginners

Wat te doen met dingen die je eigenlijk weg wilt gooien omdat je ze niet meer kunt gebruiken? Heroverweeg je rit naar de milieustraat en lees deze blogpost!

Nieuwe, bruikbare objecten maken van dingen die je eigenlijk weg wilde gooien, dat klinkt super, toch? Dit zorgt er niet alleen voor dat je geld bespaart, maar het helpt ook met het verminderen van je afval. En nu denk je misschien “maar ik ben niet zo creatief” of “waar moet ik beginnen?”. Zoek niet verder, wij zijn hier om je alle informatie te geven die je nodig hebt om aan je upcycle-avontuur te beginnen.

1. Houd het simpel
2. Word online geïnspireerd
3. Blijf proberen
4. Van vuil naar vondst
5. Bereid je voor

Wat is upcyclen?

Voordat we over kunnen gaan op de “waarom” en “hoe”, moeten we het eerst hebben over de “wat”. Vooral de “wat is upcyclen?”. Simpelweg is upcyclen het gebruiken van materialen en/of producten en ze hergebruiken op een creatieve manier. Door dit te doen, verleng je de levensduur van een item.

Waarom upcyclen?

Met upcyclen krijg je zeker waar voor je geld. Je gebruikt items die je al hebt en geeft ze meer waarde door ze te hergebruiken op een manier die bruikbaar is voor jou. Je kunt zo bijvoorbeeld een oud t-shirt gebruiken om een kussenhoes te maken die je echt nodig hebt!

Naast dat het goed is voor je portemonnee, is het ook goed voor het milieu. Door de levensduur van een item te verlengen, draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Je verlengt niet alleen de levensduur van dat product, maar ook de levensduren van al de gebruikte materialen en onderdelen.

Bijvoorbeeld, door het t-shirt waar we het eerder over hadden een nieuw leven te geven, verminder je heel veel vervuiling die normaal zou gebeuren om een nieuwe kussensloop te produceren. Textiel ondergaat vaak een erg chemisch-intensief proces door de manier waarop het gewassen, gebleekt, gekleurd, en behandeld wordt. Dit vervuilt de lucht, de grond, en het water wanneer het vrijkomt in de natuur.

Wat kan ik upcyclen?

Er zijn geen limieten wanneer we het over upcyclen hebben. Het is mogelijk om bijna alles te upcyclen zodra je eenmaal begonnen bent. Vaak hebben upcyclers een voorkeur voor een bepaalde categorie. Zo zijn er veel mensen die het leuker vinden om kleding te upcyclen en daardoor minder of niet focussen op meubels.

Wanneer iemand die niet aan upcyclen doet naar een oud theekopje kijkt, heeft diegene waarschijnlijk geen idee wat ze ermee kunnen doen. Maar wanneer een ervaren upcycler naar datzelfde theekopje kijkt, hebben ze waarschijnlijk al honderden ideeën, zoals het maken van een kaars of zelfs een etagère!

We kunnen dus besluiten dat het enige wat je tegen zou kunnen houden creativiteit en vaardigheid zijn, dingen die je tijdens het proces zal leren!

Hoe begin je aan je eigen upcycling project?

Het lijkt misschien overweldigend om initieel aan je upcycling reis te beginnen. Precies om die reden hebben we een aantal tips voor je om je op weg te helpen!

1. Houd het simpel
Vooral als je pas begonnen bent is het belangrijk dat je klein begint en omhoog werkt naar steeds gecompliceerdere projecten. Aan iets beginnen wat je niet kan afmaken zal je alleen ontmoedigen.

2. Word online geïnspireerd
Vaak is het zoeken naar items en het upcyclen niet het moeilijkste gedeelte van een project, maar is het het vinden van inspiratie. Het internet is een goede hulpbron die je kunt gebruiken om inspiratie op te doen voor je projecten. Probeer bijvoorbeeld “upcycling” op te zoeken op Pinterest of Google. Je kunt zelfs complete filmpjes vinden op Youtube! Dat is ook meteen een goede plek om filmpjes te vinden waaruit je nieuwe vaardigheden kunt leren voor nieuwe projecten, zoals bijvoorbeeld naaien of boren. Je kunt ook proberen om Facebook groepen zoals deze.

3. Blijf proberen
Het gaat misschien niet meteen zoals je had gehoopt, maar ook dat is een waardevolle les om te leren. Dit zal je alleen nog meer helpen om vooruit te gaan, nieuwe dingen te leren, en daardoor ook steeds ingewikkeldere projecten te beginnen.

4. Van vuil naar vondst
Het afval van de een is de schat van de ander. Denk nog eens na voordat je iets weggooit aangezien bijna alles geupcycled kan worden. Deze geupcyclede items zijn zeer goede, persoonlijke cadeaus. Je kan ze zelfs verkopen als je ze zelf niet kan gebruiken!

5. Bereid je voor
Wanneer je aan een nieuw project begint is het belangrijk dat je alles hebt wat je nodig hebt. Hierdoor verklein je de kans dat je nieuwe project in een hoekje beland. Meteen een project afmaken zorgt er ook voor dat je gemotiveerd bent om een nieuw project te beginnen.

Wat is jouw volgende project? Laat het ons hier weten !