May 16, 2023
 • 
Lifestyle

Eco-friendly self-care: Verzorg jezelf en de planeet

Welkom in het nieuwe tijdperk van milieuvriendelijke zelfverzorging, waarin we zowel onze eigen gezondheid als die van de planeet koesteren. Hierbij maken we tijdens het shoppen bewust de keuze voor milieuvriendelijke alternatieven die ons welzijn bevorderen zonder de planeet te schaden. Zo hoef je geen afstand te doen van je eigen waarden om aan self-care te doen!

Groene huidverzorging

Een van de eerste stappen naar een milieuvriendelijke skincare (huidverzorging) routine is het verminderen van de afhankelijkheid van conventionele skincare-producten die vaak vol zitten met schadelijke chemicaliën en ingrediënten die de planeet belasten. 

In plaats daarvan kunnen we kiezen voor natuurlijke en biologische producten die vriendelijk zijn voor onze huid en het milieu. Denk aan producten met ingrediënten zoals biologische plantenextracten, essentiële oliën en natuurlijke conserveermiddelen.

 • Weleda biedt een breed scala aan huidverzorgingsproducten die zijn samengesteld met biologische plantenextracten en natuurlijke ingrediënten. 
 • Lush staat bekend om handgemaakte, verse en veganistische producten die vrij zijn van synthetische ingrediënten en verpakkingsafval minimaliseren.
 • De producten van The Body Shop ruiken niet alleen lekker, maar dragen zowel bij aan verschillende sociale en milieuprojecten over de hele wereld.
 • Dr. Hauschka maakt gebruik van zorgvuldig geselecteerde biologische ingrediënten en hanteert een holistische benadering van schoonheid. 

Afvalvermindering

Milieuvriendelijke zelfverzorging gaat verder dan alleen het gebruik van natuurlijke producten. Het draait ook om het verminderen van verspilling en het maken van bewuste keuzes in ons dagelijks leven. 

In plaats van wegwerpproducten te gebruiken, kan je bijvoorbeeld overstappen op herbruikbare alternatieven zoals wasbare wattenschijfjes, herbruikbare scheermessen en biologisch afbreekbare tandenborstels. Op deze manier verminder je je afvalproductie en draag je bij aan een schonere planeet. 

 • Bij Holland & Barrett, de specialist in gezondheid, kun je duurzame producten kopen zoals tandenborstels gemaakt van bamboe
 • Bamboozy verkoopt zachte, herbruikbare wattenschijfjes gemaakt van biologisch katoen, die ideaal zijn voor het verwijderen van make-up en het reinigen van de huid.
 • Bambaw verkoopt herbruikbare scheermessen gemaakt van duurzaam bamboe en roestvrij staal.

Duurzame merken 

Een belangrijke pijler van milieuvriendelijke zelfverzorging is het ondersteunen van merken en bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en ethische praktijken. 

Door te kiezen voor producten van bedrijven die hun producten verkopen in milieuvriendelijke verpakkingen, gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen en die transparant zijn over hun toeleveringsketen, kunnen we onze consumptiekeuzes in lijn brengen met onze normen en waarden.

 • Dr. Bronner's staat bekend om zijn biologische en fairtrade gecertificeerde zepen en verzorgingsproducten. Ze zijn toegewijd aan duurzaamheid, eerlijke handel en sociale verantwoordelijkheid. 
 • Yoni specialiseert zich in duurzame en biologische menstruatieproducten. Ze bieden tampons, maandverband en inlegkruisjes die vrij zijn van schadelijke chemicaliën en gemaakt zijn van biologisch katoen.
 • Fairtrade Original is een merk dat zich richt op het bevorderen van eerlijke handel en duurzaamheid. Dit bijzondere merk prijkt regelmatig op de schappen van de vertrouwde Albert Heijn en Jumbo.
 • Skosh richt zich op het creëren van duurzame schoonmaakmiddelen. Het draait om het creëren van een harmonieuze balans tussen een sprankelende schoonmaakervaring en een zorgzame liefde voor onze planeet.

Balans tussen lichaam en geest

Zelfverzorging reikt verder dan enkel de oppervlakte, ook het innerlijk verdient namelijk aandacht. Hoe je dit het beste doet verschilt per persoon. Een aantal opties zijn meer tijd besteden aan ontspanning, mediteren, voldoende bewegen en een gezond dieet. 

Door goed voor onszelf te zorgen, kunnen we ons lichaam en geest in balans brengen en zo een positieve impact hebben op ons algehele welzijn.

 • Kula is dé place to be om te ontspannen en je goed te voelen. Met een café en yogalessen biedt Kula verschillende mogelijkheden om te genieten. Of je nu een ervaren yogi bent of nieuw in yoga, er is een passende les voor jou.
 • Juni Lekkernijen verkoopt gezonde, huisgemaakte gerechten en lekkernijen. Ze gebruiken biologische en seizoensgebonden ingrediënten en focussen op het verminderen van voedselverspilling.
 • Laat jezelf wegdromen in de betoverende ambiance van Sauna Deco: een historische sauna met een authentieke art-decostijl. Met hun toewijding aan duurzaamheid maken ze gebruik van energiezuinige verwarmingssystemen.

Ontspullen

Een opgeruimde en georganiseerde ruimte creëert een gevoel van harmonie en maakt het gemakkelijker om te ontspannen en tot rust te komen. Decluttering gaat bovendien ook hand in hand met duurzaam leven. 

Door bewust te kiezen welke spullen we houden en welke we wegdoen, word je je bewust van je consumptiegewoonten. Een gevolg hiervan is dat je in de toekomst waarschijnlijk minder spullen zal kopen, omdat je hebt gemerkt dat je helemaal niet zoveel nodig hebt. Dit betekent een opgeruimd huis en een vermindering in de grondstoffen en energie die nodig zijn voor de productie van deze goederen. Ook zorg je er zo voor dat er minder (verpakkings)afval wordt geproduceerd.

Tip: Ben je op zoek naar een duurzame manier om van je oude spullen af te komen? Overweeg dan eens om gebruik te maken van de Byewaste ophaalservice.

Samen streven we naar een duurzame en milieuvriendelijke levensstijl. Heb jij nog tips? Deel deze dan met ons per mail!