De afgelopen jaren kreeg het Zero Waste concept veel aandacht als duurzame levensstijlkeuze. Zero Waste ouderschap is een beweging gericht op het verminderen van afval en het minimaliseren van de milieueffecten gekoppeld aan het opvoeden van kinderen. Hierbij hoort ook het vergroten van het verantwoordelijkheidsgevoel en bewustzijn van kinderen met betrekking tot hun impact op de planeet. 

Met de juiste mentaliteit, middelen en ondersteuning kan het zero waste ouderschap een haalbare en lonende manier zijn om milieubewuste en sociaal verantwoordelijke kinderen op te voeden. In deze blog vind je een aantal tips voor het toepassen van zero waste ouderschap.

  1. Afval en het ouderschap
  2. Zero Waste gewoonten voor kinderen
  3. Koop tweedehands
  4. Zero Waste maaltijden

Afval en het ouderschap

Verminder de hoeveelheid afval door producten te kopen met geen of minder verpakkingsmateriaal en wegwerpartikelen te vermijden.

Wasbare luiers

Zo kun je bijvoorbeeld overstappen op wasbare luiers. Deze luiers zijn herbruikbaar, waardoor er minder afval wordt geproduceerd dan bij wegwerpluiers. Dit is goed voor het milieu, omdat wegwerpluiers er een enorm lange tijd over doen om te ontbinden op stortplaatsen. Hierbij komen bovendien ook schadelijke chemicaliën vrij. 

Wasbare luiers zijn daarnaast ook nog eens beter voor je portemonnee. Bij wegwerpluiers besteed je gemakkelijk tussen de €800 en €1.800 voor een 3-jarige voorraad. Bij wasbare luiers liggen de kosten hiervan tussen €240 en €1.350. Mocht je dit willen, kunnen wasbare luiers zelfs voor meerdere kinderen kunnen worden gebruikt, of worden doorgegeven aan andere families. 

Schoolbenodigdheden

Als kinderen naar school gaan, moeten ouders ieder elk jaar nieuwe schoolbenodigdheden kopen. Hierbij kan je denken aan pennen, potloden, schriften en andere materialen. Overweeg eens om deze producten in bulk te kopen, om het verpakkingsafval te verminderen (bijvoorbeeld een grootverpakking notitiepapier). Ook kan je overwegen om navulbare producten aan te schaffen, zoals vulpennen. Als laatste schaf je het best producten aan die gemaakt zijn van duurzame materialen - zoals gerecycled papier, bamboe of hout uit duurzame bronnen.

Kinderkleding en speelgoed 

Kinderen groeien snel en ouders moeten daardoor vaak nieuwe kleding kopen. Dit kan resulteren in stapels kleding die worden weggegooid. Ook ongebruikt speelgoed moet hier vaak aan geloven. Overweeg in dit geval eens om deze spullen te doneren aan een liefdadigheidsinstelling of kringloopwinkel, of om deze te delen met andere ouders. Ook kan je van oude kledingstukken vodden maken voor het schoonmaken of onderleggers voor rommelige kunstprojecten. Als laatste kan je erop letten dat de producten die je koopt van duurzame materialen zijn gemaakt, en dat de spullen die je weggooit op de juiste wijze worden gerecycled. Hierbij kan je gebruikmaken van onze gratis ophaalservice.


TIP: Er bestaan zelfs abonnementen die meegroeien met je kind. Wanneer je kind zijn of haar kleding niet meer past, stuur je deze terug op en ontvang je een nieuw pakket. Handig!

Zero Waste gewoonten voor kinderen

Ouders vervullen een voorbeeldfunctie voor hun kinderen. Zorg er dus voor dat je zelf een goed voorbeeld geeft met betrekking tot een Zero Waste lifestyle. Dit betekent dat je afval vermindert en hulpbronnen bespaart waar mogelijk. Betrek je kinderen van jongs af aan bij dit proces en leer ze over het belang van duurzaamheid.

Spelenderwijs leren

Het is belangrijk dat je je kinderen spelenderwijs op de hoogte brengt over hergebruik en recycling - het moet namelijk wel leuk blijven. Hiervoor bestaan verschillende hulpmiddelen, zoals Het Afvalspel. Op deze manier zorg je ervoor dat ze hun afval sorteren en in de juiste bakken gooien. Jong geleerd is oud gedaan!

Moedig creativiteit aan

Het helpt ook om je kinderen aan te moedigen om creatief bezig te zijn met het onderwerp. Daag ze bijvoorbeeld uit om kunstwerkjes te maken van gerecyclede materialen of om oude spullen op nieuwe en creatieve manieren te hergebruiken (“Upcycling”).

Zelfstandig boodschappen doen

Ook kan je je kinderen leren om bewust te winkelen door de effecten van verpakkingsmateriaal toe te lichten. Verzamel bijvoorbeeld samen eens al het plastic van een enkele trip naar de supermarkt. Dit zal hen laten zien hoe belangrijk het is om te kiezen voor herbruikbare producten. De volgende keer kan je je kind een boodschappenlijstje meegeven, waarbij ze zelf op speurtocht gaan naar de duurzaamste opties.

Vier de successen

Vier de successen van de inspanningen van je kinderen op het gebied van afvalreductie, hoe klein ook. Dit zal helpen positief gedrag te versterken en de voortdurende inspanningen om afval te verminderen aan te moedigen.

Koop tweedehands 

Koop waar mogelijk tweedehands spullen voor je kinderen om afval te verminderen en hulpbronnen te behouden. Er zijn verschillende online marktplaatsen waar je tweedehands producten kunt (ver)kopen, waaronder Marktplaats, Vinted en United Wardrobe.

Er bestaan ook buitenmarkten waar tweedehands spullen worden verkocht. Hier vind je bijvoorbeeld kleding, antiek en huishoudelijke artikelen. Enkele populaire markten in Nederland zijn de Waterloopleinmarkt in Amsterdam en de IJhallen in Amsterdam-Noord. Op Koningsdag kunnen koopjesjagers zelfs door heel het land terecht! Bezoek deze website voor een overzicht van de vlooienmarkten die plaatsvinden in Nederland. Bezoek een van deze evenementen eens samen met je kind - een leuke én leerzame dag!

Er bestaan overigens ook tweedehands (kinder)boekenwinkels. Enkele populaire tweedehands boekenwinkels zijn Boekhandel Antiquariaat De Roo in Amsterdam en Boekhandel Donner in Rotterdam.

Zero Waste maaltijden

 

Voedselverspilling is nog steeds een groot probleem. Je kunt dit als ouder tegengaan op de volgende manieren:

Meal planning

Plan je maaltijden voor de week van tevoren en maak een boodschappenlijstje met de benodigde ingrediënten. Zo voorkom je dat je onnodige producten koopt die over de datum raken. Check voordat je een nieuw gerecht bereidt je koelkast en gebruik zo nodig overgebleven producten in je recept. Je kunt ook een "restjesavond" organiseren waarbij je verschillende restjes combineert tot een nieuwe maaltijd.

Gebruik het hele product

Veel delen van groenten en fruit die vaak worden weggegooid, kunnen in de keuken worden gebruikt. Denk hierbij aan worteltoppen, bleekselderijbladeren en broccolistelen. Worteltoppen kan je bijvoorbeeld gebruiken om pesto van te maken, en broccolistelen kan je toevoegen aan soepen.

Bulkverpakkingen

Het kopen van bulkverpakkingen vermindert verpakkingsafval en helpt je bovendien om te besparen. We begrijpen dat het lekker makkelijk is om individueel verpakte snacks zoals Smoeltjes, Prince of Verkade te kopen. Enkelvoudige verpakkingen zijn echter niet alleen slecht voor het milieu, maar vaak ook voor de gezondheid van je kind. Deze producten bevatten namelijk vaak veel suiker. Onverpakt fruit kan een geweldig alternatief zijn voor kinderen die van zoetigheid houden. Meer gezonde snack ideeën voor je kind vind je in dit artikel

Vries maaltijden in

Bereid maaltijden thuis en vries deze in in herbruikbare containers om de hoeveelheid verpakkingsafval te verminderen die wordt gegenereerd door het kopen van kant-en-klare maaltijden en snacks. Zelf koken stelt je bovendien in staat om volledige zeggenschap te houden wat betreft de ingrediënten die je kinderen binnenkrijgen. 

Doneer producten

Als je voedingsmiddelen hebt die nog net goed zijn, maar die je zelf niet kunt gebruiken, kan je deze doneren aan een voedselbank of gemeenschapsorganisatie. Zo help je je medemens en voorkom je dat deze producten in de prullenbak belanden. 

Eten bewaren en meenemen

Hergebruik verpakkingsmateriaal waar mogelijk. Denk hierbij aan glazen potten en/of harde plastic broodtrommels in plaats van boterhamzakjes. Ook kan je overstappen op wasbare lunchboxen en stoffen servetten. 

Etensresten composteren 

Composteren is een eenvoudige en effectieve manier om afval te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere levensstijl. Zet een compostbak neer in de achtertuin om groente en fruit te composteren. 

Wat kan je composteren?

Je kunt fruit- en groenteschillen, koffiedik, theezakjes, eierschalen, grasafval, bladeren en papierproducten composteren.

Hoe bewaar ik de resten?

Verzamel composteerbare materialen in een container met een deksel en bewaar ze op een koele en droge plaats totdat het tijd is om ze aan je compostbak toe te voegen.

Hoe composteer ik?

Door te composteren kun je de hoeveelheid afval verminderen die je gezin produceert en een voedzame bodem creëren voor je tuin. In onze blog thuiscomposteren: een compacte gids vind je alles wat je nodig hebt om thuis aan de slag te gaan. Je kunt de compost activiteiten samen met je kinderen uitvoeren om hen te helpen begrijpen hoe de tuin werkt. 

—------

Verantwoord afvalbeheer begint al op jonge leeftijd. Door de bovenstaande tips toe te passen in de opvoeding van je kinderen, verminder je je afval als ouder en help je je kroost om duurzame gewoonten te ontwikkelen die hen en de planeet op de lange termijn ten goede zullen komen.