May 11, 2023
 • 
Lifestyle

Groen wonen: Duurzame inspiratie voor je interieur

Groen interieurontwerp is onderdeel van een duurzaam interieur. Het is gericht op het gebruik van duurzame materialen zoals meubels gemaakt van hout, hernieuwbare energiebronnen zoals zonlicht en het verminderen van energie- en materiaalverspilling in huis. In deze blog vertellen we hoe jij je interieur kunt “verduurzamen”. 

Duurzame materialen

Materialen hergebruiken

Een groen interieur begint met het gebruik van duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor meubels gemaakt van gerecyclede materialen. Het hergebruiken van materialen zoals oud hout kan een geweldige manier zijn om een groen interieur te creëren. 

Dit zorgt er niet alleen voor dat er minder nieuwe materialen moeten worden geproduceerd, maar het geeft ook een unieke uitstraling aan een ruimte. Oud hout heeft vaak een verweerde en rustieke look die kan worden gebruikt om een authentieke en natuurlijke sfeer te creëren. 

Het is natuurlijk wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het hout veilig is om te gebruiken, bijvoorbeeld door het goed schoon te maken en te behandelen voordat je het gebruikt in je interieurproject. 

Overige duurzame materialen

Naast het gebruik van gerecyclede materialen, kun je ook nieuwe duurzame materialen aanschaffen. Hieronder vind je allerlei voorbeelden:

 

  1. Hout

Kies voor FSC-gecertificeerd hout als je op zoek bent naar duurzame materialen voor je huis. FSC-gecertificeerd hout komt uit duurzaam beheerde bossen en draagt bij aan het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen.

  1. Energiebesparende materialen

Energiebesparende materialen zijn ook een goede optie voor een groen interieur. Isolatie van natuurlijke materialen zoals hennep of cellulose is niet alleen duurzaam, maar ook isolerend en ademend.

  1. Bamboe

Je kunt ook kiezen voor bamboe. Dit gewas groeit snel en is daardoor een duurzaam alternatief voor hardhout. Bamboe heeft een mooie uitstraling en kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden.

  1. Kurk

Kurk is een natuurlijk materiaal dat uitstekend isoleert en geen schadelijke stoffen bevat. Kurk kan gebruikt worden voor vloeren, wanden en als isolatiemateriaal.

  1. Linoleum

Linoleum is een duurzaam alternatief voor vinyl vloeren. Het is gemaakt van natuurlijke materialen zoals lijnzaadolie, hars, kalksteen en jutevezels, en is biologisch afbreekbaar.

  1. Terracotta

Terracotta is een uitstekende milieuvriendelijke optie voor jouw vloeren. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen en bevatten geen schadelijke stoffen. Het materiaal is afkomstig van klei dat wordt gebakken op hoge temperaturen om het zijn stevige structuur te geven. 

Dit proces maakt terracotta vloeren duurzaam en slijtvast, waardoor ze een goede keuze zijn voor gebieden met veel voetverkeer. Terracotta vloeren hebben een warme, aardse uitstraling en kunnen worden gebruikt in keukens, woonkamers en slaapkamers. 

Echter, vanwege de hoge poreusheid, is het beter om dit materiaal te vermijden in de badkamer of op het balkon. Het is belangrijk om teracotta regelmatig te reinigen en af ​​en toe te behandelen met een sealer om de kwaliteit te behouden.

Een groene inrichting

Een tijdloos interieur

“Waste is a design flaw.” – Kate Kreba

Het verminderen van afval is een belangrijk aspect van groen wonen. Probeer daarom te kiezen voor meubels die lang meegaan en tijdloos zijn. 

Ga bijvoorbeeld voor meubels van goede kwaliteit die niet snel slijten of uit de mode raken. Meer tips hierover vind je in dit artikel

Ook kan je ervoor kiezen om tweedehands meubels te kopen en deze een nieuw leven te geven door ze op te knappen of te restylen. 

Doe het zelf (DIY)

Een andere duurzame manier om je interieur in te richten is door zelf aan de slag te gaan. Maak bijvoorbeeld je eigen meubels of geef oude spullen een nieuw leven door ze te upcyclen. Door creatief te zijn en gebruik te maken van wat je al hebt, geef je je eigen persoonlijke draai aan je interieur. 

Tip: Heb je ook inspiratie nodig voor jouw upcyclingprojecten of hou jij ook zo van DIY-en? Online zijn er verscheidene ‘upcycling’ communities waar je kunt meer leren over hoe je je oude spullen kunt omtoveren in iets nieuws. 

Decoreer je woning

Wees creatief

Ben je enthousiast om een DIY project te starten, maar gaat het maken van je eigen meubels je wat ver? Denk dan eens aan de decoraties in huis! Binnen een handomdraai voeg jij unieke items toe aan je interieur die je nergens anders tegenkomt. 

Gebreide kussens zijn een leuk voorbeeld van zo’n DIY-project. Je kunt breien met restjes wol en je eigen patronen bedenken om een ​​persoonlijke touch toe te voegen aan je woonkamer.

Als je je muren wilt opfleuren, kan je ook een kunstwerk maken van oude tijdschriften. Knip inspirerende afbeeldingen of patronen uit en plak deze op een canvas of karton. Zo creëer je een unieke en kleurrijke collage.

Ook kun je oude materialen zoals glazen potjes, flessen en blikjes omtoveren tot echte eyecatchers in huis. Bijvoorbeeld door ze te beschilderen, te beplakken met papier of te gebruiken als vaasjes voor bloemen.

Kies voor Fairtrade

Er zijn verschillende fair trade merken die woondecoraties in hun assortiment hebben. Zo weet je zeker dat de producten op een verantwoorde wijze zijn geproduceerd en dat de makers een eerlijke prijs hebben ontvangen.

In Nederland zijn er een aantal winkels en webshops waar je fair trade decoratie kunt kopen. Een voorbeeld hiervan is WAAR, een winkelketen die uitsluitend duurzame en fair trade producten verkoopt. Ook de webshop Fairtrade Upgrade biedt een breed assortiment aan met fair trade decoraties, waaronder kussens, vazen en wanddecoratie. 

Daarnaast zijn er diverse wereldwinkels verspreid over Nederland waar je fair trade decoraties kunt vinden. Door bij deze winkels te shoppen, draag je bij aan een eerlijke handel en een betere toekomst voor de makers. 

Vergroen met planten

Hoera! Je huis is nu tiptop versierd aan de binnen- en buitenkant. Mis je echter nog steeds iets? Versier je huis verder door planten toe te voegen. Dit is niet alleen mooi, maar ook goed voor je gezondheid! Lees hier meer over planten die je in huiskamer kunt zetten.

Tip: Het is niet per se nodig om een nieuwe pot te kopen voor je huisplanten. De mogelijkheden zijn talrijk: gebruik eens een vergiet, een theepot of een oude melkfles als plantenpot - de mogelijkheden zijn eindeloos! Zo geef je ook een unieke sfeer aan je huiskamer. 

Tip: Macraméhangers om je planten in op te hangen zijn een populaire en gemakkelijke DIY-decoratie. Met oude restjes touw of katoen kun je prachtige plantenhangers maken die je interieur een bohemian sfeer geven.

Energiebesparende oplossingen

Een andere duurzame gewoonte thuis is het gebruik maken van milieuvriendelijke technologieën in huis. Je kan bijvoorbeeld het energieverbruik verminderen door middel van een slimme thermostaat, slimme verlichting en energiezuinige apparaten. 

Slimme technologieën besparen niet alleen energie, maar besparen ook kosten op de lange termijn. Een win-win situatie!

Al met al zijn er tal van manieren om een duurzaam interieur te creëren. Heb jij nog een goede tip? Deel deze dan met ons!